- Reklama -

Pittsburgh ve finále: góly made in U.S.A.

- Reklama -

Jevgenij Malkin a Sidney Crosby – dvě největší útočné hvězdy Penguins – pocházejí z Ruska, resp. Kanady. Hokejová kolébka je vlastí také třeba pro pilíř pittsburghské defenzívy Krise Letanga či oba brankáře Matta Murrayho a Marc-Andre Fleuryho. Když se však podíváte na seznam střelců v prvních dvou zápasech se San Jose, zjistíte, že ve finále se za Tučňáky zatím trefovali pouze Američané.
V prvním utkání se jednalo o Bryana Rusta, Conora Shearyho a Nicka Bonina. Ve druhém Sheary zopakoval svůj počin a přidal se Phil Kessel.
„Význam hokeje ve Státech od doby, kdy jsem byl hodně mladý, silně vzrostl,“ říká 23letý Sheary. „Pro hokej je jedině dobře, že se Američanům tolik daří.“
Když slavili Tučňáci svůj první titul v roce 1991, Sheary se ještě nevyskytoval ani v podobě spermie. Podíl amerických hokejistů v NHL byl tehdy asi dvacetiprocentní, ale v pittsburghské sestavě už dostávali vcelku velký prostor. Kevin Stevens byl se 17 brankami nejlepším střelcem play off a spolu se svými krajany obstaral ve finále s Minnesotou deset z 28 gólů (sám se trefil čtyřikrát, třikrát rozvlnil síť Joe Mullen, dvakrát Phil Bourque a jednou Scott Young).
39letý útočník Matt Cullen má možná v podvědomí zasunuté i vzpomínky na Zázrak na ledě z olympiády v Lake Placid 1980, takže pro zhodnocení expanze „hvězd a pruhů“ do NHL je ze současné sestavy klubu z Pennsylvánie tím nejpovolanějším.
„Je docela zajímavé sledovat, kam během mé kariéry hokej v USA dospěl a kolik kvalitních hráčů vychoval,“ říká v rozhovoru pro list Pittsburgh Tribune. „Když jsem začínal, moc jich nebylo. Teď můžete vidět kluky jako Phil nebo Joe, jak jsou dobří. Ze Států jsou i někteří další špičkoví hráči v lize.“
V základní části nesl hrdě prapor chicagský Patrick Kane, první Američan v historii soutěže, jenž získal Art Ross Trophy. Dvě jména zmiňovaná Cullenem patří jeho spoluhráči Kesselovi a soupeři Pavelskimu, momentálně třetímu a prvnímu muži střeleckých tabulek play off.
„Phil je dobrý hokejista, vždycky něčím přispěje k produktivitě. Za Pittsburgh hraje skvěle. Je pracovitý, rychlý a má výbornou střelu. Dobře si rozumí se spoluhráči z útoku,“ hodnotí konkurenta Pavelski.
Útočník Žraloků si svými výkony vybojoval  místo v sestavě americké reprezentace pro zářijový Světový pohár. Na pittsburghského forvarda se, pro mnohé překvapivě, nedostalo.
„Myslím, že je chyba, že ho vynechali,“ lituje kamaráda Beau Bennett, další z Američanů na soupisce Penguins. „V nominaci na World Cup je vidět, na kolik dobrých hokejistů se nedostalo. Dříve by se naopak řešilo, koho dopsat na volná místa, protože v Americe nebylo tolik skutečně dobrých hokejistů.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -