- Reklama -

Přes den chemoterapie, večer hokej. Týden snů pro malou fanynku Jets

- Reklama -

Minulý týden během utkání Winnipegu s Dallasem zaujal diváky záběr na kostce nad ledem, na kterém sedmiletá fanynka domácích Alyx Delaloye drží ceduli s nápisem „ve dne chemo, večer Jets“.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Tím odstartoval pro malou Alyx týden snů, který dal alespoň na chvíli zapomenout na útrapy, kterými dívka prochází. Před sedmi měsíci jí byla diagnostikována leukémie a právě nyní prochází šestým cyklem chemoterapie.
Během třetí třetiny se tahle statečná holka objevila na obrazovce a od té chvíle je z ní hit internetu. Od publika se jí dostalo ohromných ovací, uznalým poklepáním hokejkami ji pozdravili také hráči obou týmů.

Podle její matky Jody si malá Alyx přála, aby ji kamery zabraly, jak drží ručně napsanou ceduli, nic víc nechtěla. Netušila však, že je to pro ni jen začátek neuvěřitelného týdne. Na sociálních sítích jí od tohoto momentu spousty lidí vyjadřovaly podporu a posílaly vzkazy.
Centr Jets Jim Slater si dívky na obrazovce také všiml a nemohl se dočkat chvíle, kdy se s ní setká. Rozhodl se, že ji stůj co stůj přivede na další zápas. „Přišel jsem po zápase domů a prostě jsem musel zjistit, co je ta holka zač,“ vyprávěl Slater novinářům den po zápase. „Doufám, že ji dostaneme zpátky do haly na další zápas i s její rodinou a vezmeme ji do šatny, aby se setkala s hráči.“
„Nechci si ani představovat, čím si musí procházet. Pokud je v našich silách zpříjemnit a malinko rozzářit její den, je to velká věc, a my jako sportovci máme tu možnost,“ pokračoval Slater.
Co slíbil, to splnil. Ani ne o týden později byla malá Alyx zpátky na zápase (v neděli proti Los Angeles), opět díky krásnému gestu organizace Winnipeg Jets. V rukou znovu držela transparent, na kterém všem děkovala za podporu, jaké se jí dostalo.
Rodina z městečka Neepawa v Manitobě zavítala do kabiny, kde Alyx obdržela triko ve stylu Supermana se svým jménem. V doprovodu mámy a dalších členů rodiny se Alyx setkala s některými hráči a dostalo se jí velkého objetí od maskota klubu Mick E. Moose.
Díky vstřícnosti klubu z provincie Manitoba se tak dívence splnil velký sen. A aby toho nebylo málo, na závěr návštěvy MTS Centre ji dojal neuvěřitelný čin jiného dětského fanouška. Při vyhlašování tří hvězd utkání dali ocenění hráči dětským fanouškům jako suvenýr své hokejky. Klučina z první řady, devítiletý Keaton Hamin, jenž měl to štěstí, že získal hůl Tylera Myerse, ani na okamžik nezaváhal, vyběhl po schodech o několik řad výše a cennou relikvii předal ohromené Alyx. Poté se vrátil dolů na své místo.
„Bylo vzrušující, že jsem tu hokejku dostal, ale můj instinkt mi ihned řekl, že bych ji měl dát Alyx,“ vysvětloval svůj čin. „Bylo mi líto, že má rakovinu a chtěl jsem, aby cítila, že ji všichni ve Winnipegu podporují.“ Slyšet tohle od devítiletého kluka? Když víme, jak jsou děti rády za každý dárek či suvenýr? To je něco neskutečného.
Sotva dívce došlo, co se právě stalo, seběhla za chlapcem dolů a dlouze ho objala. Při tomto výrazu vděčnosti snad nezůstalo jediné oko suché. „Bylo to něco výjimečného a já jsem na něj byl moc hrdý,“ komentoval to Keatonův otec, který následně věnoval Alyx a její matce lístky na další zápas. Ve středu, kdy bude mít Alyx za sebou další cyklus chemoterapie, tak půjdou společně zase na hokej.

„Je to statečná dívka a její rodina je hrozně fajn. Viděl jsem ji jako každý na kostce a je skvělé se s ní setkat osobně. Přišel ji pozdravit téměř celý tým, všichni se s ní fotili. Měli jsme z toho dobrý pocit,“ říkal útočník Bryan Little.
„Bylo skvělé, že jsme pro ni dokázali vyhrát. Její bilance s námi je teď 2-0,“ připomněl Slater, že Jets uspěli v obou případech, kdy byla Alyx v hledišti. „Její bratr říkal, že je to pro ně nejlepší den v životě. Slyšet něco takového je super pocit,“ dodal Slater.
Klub z Winnipegu, jeho hráči a jeden úžasný malý muž udělali nádherné gesto, na které bude vážně nemocná dívka a její rodina ještě dlouho vzpomínat. Něco podobného je opravdu možné jen v Americe, řeknete si možná. Tam si na podobné srdceryvné příběhy potrpí. I díky tomu je ale National Hockey League nejbáječnější soutěží na světě.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -