- Reklama -

Sbohem, Joey. Odešla ikona edmontonské kabiny

- Reklama -

Smutná zpráva přišla dnes ráno z Edmontonu. Ve věku sedmapadesáti let odešel Joey Moss, velký kamarád Waynea Gretzkyho a dlouholetá ikona kabiny Oilers.

Od ročníku 1984-85 pracoval tento chlapík, který se narodil s Downovým syndromem, skoro tři desetiletí jako kustod Oilers. Staral se o ručníky, praní dresů, pití a další nezbytné věci pro hráče, kromě toho udržoval v kabině dobrou náladu.

Do Oilers ho kdysi doporučil samotný Gretzky, Moss byl totiž bratrem jeho bývalé přítelkyně Vikky. Hráči i zaměstnanci klubu si tohoto nevysokého muže okamžitě oblíbili. Zápal, s jakým zpíval před zápasy Oilers kanadskou hymnu, se stal legendárním.

„Jménem všech hráčů, kteří měli tu čest ho poznat, chci vyjádřit, že jsme zarmouceni zprávou o Joeyho odchodu. Měli jsme štěstí, že jsme mohli být po mnoho let součástí jeho života. Miloval život a všem, kdo se s ním potkali, vykouzlil na tváři úsměv. Bude nám všem chybět, nikdy na něj nezapomeneme. Odpočívej v pokoji,“ stojí v prohlášení, které zveřejnil Wayne Gretzky.

- Reklama -

„Za celou organizaci Oilers chci vyjádřit rodině upřímnou soustrast. Joey byl úžasný člověk, jehož vášeň, oddanost a láska k našemu klubu a hráčům poznamenala nespočet lidí z hokejové komunity. Jeho odkaz dalece přesahuje hokejovou šatnu a bude žít dál. Budeš nám chybět, šampione,“ napsal Jeff Lang, který má v klubu na starost vybavení hráčů.

V roce 2015 byl Joey Moss uveden do Sportovní síně slávy provincie Alberta. „Joey přinášel do našich životů radost každičký den,“ dodal Gretzky.
„Když se řekne Oilers, vybaví se vám jména jako Gretzky, Messier, Coffey nebo McDavid. Joey Moss patří mezi ně. Je to kanadská legenda a skutečná inspirace pro nás všechny,“ napsal na Twitter útočník Columbusu Max Domi.

„Děkuji ti za to, že jsi vždycky rozzářil jakýkoli den. Oil Country už nikdy nebude jako dřív. Odpočívej v pokoji, příteli,“ rozloučil se kapitán týmu Connor McDavid.

Oilers před lety začali udělovat Joey Moss Cup. Každoročně ho získá tým, který během jejich tréninkového kempu vyhraje miniturnaj. Tento malý velký muž se velmi angažoval také v charitě a inspiroval spoustu lidí.

Dokázal, že i s tímto zdravotním hendikepem se dá prožít smysluplný život a vykonat na světě mnoho dobrého. Edmonton Joeyho Mosse bezmezně miloval. A nejen Edmonton.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -