- Reklama -

Stuart Skinner má 11 výher v řadě. Překonal legendárního Fuhra

- Reklama -

Na začátku sezóny mu to nešlo. Stejně jako celý Edmonton zapisoval jednu porážku za druhou. V jednu chvíli ztráceli Oilers na postup do play-off propastných čtrnáct bodů. Experti i fanoušci se shodovali – pokud klub nepřivede pořádného gólmana, bude to pro McDavida, Draisaitla a spol. další promarněný rok.

Slabý rozjezd sezóny je ale zapomenut. Oilers uklidili Jacka Campbella na farmu do Bakersfieldu a vsadili na Stuarta Skinnera. S vědomím, že ho jedna chyba neposadí na střídačku, usměvavý gólman s knírkem ožil.

A právě teď můžeme být svědky toho, co naznačil svými výkony už v minulé sezóně, kdy byl mezi finalisty Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezóny.

Oilers vystoupali tabulkou do postupových vod, aktuálně zvítězili už čtrnáctkrát v řadě! Od vyrovnání absolutního rekordu NHL je dělí už jen tři výhry.

- Reklama -

Velkou zásluhu na jejich spanilé jízdě má i Skinner. Ten vyhrál už jedenáct zápasů v řadě, čímž vytvořil klubový rekord organizace Oilers, když překonal dosavadního rekordmana Granta Fuhra.

Za posledních osm duelů nedostal nikdy víc než dva góly. Takovouto kvalitu a stabilitu v brankovišti svěřenci Krise Knoblaucha potřebovali jako sůl. Vždyť na lídra brankářských tabulek v počtu výher (Thatcher Demko, 25 výher) ztrácí Skinner jen tři výhry. Po naprosto katastrofálním začátku sezóny to zní naprosto neuvěřitelně.

Ale není to jen díky Skinnerovi. Celý tým pod novým trenérem šlape, hodně se zlepšila defenzivní hra jako taková.

„Překonání mého rekordu? Je to dobré znamení, protože to znamená, že Oilers vyhrávají. Stu je navíc super kluk, o to je to lepší,“ nechala se slyšet klubová ikona. „Překonat jednoho z nejlepších gólmanů, jaký kdy žil, to je neuvěřitelně cool. Jako kluk jsem k němu vzhlížel. Naprostá legenda,“ vrací kompliment Skinner.

Oba gólmany spojuje také to, že jsou rodáci z provincie Alberta. Skinner se narodil přímo v Edmontonu, jednašedesátiletý Fuhr pochází z nedalekého Spruce Grove. Oilers o Skinnera na draftu v roce 2017 hodně stáli. Když byl ve třetím kole stále k dispozici, upekli trejd, aby se posunuli výše a mohli ho vzít. A on jim důvěru nyní splácí vrchovatě.

Byla by to krásná pohádka, kdyby měli v Edmontonu zase po dlouhých letech místního brankáře, který je dovede až na vrchol. K poháru je ale ještě daleká cesta.

Závěrem jen připomeňme, že Fuhr získal s Oilers Stanley Cup celkem pětkrát, z toho čtyřikrát jako jednička týmu (pouze při posledním triumfu v roce 1990 chytal Bill Ranford).

Bude Stuart Skinner tím gólmanem, který dovede McDavida a spol. do země zaslíbené?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -