- Reklama -

PREVIEW 2015-16: Atlantická divize

- Reklama -

BOSTON BRUINS

Kouč: Claude Julien
Generální manažer: Don Sweeney
Kapitán: Zdeno Chára
Bilance v základní části 2014-15: 41-27-14, 96 bodů
Přesilovky: 17,8 %
Oslabení: 82 %
Pořadí v divizi: 5.
Pořadí v konferenci: 9.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Patrice Bergeron 55 (23+32)
Loui Eriksson 47 (22+25)
Milan Lucic 44 (18+26)
Carl Söderberg 44 (13+31)
Nejlepší střelec: Brad Marchand 24
Nejlepší nahrávač: Dougie Hamilton 32, Patrice Bergeron 32
Lídr +/-: Kevan Miller +20
Nejtrestanější hráč: Brad Marchand 95
Po neúspěšné sezóně došlo ke změně na postu generálního manažera, když odcházejícího Petera Chiarelliho nahradil Don Sweeney. Ten, alespoň prozatím, ponechal ve funkci kouče Claudea Juliena, jeho další kroky však byly vnímány poněkud rozporuplně.
Do Calgary vyměnil mladého zadáka Dougieho Hamiltona, který měl být v budoucnu dlouholetým pilířem zadních řad. Medvědi za něj získali vysoké volby v draftu, přesto tenhle krok fanoušky nepotěšil. A aby toho nebylo málo, do L.A. se pakoval oblíbený tvrďák Milan Lucic. Na druhou stranu je třeba říci, že měl Sweeney poměrně svázané ruce s ohledem na malý prostor pod platovým stropem.
Na soupisce Bruins už nejsou ani Reilly Smith, Carl Söderberg, Gregory Campbell, Matt Bartkowski, Daniel Paille a náhradní gólman Nicklas Svedberg, jenž zamířil do KHL.
Mezi nové tváře naopak patří Matt Beleskey, Jimmy Hayes, bijec Zac Rinaldo, do zadních řad vedení přivedlo Matta Irwina. Prorazit v NHL se po úspěšném MS pokusí Fin Joonas Kemppainen. A co Češi? Bruins letos draftovali talentovaného obránce Jakuba Zbořila, vyhnout se syndromu druhé sezóny bude chtít David Pastrňák, spoléhat se bude opět i na šikulu Davida Krejčího.
Tým, který ještě v roce 2013 hrál finále Stanley Cupu a patřil k favoritům na zisk trofeje, rozhodně nemá jisté místo v play-off. Klíčové bude, aby si udržel vynikající formu Tuukka Rask a aby zůstal po celou sezónu zdravý Zdeno Chára.

BUFFALO SABRES

Kouč: Dan Bylsma
Generální manažer: Tim Murray
Kapitán: Brian Gionta
Bilance v základní části 2014-15: 23-51-8, 54 bodů
Přesilovky: 13,4 %
Oslabení: 75,1 %
Pořadí v divizi: 8.
Pořadí v konferenci: 16.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Tyler Ennis 46 (20+26)
Matt Moulson 41 (13+28)
Brian Gionta 35 (13+22)
Nejlepší střelec: Tyler Ennis 20
Nejlepší nahrávač: Matt Moulson 28
Lídr +/-: Mark Pysyk +4
Nejtrestanější hráč: Zach Bogosian 78
U Niagarských vodopádů se snad konečně začne blýskat na lepší časy, ostatně horší už to snad ani být nemůže. Na střídačce bude stát Dan Bylsma, který slavil úspěchy v Pittsburghu a s mladými hráči to umí. Oproti minulému ročníku najdeme v dresu Šavlí hned několik zajímavých posil.
Velká pozornost se upíná zejména k Jacku Eichelovi, dvojce letošního draftu. Kromě něj získali Sabres na post centra ještě Ryana O’Reillyho, o kterého hodně stáli, a Davida Legwanda. Všichni navíc doufají, že Bylsma zkrotí problémového Evandera Kanea, který má slušný střelecký potenciál.
Na trhu volných hráčů vedení ulovilo ještě žádaného beka Codyho Fransona, brankoviště bude nově hájit Robin Lehner. Mezi další příchozí patří zadáci Carlo Colaiacovo a Matt Donovan, do útoku přišli Jamie McGinn, Cal O’Reilly a Jason Akeson.
Budoucnost Sabres nevypadá špatně a jisté je, že už v této sezóně budou hrát mnohem lépe, než v uplynulém ročníku, kdy byli dokonce obviňováni z toho, že prohrávají úmyslně. Bude to ale stačit na posun z posledního místa? Možná. Bude z toho postup do play-off? V žádném případě.

DETROIT RED WINGS

Kouč: Jeff Blashill
Generální manažer: Ken Holland
Kapitán: Henrik Zetterberg
Bilance v základní části 2014-15: 43-25-14, 100 bodů
Přesilovky: 23,8 %
Oslabení: 80,9 %
Pořadí v divizi: 3.
Pořadí v konferenci: 6.
Play off: Tampa Bay 3-4
Nejproduktivnější hráči:
Henrik Zetterberg 66 (17+49)
Pavel Dacjuk 65 (26+39)
Tomáš Tatar 56 (29+27)
Nejlepší střelecTomáš Tatar 29
Nejlepší nahrávač: Zetterberg 49
Lídr +/-: Pavel Dacjuk +12
Nejtrestanější hráč: Kyle Quincey 77
Také v Hockeytownu začíná nová éra. Dlouholetý vládce střídačky Mike Babcock odešel za novou výzvou a pohádkovou smlouvou do Toronta, týmu se tak ujal jeho nástupce Jeff Blashill. Jeho výhodou nesporně může být skutečnost, že spoustu detroitských mladíků velmi dobře zná, protože je úspěšně vedl na farmě v Grand Rapids.
Red Wings přes léto přivedli dvě zkušené posily. Do obrany potřebovali ofenzivně laděného praváka a vyhlédli si Mikea Greena, na pozici centra by jim měl pomoci Brad Richards, dvojnásobný (a čerstvý) vítěz Stanley Cupu.
Kádr Rudých křídel opustili Marek Židlický, Eric Cole, Stephen Weiss a gólman Jonas Gustavsson. Blashill bude sázet na několik osvědčených veteránů a početný zástup hráčů mladší generace.  Ostatně smlouvy s klubem prodloužili Gustav Nyquist, Teemu Pulkkinen, Tomáš Jurčo, Joakim Andersson, Andy Miele, Landon Ferraro nebo Brendan Smith, velmi dobře se jeví také Dylan Larkin. Prodloužení spolupráce bylo nabídnuto i veteránovi Danielu Clearymu.
Zajímavou zápletku slibuje souboj o post brankářské jedničky mezi Petrem Mrázkem a Jimmym Howardem. Wings si přejí, aby vydrželo zdraví klíčovým veteránům Dacjukovi, Zetterbergovi a Kronwallovi. Potvrdit kanonýrské schopnosti by měli Tomáš Tatar a Gustav Nyquist.
Wings nechyběli v play-off už téměř čtvrt století a kupříkladu renomovaný evropský magazín ProHockey je pasuje na vítěze Stanley Cupu 2016.

FLORIDA PANTHERS

Kouč: Gerard Gallant
Generální manažer: Dale Tallon
Kapitán: Willie Mitchell
Bilance v základní části 2014-15: 38-29-15, 91 bodů
Přesilovky: 16,3 %
Oslabení: 80 %
Pořadí v divizi: 6.
Pořadí v konferenci: 10.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Jonathan Huberdeau 54 (15+39)
Jaromír Jágr 47 (17+30)
Jussi Jokinen 44 (8+36)
Nejlepší střelec: Nick Bjugstad 24
Nejlepší nahrávač: Jonathan Huberdeau 39
Lídr +/-: Aaron Ekblad +12
Nejtrestanější hráč: Erik Gudbranson 58
V polovině sezóny bude Jaromíru Jágrovi už čtyřiačtyřicet, přesto je stále považován za klíčovou postavu, která by společně s talentovanými mladíky mohla dotáhnout Pantery až do play-off. Po loňském příchodu z New Jersey sbíral Jágr v průměru téměř bod na zápas, a pokud si tuhle výkonnost udrží a mladíci po jeho boku se budou neustále zlepšovat, může se postup Floridě podařit.
Panthers pozvali do přípravného kempu na zkoušku Martina Havláta a Davida Bootha a prodloužili smlouvy s mladíky, jako jsou Jonathan Huberdeau, Quinton Howden nebo Alex Petrovic. Z Bostonu získali křídelníka Reillyho Smithe.
Odešli veteráni Scottie Upshall, Tomáš Kopecký a Shane O’Brien, brankář Dan Ellis a také Jimmy Hayes. Konkurenci v brankovišti rozšířil Mike McKenna, do obrany přivedl generální manažer Dale Tallon mladého Camerona Gaunceho. Z jedenáctého místa Panthers draftovali silové křídlo Lawsona Crouseho.
Svěřenci Gerarda Gallanta se budou opírat o výkony nestárnoucího Roberta Luonga, mladou obranu s čerstvým držitelem Calder Trophy Aaronem Ekbladem budou mít na povel veteráni Brian Campbell a Willie Mitchell, v útoku by vedle Jágra měli řádit zejména Huberdeau, Barkov a Bjugstad.

- Reklama -

MONTREAL CANADIENS

Kouč: Michel Therrien
Generální manažer: Marc Bergevin
Kapitán: Max Pacioretty
Bilance v základní části 2014-15: 50-22-10, 110 bodů
Přesilovky: 16,5 %
Oslabení: 83,7 %
Pořadí v divizi: 1.
Pořadí v konferenci: 2.
Play off: Ottawa 4-2, Tampa Bay 2-4
Nejproduktivnější hráči:
Max Pacioretty 67 (37+30)
Tomáš Plekanec 60 (26+34)
P.K. Subban 60 (15+45)
Nejlepší střelec: Max Pacioretty 37
Nejlepší nahrávač: P.K. Subban 45
Lídr +/-: Max Pacioretty +38
Nejtrestanější hráč: Brandon Prust 134
Canadiens loni vypadli ve druhém kole play-off s pozdějším finalistou z Tampy Bay, což je pochopitelně nemohlo uspokojit. Už v základní části ale měli velký problém se střílením branek a do vyřazovací části proklouzli zejména díky tomu, že Carey Price chytal naprosto fantasticky.
Problém s produktivitou se pokusil generální manažer Bergevin vyřešit tím, že nabídl smlouvu poněkud vyhořelému Alexi Sjominovi a do přípravného kempu pozval také českého šikulu Tomáše Fleischmanna. Z Vancouveru Habs přivedli Zacka Kassiana, za kterého obětovali drsňáka Brandona Prusta. Do zadních řad přišel z Tampy Mark Barberio.
Vedení klubu prodloužilo kontrakt se zadákem Jeffem Petrym, nové smlouvy se dočkali také Alex Galchenyuk, Jarred Tinordi, Nathan Beaulieu, Michael Bournival a Torrey Mitchell.
Habs už neměli dále zájem o služby veteránů Mannyho Malhotry a Sergeje Gončara, odešli také P.A. Parenteau, Eric Tangradi, Mike Weaver a Louis Leblanc.
Canadiens budou doufat, že Carey Price bude chytat ve stejné pohodě, jako loni, a že se s příchodem Sjomina (a Fleischmanna?) probudí jejich útok. Novým kapitánem týmu byl jmenován Max Pacioretty.

OTTAWA SENATORS

Kouč: Dave Cameron
Generální manažer: Bryan Murray
Kapitán: Erik Karlsson
Bilance v základní části 2014-15: 43-26-13, 99 bodů
Přesilovky: 16,8 %
Oslabení: 82,9 %
Pořadí v divizi: 4.
Pořadí v konferenci: 7.
Play off: Montreal 2-4
Nejproduktivnější hráči:
Erik Karlsson 66 (21+45)
Mark Stone 64 (26+38)
Kyle Turris 64 (24+40)
Nejlepší střelec: Mike Hoffman 27
Nejlepší nahrávač: Erik Karlsson 45
Lídr +/-: Marc Methot +22
Nejtrestanější hráč: Mark Borowiecki 107
Senators loni předvedli fenomenální stíhací jízdu a vážně nemocného generálního manažera Bryana Murrayho potěšili postupem do play-off, kam je skvělými výkony dotlačili zejména brankářský objev sezóny Andrew Hammond a nováčci Mark Stone s Mikem Hoffmanem.
Situaci v brankovišti vyřešili Sens tím, že pustili Robina Lehnera do Buffala a prodloužili smlouvu s Hammondem. Zásadní otázka tedy zní: dokáže „Hamburglar“ navázat na svou průlomovou sezónu, nebo se stane jen dalším zázrakem jedné sezóny?
Jak si povedou mladíci Stone, Hoffman, Zibanejad, Pageau, Lazar, Chiasson, Puempel? Budou se nadále zlepšovat? Některé z nich (Stone, Pageau, Chiasson) si klub v létě pojistil nabídkou nového kontraktu. Ottawa letos draftovala talentovaného Čecha Filipa Chlapíka. Klub ale v podstatě nezískal žádné posily. Kádr navíc opustili gólman Lehner, obránce Gryba a útočníci Legwand a Condra.
Jedinou opravdovou hvězdu má Ottawa v nejlepším obránci uplynulé sezóny Eriku Karlssonovi. O ofenzivu by se měli starat zejména Kyle Turris, Bobby Ryan a mladé komety minulé sezóny. Bude to stačit na play-off?

TAMPA BAY LIGHTNING

Kouč: Jon Cooper
Generální manažer: Steve Yzerman
Kapitán: Steven Stamkos
Bilance v základní části 2014-15: 50-24-8, 108 bodů
Přesilovky: 18,8 %
Oslabení: 83,7 %
Pořadí v divizi: 2.
Pořadí v konferenci: 3.
Play off: Detroit 4-3, Montreal 4-2, NY Rangers 4-3, Chicago 2-4
Nejproduktivnější hráči:
Steven Stamkos 72 (43+29)
Tyler Johnson 72 (29+43)
Nikita Kučerov 65 (29+36)
Ondřej Palát 63 (16+47)
Nejlepší střelec: Steven Stamkos 43
Nejlepší nahrávačOndřej Palát 47
Lídr +/-: Nikita Kučerov +38
Nejtrestanější hráč: Brenden Morrow 64
Finalista posledního ročníku neměl důvod k drastickým zásahům do kádru. Tým opustili v podstatě jen veterán Brenden Morrow a obránce Mark Barberio. Generální manažer Steve Yzerman je se současnou podobou týmu spokojený a odborníci věští Bleskům zářivou budoucnost.
Vždyť jádro týmu je stále velmi mladé. Klíčový zadák Victor Hedman a útočníci Steven Stamkos, Tyler Johnson, Ondřej Palát, Nikita Kučerov, Alex Killorn, Cedric Paquette, Jonathan Drouin či Vladislav Namestnikov, těm všem je do pětadvaceti let, některým dokonce výrazně méně. Do stejně kategorie spadají i obránci Nikita Něstěrov a Andrej Šustr.
Ani další opory jako Ryan Callahan, Anton Stralman, Valtteri Filppula, gólman Ben Bishop, Jason Garrison, Matt Carle nebo Braydon Coburn zdaleka nepatří mezi přestárlé veterány, všem je okolo třicítky. Novými tvářemi v kádru jsou útočníci Eric Condra a Tye McGinn, na zkoušku byl do kempu pozván gólman Ray Emery.
Yzermana čeká jeden zásadní úkol: co nejdříve se dohodnout na prodloužení smlouvy se Stevenem Stamkosem, kterému stávající kontrakt vyprší po nadcházející sezóně. Budoucnost Lightning vypadá zářivě a jen těžko si představit, že by u toho chtěl Stamkos chybět. Ale hokejový byznys je nevyzpytatelný a člověk nikdy neví…

TORONTO MAPLE LEAFS

Kouč: Mike Babcock
Generální manažer: Lou Lamoriello
Kapitán: Dion Phaneuf
Bilance v základní části 2014-15: 30-44-8, 68 bodů
Přesilovky: 15,9 %
Oslabení: 80,5 %
Pořadí v divizi: 7.
Pořadí v konferenci: 15.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Phil Kessel 61 (25+36)
James van Riemsdyk 56 (27+29)
Tyler Bozak 49 (23+26)
Nejlepší střelec: James van Riemsdyk 27
Nejlepší nahrávač: Phil Kessel 36
Lídr +/-: Stephane Robidas +8
Nejtrestanější hráč: Dion Phaneuf 108
U Maple Leafs, stejně jako u několika dalších týmů, začíná úplně nová éra, od které si fanoušci slibují, že přinese konec utrápeným letům. Leafs ulovili nejžádanějšího kouče současnosti Mikea Babcocka, post generálního manažera obsadil starý lišák Lou Lamoriello, třetím do party je další velezkušený matador Jacques Lemaire. Z pozice klubového prezidenta na vše dohlíží Brendan Shanahan.
Tuhle „soupisku“ ve vedení klubu jim může závidět celá NHL. Tito pánové rozhodně vědí, jaké to je vítězit. V Torontu je ovšem nečeká snadná práce, to si všichni uvědomují. Stavba úspěšného týmu bude během na dlouhou trať, shodují se.
Slušný průvan se přes léto odehrál také v kabině. Nejlepší střelec týmu Phil Kessel už patří Pittsburghu, pryč jsou také zadáci Eric Brewer,  Tim Erixon, a útočníci David Booth, Troy Bodie, Joakim Lindström, Brandon Kozun, Zach Sill nebo Colton Orr.
Na jejich místa vedení přivedlo několik nových tváří. Do obrany přišli Matt Hunwick, Martin Marinčin a Scott Harrington, konkurenci v útoku by měli zvýšit P.A. Parenteau, Michael Grabner, Nick Spaling, Shawn Matthias, Mark Arcobello nebo Daniel Winnik. Na zkoušku byli do kempu pozváni ještě Brad Boyes, Curtis Glencross  nebo Devin Setoguchi.
Ze čtvrté pozice Leafs draftovali šikovného Mitche Marnera, prosadit by se měli také další mladíci, zejména William Nylander a Kasperi Kapanen. Kapitán Dion Phaneuf má prozatím Babcockovu důvěru, i když se čile spekulovalo o jeho výměně, stejně jako v případě Tylera Bozaka. Naopak Nazem Kadri prodloužil s klubem smlouvu, stejně jako Slovák Richard Pánik.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -