- Reklama -

Pocty vojákům v NHL – maskáče, speciální helmy a projevy díků

- Reklama -

Jedenáctý listopad je nejen ve Spojených státech amerických oslavován jako Den válečných veteránů, v Kanadě je to zase tzv. „Remembrance Day“ – tedy den, kdy se vzpomíná a projevuje vděčnost bývalým i současným členům armádních jednotek. A pozadu při projevování díků nezůstávají ani kluby NHL.
Hráči všech kanadských týmů navléknou nebo už to provedli helmy s červeným vlčím mákem – tradičním symbolem uctění padlých vojáků ve válečných konfliktech. Speciální masku si v úterý večer pro zápas s Buffalem navlékl brankář St. Louis Brian Elliott. Jsou na ní vyobrazeni vojáci, hvězdy a pruhy z americké vlajky a javorový list z té kanadské.
Masku obdržel z rukou 92letého Charlese Rohdeho, veterána z druhé světové války. „Je to velká pocta dostat to od člověka, který prožil něco, o čem jsme my ostatní mohli jen číst v knihách,“ citovaly Elliotta oficiální klubové stránky Blues. „On je hrdina. A bude pro mne pocta být po jeho boku,“ řekl brankář předtím, než společně s Rohdem zahájil úterní utkání.
NHL: NOV 11 Sabres at Blues
Na ceremoniálu před zápasem Floridy se San Jose byl čestným hostem bývalý armádní generál Pete Dawkins, slavnostní buly před pondělním zápasem mezi Bostonem a New Jersey zase vhodili pozůstalí po vojákovi, který v září zahynul v Afghánistánu.
V Montrealu před zápasem s Winnipegem zpíval kanadskou hymnu zaplněný stadion společně s vojenským dudákem a pěti vlajkonoši. Majitel Canadiens Geoff Molson navíc dalších 29 armádních příslušníků pozval ke sledování zápasu do soukromé lóže.
Hokejisté Anaheimu zase na rozbruslení před nedělním zápasem s Vancouverem oblékli dresy ve stylu vojenské kamufláže. To samé udělali i v Nashvillu před zápasem s Edmontonem, kde poté tyto dresy šly do aukce, a v New Yorku. Islanders je oblékli při rozbruslení před úterním duelem proti Coloradu. Navíc se z kostky nad ledem efektně slanili s americkou vlajkou členové vojenské parašutistické jednotky.
Hráči Minnesoty obléknou „maskáče“ při rozbruslení před čtvrtečním zápasem s Buffalem a pak je věnují do dobročinné aukce. Navíc pozvali do své arény více než tisíc aktivních nebo bývalých členů armádních jednotek. Podobné akce chystají ostatně i v dalších klubech NHL.
Ještě dál zašli zástupci kanadského týmu Hamilton Bulldogs v nižší AHL, kteří chtějí uctít památku padlého vojáka Nathana Cirilla, kterého na konci října zastřelil atentátník u válečného památníku v Ottawě. Hráči klubu obléknou pro zápas s Toronto Marlies 5. prosince speciální dresy ve vojenské barvě, na kterých budou Cirillovy výložky a znaky jeho jednotky.
Utkání bude předcházet také turnaj juniorských klubů a dva dolary z každého prodaného lístku na tento večer budou věnovány do fondu pro syna po padlém vojákovi Marcusovi. Prezident klubu Stephen Ostaszewicz věří, že by se mohlo vybrat kolem 50 tisíc dolarů. Cirillo pocházel právě z Hamiltonu a jeho bratranec hraje za místní juniorský tým.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Jirka G. Novák
Narozen v roce 1977. NHL sleduji od 90. let. V letech 1996-2002 redaktor ČTK a zároveň několik let externí spolupracovník nhl.cz. Během té doby publikovány stovky článků ze všech oblastí sportu v mnoha českých denících. V letech 2003-2012 jeden ze zakládajících členů redakce sport.cz. Osobně se zúčastnil 6x mistrovství světa dospělých a 2x juniorských MS v hokeji, několika zápasů NHL. Spoluautor knihy o Dominiku Haškovi.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -