- Reklama -

Pastrňák dal v NHL první dva góly, trefili se i Michálek a Hemský

- Reklama -

Sobotní program NHL nabídl jedenáct utkání a z pohledu českého fanouška se největší pozornosti těšil zápas ve Philadelphii, kam zavítal Boston. První hvězdou odpoledního utkání byl vyhlášen David Pastrňák. Osmnáctiletý forvard vstřelil v sedmém utkání své první dvě branky v soutěži a výrazně tak pomohl Medvědům k výhře 3:1. U druhé trefy mu asistoval David Krejčí. Na straně poražených se jednou asistencí zviditelnil Jakub Voráček, jenž si tak připsal jubilejní padesátý bod v sezóně.
Milan Michálek (na snímku) vstřelil po osm zápasů trvající pauze znovu gól a jeho příspěvek pomohl Ottawě k vysoké výhře 5:1 nad Arizonou. Michálek v osmé minutě potrestal vyloučení Martina Erata a svou čtvrtou trefou v sezóně vyrovnal na 1:1. O ukončení série tři proher Sens se kromě českého forvarda zasloužili také Clarke MacArthur, Mike Hoffman, Cody Ceci a David Legwand. Kvůli zranění v horní části těla chyběli v sestavě Coyotes Zbyněk Michálek a Martin Hanzal.
Vniveč přišla snaha Aleše Hemského. Pardubický rodák sice ve 43. minutě oslavil svůj šestý gól v ročníku, ale prohru Dallasu 3:4 v domácím utkání s Coloradem tím neodvrátil. Hvězdy sice vedly po první třetině 2:0, hosté pak ale čtyřmi góly otočili skóre na svou stranu. Tři z nich zaznamenali v průběhu druhého dějství, v postupném sledu překonali Kariho Lehtonena Erik Johnson, John Mitchell a Nathan MacKinnon. Pouhých 12 sekund po druhé přestávce se k nim připojil Matt Duchene (1+1).
Jednou přihrávkou se Michael Frolík podílel na výhře Winnipegu 5:4 po samostatných nájezdech nad Los Angeles. Jets ve STAPLES Center prohospodařili luxusní náskok 3:0, ba co víc, dokonce ještě šest minut před vypršením základní hrací doby prohrávali 3:4. Do prodloužení poslal zápas Zach Bogosian, bod navíc zajistil hostům v úvodu čtvrté penaltové série Bryan Little. Vítězství posunulo Tryskáče mezi nejlepších osm týmů v Západní konference.
Kvůli zranění třísel nedokončil zápas ve Washingtonu gólman Detroitu Jimmy Howard. Rodák z Ogdensburgu vydržel na ledě pouze 113 sekund, čelil třem střelám a inkasoval jednu branku. Na jeho náhradníka, Petra Mrázka, vyslali Capitals 14 puků a dva z nich si našly cestu do sítě. Na přesilovkou trefu Troye Brouwera navázali John Carlson a Joel Ward. Red Wings rozvlnili síť za zády Bradena Holtbyho pouze jednou. Autorem jejich čestného úspěchu byl Jonathan Ericsson.
Kanadský hokejista Sidney Crosby zařídil trefou v prodloužení vítězství Pittsburghu 2:1 na ledě Montrealu. Lépe vstoupili do utkání Canadiens, v 19. minutě mířil přesně Max Pacioretty. Tučňáci srovnali krok v závěru druhé třetiny zásluhou trefy Jevgenije Malkina. Ruský centr si pak ve čtvrté minutě nastavení připsal asistenci u přesilovkové trefy kapitána Pittsburghu. Velmi dobrý výkon předvedli i oba brankáři. Carey Price zastavil 35 střel Penguins, Marc-Andre Fleury předvedl 27 bezchybných zákroků.
Fotbalovým výsledkem 1:0 zvítězilo Calgary ve Vancouveru. Nulový stav se změnil v 6. minutě, kdy hosté předvedli pěknou kombinační akci po ose David Jones – Johnny Gaudreau, kterou zakončil Mikael Backlund. Vůbec poprvé v sezóně se do branky Plamenů postavil Joni Ortio a vedl si znamenitě – zastavil 36 střel a poprvé v kariéře se radoval z čistého konta. Především jemu vděčí hokejisté Calgary za ukončení třízápasové série proher.
Poprvé ve své klubové historii podlehl Columbus na domácím ledě hokejistům NY Islanders již v základní hrací době. O osudu zápasu rozhodla druhá dvacetiminutovka, kterou Ostrované vyhráli 3:0. Na straně vítězů se střelecky prosadilo pět různých hráč – Anders Lee Nikolaj Kuljomin, Matt Martin, Brian Strait a Kyle Okposo. Na gólmana Isles Chada Johnsona vyzráli pouze Jack Johnson a Nick Foligno.
Hokejová přestřelka mezi St. Louis a Carolinou dospěla za stavu 4:4 až do samostatných nájezdů. Forvard Blues T.J. Oshie byl v nich jediným úspěšným exekutorem a svému týmu tak vystřelil bod navíc. O čtvrtou výhru St. Louis v řadě se zasloužili Alexander Steen, Jaden Schwartz, Patrik Berglund a Vladimír Tarasenko. Zápas se nevydařil Brianu Elliottovi, jenž zamířil na střídačku už po necelých třinácti minutách hry. Elliott inkasoval tři branky z úvodních deseti střel a přepustil své místo kolegovi Allenovi.
Nashville si upevnil vedení v ligové tabulce výhrou v Minnesotě 3:1. Predátoři jsou prvním týmem, kterému se v aktuálním ročníku podařilo zdolat hranici šedesáti bodů. Gólem a asistencí se o to zasloužil Colin Wilson, autorem rozdílové trefy byl Calle Järnkrok, recept na Niklase Bäckströma našel i Mike Fisher. Pekka Rinne zneškodnil 36 střel a připsal si 28. výhru v ročníku. O čisté konto ho připravil Charlie Coyle.
Stejným výsledkem uspěli hokejisté NY Rangers v San Jose. Jezdci tak natáhli svoji šňůru vítězství na pět, čtyři z těchto zápasů odehráli na ledě soupeře. Rozhodující náskok si hosté vytvořili už v první třetině, postarali se o to Martin St. Louis s Chrisem Kreiderem. Nováček soutěže Melker Karlsson pak ve 48. minutě vstřelil kontaktní gól, ale úsilí Žraloků o zdramatizovaní zápasu zmařil minutu před koncem Rick Nash gólem do prázdné branky.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -