- Reklama -

Rok brankářů! Do Síně slávy vstoupí Lundqvist, Vernon a Barrasso. Na Eliáše se nedostalo

- Reklama -

Tak jako každý rok, i letos výběrová komise Hockey Hall of Fame pečlivě vybírala, koho v listopadu ocení uvedením do Síně slávy. Nakonec bylo vybráno sedm jmen. Včera bylo oznámeno, že do HHOF v roce 2023 vstoupí Pierre Turgeon, Henrik Lundqvist, Mike Vernon, Tom Barrasso, Caroline Ouellette a v kategorii „builder“ Ken Hitchcock a Pierre Lacroix.

Zajímavostí je hned trio gólmanů. Vždyť za posledních třicet let se dostalo jen na sedm maskovaných mužů – Billy Smith, Patrick Roy, Ed Belfour, Dominik Hašek, Rogie Vachon, Martin Brodeur a Roberto Luongo (a jediná brankářka Kim St. Pierre).

Spekulovalo se, že letos by se někteří brankáři mohli dočkat. Kromě vybrané trojice padala mezi možnými kandidáty i jména jako Curtis Joseph, Chris Osgood, Mike Richter, Tim Thomas nebo Corey Crawford. Opět se nedostalo na Alexe Mogilného, počkat si stále musí i Patrik Eliáš, Rod Brind’Amour, Henrik Zetterberg, Keith Tkachuk, Jeremy Roenick, Theo Fleury, Sergej Gončar a další.
Loni to byl v Torontu vancouverský, respektive švédský večer (Sedinovi, Luongo, Alfredsson).

Letošní ceremoniál bude tedy ve znamení brankářského řemesla. „Už bylo načase. Gólmani jsou zastoupeni velmi málo, místa byla dosud vyhrazena jen pro ty nejlepší z nejlepších,“ míní Martin Biron, bývalý dlouholetý gólman NHL.„Myslel jsem si, že mi Lanny volá, aby mě pozval na golf,“ říkal po včerejším telefonátu od svého bývalého spoluhráče Lannyho McDonalda dvojnásobný vítěz Stanley Cupu Mike Vernon. „Rozhodně jsem neseděl na telefonu,“ usmál se Tom Barrasso, další dvojnásobný šampion NHL.

- Reklama -

Po dlouhém čekání se dočkal Pierre Turgeon, nejproduktivnější hráč z těch, kteří v HHOF dosud nebyli. Tradičně je zastoupen i ženský hokej, do Síně slávy vstoupí čtyřnásobná olympijská vítězka Caroline Ouellette. V „budovatelské“ kategorii budou uvedeni Ken Hitchcock a Pierre Lacroix (posmrtně). „Hitch“ dovedl Dallas jako kouč v roce 1999 k jedinému Stanley Cupu v historii klubu, Lacroix zase vybudoval ve druhé polovině 90. let nesmírně silný tým v Coloradu.

Tom Barrasso vlétl do NHL jako kometa. V ročníku 1983-84 skočil do ligy rovnou ze střední školy a v osmnácti letech chytal tak, že si po sezóně odnesl Calder Trophy pro nejlepšího nováčka a rovnou i Vezina Trophy pro gólmana roku. V letech 1991 a 1992 dovedl Tučňáky k prvním dvěma Stanley Cupům.

Mike Vernon za sebou nemá tolik individuálních úspěchů, finalistou Vezina Trophy byl jedinkrát (třeba Tim Thomas ji dvakrát získal). V roce 1989 vychytal jediný Stanley Cup pro Calgary a v roce 1997 byl fantastický (získal Conn Smythe Trophy), když Detroit pod vedením kapitána Steva Yzermana ukončil 42 let dlouhé čekání na pohár.

Třetím do party je Henrik Lunqvist. Švédský „King“ se dočkal hned v prvním roce, kdy mohl být do Síně slávy uveden. O tom, že bude vybrán, prakticky nebylo pochyb, přestože na rozdíl od Barrassa s Vernonem nikdy nevyhrál Stanley Cup. Ve sbírce má ale Vezina Trophy a zlato ze ZOH i MS. Jen pět gólmanů má na kontě více výher než švédský mág.

Pierre Turgeon byl výběrovou komisí už dvanáctkrát opomenut, potřinácté to ale vyšlo. Jednička draftu 1987 nasbírala v NHL 1 327 bodů, nejvíc z hráčů, kteří jsou způsobilí pro vstup do HHOF a ještě v ní nejsou. V sezóně 1992-93 se blýskl výkonem 132 bodů. Stanley Cup nikdy nevyhrál, z individuálních trofejí má ve sbírce jen Lady Byng Trophy pro ligového gentlemana. Za 19 sezón ale zanechal v lize výraznou stopu, patřil k nejvýraznějším two-way forvardům své generace.

Caroline Ouellette patří mezi nejúspěšnější hokejistky všech dob. Čtyřikrát vyhrála zlatou olympijskou medaili, přičemž ani jednou neprohrála olympijské finále. Dalších šest zlatých má z mistrovství světa, čtyřikrát se radovala ze zisku Clarkson Cupu, titul má i z univerzitní NCAA.

Ken Hitchcock, který si vždy zakládal na výtečné defenzivě, dovedl v roce 1999 Dallas ke Stanley Cupu. V roce 2012 byl zvolen trenérem roku a odnesl si Jack Adams Award. 849 odkoučovaných výher v NHL je čtvrtý nejvyšší počet ze všech trenérů v historii.

Pierre Lacroix vybudoval v Quebeku velmi silný tým, který hned po přestěhování do Denveru získal Stanley Cup (1996). Proslavil se také trejdem, při němž získal z Montrealu Patricka Roye. Postupně přivedl také další hvězdy (Ray Bourque, Rob Blake), které měly velký podíl na tom, že Avs v roce 2001 znovu triumfovali. Zemřel v roce 2020.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -