- Reklama -

Snová premiéra. Demko ukradl výhru a udržel Canucks naživu

- Reklama -

Od března nenastoupil Thatcher Demko do jediného utkání, tedy jako startující gólman. První minuty v kariéře v play-off NHL si připsal až v aktuální sérii proti Vegas, konkrétně se jednalo o zhruba osm minut za rozhodnutého stavu (0:5), a z osmi střel nepustil za záda ani jednu.
Fanda NHL
Jednička týmu Jacob Markström ale včera kvůli únavě a drobnému zranění nebyl schopen nastoupit a do branky tak musel od začátku zápasu právě Demko, pro něhož to byl premiérový start ve vyřazovací části v kariéře – navíc ve velmi složité situaci, kdy jeho tým čelil vyřazení a jednomu z nejsilnějších soupeřů v lize.
Čtyřiadvacetiletý rodák z kalifornského San Diega to ale zvládl na výbornou. Golden Knights svého soupeře drtivě přestříleli, Demko ale pochytal dvaačtyřicet střel a inkasoval pouze jedinkrát, ve druhé třetině z hole Theodorea. Úspěšnost zásahů vyšponoval na úchvatných 97,7%!
Jeho spoluhráči poté dokázali zápas otočit a Demko zavřel bránu, často se doslova stavěl na hlavu a vyrovnat soupeři nedovolil. Parta okolo kapitána Horvata tak dále živí naději na postup do konferenčního finále.
Jako kluk fandil Kings. A teď je prvním gólmanem narozeným v Kalifornii, který má na kontě vítězný zápas v play-off NHL. Pouze tři gólmani-nováčci předvedli při vítězném debutu v play-off více zákroků (mimo jiné Petr Mrázek nebo Jose Theodore). Posledním brankářem-nováčkem, který vyhrál při debutu v play-off a zároveň čelil vyřazení, byl v roce 1997 již zmiňovaný Jose Theodore.
Demko je teprve šestým nováčkem, který při své premiéře čelil vyřazení a zvítězil. Za posledních třicet to dokázal opět jen Jose Theodore. „Tvrdě makal, aby zůstal ve formě. Jsem za něj moc šťastný,“ říkal po utkání spokojený kouč Travis Green.
Fanshop týmu
„Před zápasem jsem spal dobře. V situacích jako je tato prostě moc nepřemýšlíte, jdete do branky a snažíte se chytat co nejlépe,“ řekl hrdina večera. „Měl být vyhlášen první, druhou i třetí hvězdou utkání,“ shodli se spoluhráči i televizní komentátoři.


„Nikdy nevíte, kdy budete muset jít do branky. Chtěl jsem se v tréninkovém kempu i potom v bublině udržet ve formě. V tréninku se mi dařilo, soustředil jsem se na detaily. Ale trénink není zápas,“ říkal po utkání. „Chytal neuvěřitelně,“ chválil svého brankáře Elias Pettersson, autor vítězné trefy.
V ročníku 2015-16 se jako hráč Boston College v univerzitní NCAA mohl pochlubit úspěšností zásahů 93,5%, což mu vyneslo nominaci na Hobey Baker Award pro nejlepšího univerzitního hokejistu, v sezóně 2017-18 pak měl v AHL úspěšnost 92,2%. Vždy platil za velmi nadějný brankářský talent.
Loni nakoukl do NHL, letos už byl u Canucks stabilní dvojkou za výtečným Markströmem. V základní části letos odchytal 27 utkání s úspěšností zásahů 90,5%, průměrně inkasoval 3,06 branky na zápas. V play-off má aktuálně průměr 0,88 branky na zápas a úspěšnost 97,9%! Vancouver jej draftoval ve druhém kole v roce 2014 z celkové 36. pozice.
Otázkou je, jak gólmanskou situaci Canucks vyřeší, a to jak z hlediska letošního play-off, tak i v dlouhodobém časovém horizontu. Nasadí do šestého zápasu Demka, který si o šanci řekl famózním výkonem? Nebo upřednostní svou jedničku, tedy pokud se Švéd dá zdravotně do pořádku?
A jak to bude po skončení sezóny? Podepíší dlouhodobou smlouvu s Markströmem a risknou, že si Demka za rok v rozšiřovacím draftu vybere Seattle? Nebo vsadí na mladšího z dvojice a Švéda se pokusí třeba před uzávěrkou přestupů vyměnit? Uvidíme. Každopádně jsou to poměrně příjemné starosti, když vám oba gólmani chytají skvěle.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -