- Reklama -

Phillips se oficiálně rozloučil s kariérou

- Reklama -

K poslednímu soutěžnímu utkání nastoupil začátkem února loňského roku, přesto byl Chris Phillips stále formálně veden na soupisce Ottawy. Ovšem v kategorii dlouhodobě zraněných, kam ho poslaly problémy se zády. Dnes 38letý obránce oznámil i oficiálně, že na ledě už ho neuvidíme.
„Několikrát jsem se (v posledních měsících) snažil podstoupit plnou zátěž, ale mé tělo nereagovalo tak, jak bych si představoval,“ říkal už v březnu. „Asi to pro nikoho není překvapením. Jsem strašně zklamaný, jak tahle sezóna dopadla. Prioritou pro mě ale je být zdravý, a to natolik, abych se mohl každodenně věnovat své rodině a dětem.“
Při zpětném pohledu se dá říci, že rodák z Calgary skončil v tu nejpříhodnější chvíli. Svým posledním vystoupením proti Washingtonu totiž v počtu startů za Senátory překonal dosavadní klubový rekord Daniela Alfredssona. Od roku 1996, kdy z něho kanadský celek učinil jedničku draftu, nastoupil Phillips během sedmnácti sezón k 1179 zápasům základní části (a 114 utkáním play off).
„Chrisovy proslulé vůdčí schopnosti, oddanost hokeji, nasazení a houževnatost daly našemu městu a našim fanouškům příležitost být svědky úchvatné devatenáctileté cesty NHL,“ říká majitel Sens Eugene Melnyk. „Chrisova oddanost našemu týmu a našemu městu z něho činí jednoho z nejskvělejších hokejistů, který kdy nosil dres Senátorů. Bude mít výjimečné místo v historii našeho hokejového klubu.“
U aktivního hráčského zápisu do kronik nemusí zůstat. Chris Phillips totiž neopouští svět vrcholového hokeje úplně, ale chystá se zůstat v Ottawě a přijmout místo ve vedení tamního klubu. Na starost bude mít záležitosti související s místní komunitou a věci týkající se bývalých hráčů Senators.
Během svého působení v NHL zaznamenal kanadský zadák 71 branek a 217 asistencí. Jeho největším úspěchem v play off byl postup do finále Stanleyova poháru proti Anaheimu v roce 2007 (1-4 na zápasy). V té době už Phillips zastával funkci zástupce kapitána, která mu vydržela do konce kariéry.
Z působení na mezinárodní scéně bude jistě vzpomínat na dvě zlata z juniorských šampionátů a tři účasti na mistrovství světa, v roce 2005 a 2009 ozdobená ziskem stříbrných medailí.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -