- Reklama -

Gretzky a vítězný tým Oilers z roku 1984 opět spolu v Edmontonu

- Reklama -

Fanouškům v Edmontonu přinášeli několik let úchvatné hokejové kousky večer co večer. Osmdesátá léta byla pro tohle město v provincii Alberta skvělá, plná radosti a parádních hokejových zážitků. Oilers byli poslední hokejovou dynastií, která si zcela podmanila NHL. Od zisku prvního Stanley Cupu v historii klubu uplynulo letos kulatých třicet let a při této příležitosti zorganizoval Wayne Gretzky se svými parťáky v Edmontonu sraz celého tehdejšího týmu.
Talentovaný tým se do finále probil již o rok dříve, na obhájce trofeje a v té době trojnásobné šampiony New York Islanders ale ještě nestačil. V následující sezóně už to byl ovšem jiný příběh. Edmonton se opět ve finále postavil newyorským Ostrovanům a tentokrát to byla dynastie z New Yorku, kdo tahal v sérii za kratší konec provazu. Střídání stráží v NHL bylo skutečností.
„Tým z roku 1984 představuje výjimečnou skupinu hráčů. Porazili jsme tehdy výborný tým, dynastii, od které jsme se o rok dříve naučili, jak se vítězí,“ řekl k oslavám prvního triumfu Gretzky. Ze slavného poháru se hráči Edmontonu radovali celkem pětkrát, v letech 1984, 1985, 1987, 1988 a 1990.
Organizace Edmonton Oilers si připomene třicáté výročí zisku prvního Stanley Cupu v pátek 10. října, kdy je do haly Rexall Place naplánováno setkání hráčů, realizačního týmu a tehdejších zaměstnanců. O den dříve Oilers ve svém zahajovacím utkání sezóny změří síly s rivalem z Calgary.
„Jednou z nejlepších věcí na kariéře profesionálního hokejisty je množství krásných vzpomínek, které za ta léta nastřádáte,“ uvedl již dříve k chystanému setkání hlavní organizátor akce Wayne Gretzky. „Abych byl upřímný, jsem velmi natěšený. Cítím se jako v roce 1978, kdy jsem do Edmontonu přišel poprvé. Pojedu tam s vědomím, že to bude něco výjimečného,“ těšila se už v srpnu na sraz legendární devětadevadesátka.
„Opravdu se těším, že uvidím spoustu starých přátel a známých tváří. Sedneme si s hráči, trenéry a s kluky, co se nám starali o vybavení, o tom to celé je. Budou to skvělé dva nebo tři dny. Doufám, že každý dostane šanci vidět tehdejší hráče a všichni ve městě si to užijí. Podobně jako zápas Heritage Classic to bude událost, jakou člověk zažije jednou za život,“ dodal Gretzky.
Ve středu večer vše odstartovalo tiskovou konferencí a byla to velká sláva. U zahájení oslav včera nechyběly nejvýraznější osobnosti týmu jako Wayne Gretzky, Mark Messier, Paul Coffey, Grant Fuhr nebo Jari Kurri. Z tiskovky, která několikadenní oslavy odstartovala, umístil klub na svůj YouTube kanál asi třicetiminutové video.
Oficiální oslava triumfu z roku 1984 je naplánována na pátek a pozvánka na akci putovala i za oceán. Z Evropy míří do Edmontonu členové tehdejšího týmu – český útočník Jaroslav Pouzar, Willy Lindström a současný kouč ruského Omsku, Fin Raimo Summanen. Seznam hostů se hemží samými slavnými jmény hokejové historie. Jedno jméno na tomto seznamu je ale přijímáno značně kontroverzně. Mezi pozvanými je i tehdejší majitel klubu Peter Pocklington.
Muž, jenž stál za výměnou nejlepšího hokejisty všech dob Waynea Gretzkyho do Los Angeles, přijal pozvání na sraz a vrátí se tak do města, ze kterého před více než deseti lety odešel. Do města, které mu tento obchod století asi nikdy neodpustí. A ačkoli to bude tento víkend v Edmontonu velká sláva, u obyvatel města se návrat Pocklingtona nesetkal s přílišným pochopením.
„Není tu zrovna oblíbený. Myslím, že to není dobrý nápad,“ svěřil se pro globalnews.ca jeden z fanoušků.  Osoba bývalého majitele klubu veřejnost i po letech rozděluje. Na jedné straně přinesl městu opakovaně Stanley Cup a věnoval miliony na charitu, na straně druhé prodal hokejového génia, jehož místní zbožňovali, a později chtěl přestěhovat celý klub jinam. Za to mu fanoušci nemohou přijít na jméno.
Oslavy třicátého výročí zisku prvního Stanley Cupu v Edmontonu budeme i nadále sledovat.
Foto: Wikimedia.org/Licence: Creative Commons

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -