- Reklama -

Sezóna 2014-15 bude přehlídkou Jágrovy výjimečnosti

- Reklama -

Nadcházející ročník National Hockey League, který startuje už 8. října, bude plný zajímavých milníků a překonaných met. Pojďme si ve stručnosti představit ty nejzajímavější.
Celá plejáda hokejistů by měla odehrát během nadcházející sezóny jubilejní tisící zápas v NHL. Nejblíže je tomuto milníku kariéry obránce Scott Hannan (997), následují Brad Stuart (985), nová posila Chicaga Brad Richards (982), vancouverský střelec Daniel Sedin (979), David Legwand (977), Eric Brewer (965), Dan Boyle (954), Scott Hartnell (953), Alex Tanguay (938) a Manny Malhotra (933). Za předpokladu, že se jim vyhnou zranění a odehrají kompletní ročník, měli by to letos stihnout také Brenden Morrow a Daniel Cleary. Tisícovku mají na dosah rovněž Scott Gomez a Jeff Halpern, pokud si v některém klubu vybojují smlouvu. Další volný hráč Cory Sarich stále není po hrůzostrašné nehodě na kole ve stavu, aby mohl hrát.
Tisíc zápasů je úctyhodný výkon, ještě daleko cennější je ale prestižní meta tisíce bodů. Na tu by se letos měla dostat trojice hráčů – Marián Hossa (995), Patrik Eliáš (983) a Martin St. Louis (981). Podařit se to může také Patricku Marleauovi (931). Kapitán Arizony Shane Doan se může dostat na osmé místo historických tabulek v počtu zápasů odehraných za jeden klub.
Hranici 1 200 bodů překonalo v celé historii NHL jen pětačtyřicet hokejistů a další dva jsou velmi blízko vstupence do tohoto klubu. Joe Thornton ani Jarome Iginla sice nikdy nezvedli nad hlavu Stanley Cup, ale oba prožili pozoruhodnou kariéru. Thornton navíc potřebuje 48 asistencí (což by pro nahrávače jeho kalibru neměl být problém), aby se dostal na 900 asistencí.
Hned dva gólmani by měli bez problémů dosáhnout na metu 300 výher v základní části. Jsou jimi Marc-André Fleury z Pittsburghu (288) a Ryan Miller z Vancouveru (294). Jiný zkušený gólman, Roberto Luongo, se při 27 výhrách v dresu Floridy posune na hodnotu 400 výher. V klubu čtyřstovkařů je pouze deset brankářských velikánů. Pokud by posílená Florida zvítězila s Luongem v brance pětatřicetkrát, měl by na konci sezóny Luongo více výher než legendy Dominik Hašek, Glenn Hall a Grant Fuhr.
Hráčem, který bude v tomto směru ovšem poutat největší pozornost, je bezpochyby Jaromír Jágr. Renomovaný magazín The Hockey News označil následující ročník jako přehlídku Jágrovy velkoleposti.
Jágr se po sedmadvaceti zápasech přehoupne přes hranici 1 500 odehraných utkání, čímž překoná Mikea Modana a posune se v tomto směru na patnáctou příčku.  Pokud by se českého veterána drželo zdraví a nastoupil by alespoň k 77 duelům, byl by dokonce jedenáctý.
V tuto chvíli má na svém kontě česká osmašedesátka 705 gólů. Mikea Gartnera (708) a Phila Esposita (717) jistě překoná, při dobré sezóně s 27 zásahy by se dostal před Marcela Dionnea na čtvrté místo. Pokud by Jágr letos střelecky zazářil a nasázel 37 branek, byl by v historickém pořadí před Brettem Hullem na třetí příčce. Při průměrné bilanci třiceti přihrávek za sezónu se Jágr dostane na šesté místo mezi nahrávači před Stevea Yzermana a mistra nahrávek Adama Oatese.
A na závěr to nejpodstatnější. Zisk 45 bodů bude znamenat, že se Jaromír Jágr dostane na magické číslo 1 800 bodů v NHL. Před ním to dokázali jen tři velikáni tohoto sportu – nedostižný Wayne Gretzky (2 857), Mark Messier (1 887) a Gordie Howe (1 850). Jak konstatuje The Hockey News ve svém shrnutí, Jágr je vážně dobrý. Skvělý. Jeden z deseti nejlepších hráčů všech dob. O tom není pochyb.
Foto: Marek Blažek, Praha/ Licence: Creative Commons, Wikimedia

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -