- Reklama -

Rozšiřovací draft: za každý klub navíc o jednoho hráče míň

- Reklama -

K rozšíření NHL nedojde dříve než od sezóny 2017-18. Zatím není jasné, zda se liga rozroste o jednoho či dva účastníky – vlastně ani není úplně jisté, zda se expanze skutečně uskuteční tak brzo. Vedení soutěže ale už musí mít připravené mechanismy, jak zabezpečit, aby nové týmy byly schopné měřit se s ostatními co nejdříve. K tomu slouží tzv. rozšiřovací draft.
Praktikuje se od první velké expanze v roce 1967, naposledy ho v roce 2000 využili Columbus Blue Jackets a Minnesota Wild. Základní princip je stejný: stávající kluby si mohou ochránit určitý počet svých hráčů, ze zbylých si nové kluby mohou vybírat. Jen konkrétní čísla se mění.
Podle zatím předběžných informací, které včera zazněly na setkání generálních manažerů, by vzorce pro příští draft (jež se ovšem mohou ještě změnit) měly být následující:

  • stávající kluby budou moci chránit jedenáct hokejistů, z toho jednoho brankáře
  • dres nesmí změnit hráči, kteří působí v lize prvním nebo druhým rokem
  • kluby nemůžou přijít ani o mladíky vybrané při klasických draftech, kteří ještě nepodepsali smlouvu
  • každý ze stávajících klubů může přijít maximálně o tolik hokejistů, kolik bude nově přistoupivších klubů

„Všeobecně bych řekl, že jde o pravidla velmi podobná těm, která byla uplatňována při předchozích rozšiřovacích draftech,“ vysvětluje zástupce komisaře NHL Bill Daly (na snímku). „Jsou ale nastavena a zamýšlena tak, aby byl větší výběr, takže nové kluby budou konkurenceschopnější dříve.“
Při dolaďování dalších detailů ale vyvstanou před činovníky zámořské soutěže nové výzvy. Tou největší bude, že všechny předchozí rozšiřovací drafty se odehrály ještě v době, kdy týmy nebyly omezované platovými stropy, což už dnes neplatí.
„Po diskuzích s NHLPA bude potřeba formulovat pravidla pro hráče s no-trade klauzulí,“ zmiňuje ještě Daly. „Další odlišností je, že musíme zvažovat limity dané platovým stropem, abychom měli jistotu, že nové kluby budou konkurenceschopné v mezích daných kolektivní smlouvou. Stávající kluby budou muset nabídnout hráče na určité platové úrovni a nové kluby budou muset draftovat hokejisty v jistých platových relacích.“
‚Konkurzní řízení‘ na nové členy National Hockey League probíhá už od loňského srpna, obě předložené nabídky – z Quebec City a Las Vegas – prošly až do závěrečného kola. Nemusí to však nutně znamenat, že se investiční skupina Quebecor a sdružení lidí kolem Billa Foleyho splnění svých snů skutečně dočkají. Zvláště v případě prvně jmenovaných vznikly v poslední době velké pochybnosti.
„Proces výběru pokračuje. Jak už jsme řekli, výkonný výbor se věcí zabývá, ale protože nemáme daný pevný časový plán, není důvod zbytečně chvátat,“ seznamuje s nejnovějším vývojem šéf soutěže Gary Bettman. „Stále říkáme, že rozšiřovat nebudeme dříve než v sezóně 2017-18. Pokud k tomu dojde v tomto termínu, musíme mít expanzi připravenou nejpozději v červnu 2017, ale to je zatím jediné datum v kalendáři.“
Generální manažeři stávajících týmů NHL vítají alespoň částečné vyjasnění situace.
„Nikdo z nás nechce přicházet o hráče za jakýchkoliv okolností, snažíme se je udržet pohromadě. Dnešní zprávy nám ale dávají aspoň hrubou představu o tom, na co být připraveni. Je složité něco si teď plánovat, když ani nevíme, jestli k expanzi skutečně dojde, ale bude to myšlenka, která nám bude vyskakovat v hlavě při každém našem rozhodnutí,“ říká šéf Tampy Bay Steve Yzerman.

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -