- Reklama -

Tisíc dolarů za každý Voráčkův bod! Útočník Flyers představil v Praze novou nadaci

- Reklama -

Útočník Philadelphie, kapitán českého týmu na letošním domácím MS a vítěz ankety Zlatá hokejka Jakub Voráček dnes v pražském Karlíně slavnostně představil novou nadaci, kterou založil společně se svou sestrou Petrou Klausovou a která ponese jeho jméno – Nadace Jakuba Voráčka. Cílem nadace je zlepšit situaci pacientů s roztroušenou sklerózou mozkomíšní. Právě tato nemoc byla Jakubově starší sestře Petře před dvěma lety diagnostikována.
„Díky nemoci jsem poznala zblízka podmínky a zázemí, které mají lékaři a pacienti. Chybí tu peníze pro rozvoj registru pacientů, který je pro výzkum vzniku nemoci zásadní. Kvalitní léčba není dostupná pro každého, což hraje roli v postupu nemoci, jež postihuje lidi produktivního věku. Ti potom možná zbytečně končí v invalidním důchodu. Založením nadace mi ta nemoc najednou dává smysl a přináší mi i něco pozitivního. Těším se na práci pro lidi, kteří prožívají to, co já,“ říká spoluzakladatelka nadace Petra Klausová.
Nadace bude svou podporu směřovat zejména do tří oblastí:

  1. podpora výzkumu a rozvoje registru pacientů s roztroušenou sklerózou
  2. podpora činnosti a rozvoje RS center v České republice
  3. podpora individuálních pacientů s roztroušenou sklerózou v tíživé situaci

„Když máte v životě šanci něco společnosti vrátit, pak to máte udělat. V prostředí vrcholového sportu ve Státech je to běžná součást kultury. Charitativním akcím se věnuji už několik let a rád bych část svých aktivit a zkušeností přenesl do Čech. Větší část práce ale bude na Petře, která tu tráví více času, než já, a zná osobně problémy pacientů, lékařů a organizací, které se tomu věnují,“ říká český reprezentant.
Zakladatele nadace přišli osobně podpořit přátelé nadace – trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný, herec Ivan Trojan a režisér Jakub Kohák. Nechyběli ani odborní garanti, profesorka Eva Havrdová a profesor Pavel Kolář. Celým programem provázel moderátor Libor Bouček.


„Já bych tu nejradši měl nejbližší kamarády, Radka Smoleňáka, Ondru Pavelce, Jirku Tlustého, Froldu, ale bohužel jsou už v zámoří nebo hrají KHL (Smoleňák). Ale jsem si jist, že kdyby byli na českém území, tak by tu nechyběli. Napadlo mě, že se znám s Ivanem Trojanem, Jakubem Kohákem, Honzou Železným, máme spolu výborné vztahy, tak jsem je pozval, aby řekli své zkušenosti s roztroušenou sklerózou. Myslím, že to bylo výborné, že tu byli,“ říká Jakub Voráček.
„Rádi bychom oslovili další osobnosti a firmy, aby se k nám přidaly a pomohly zlepšit situaci lidí s roztroušenou sklerózou. Nejsme v tom s Petrou sami, už teď má nadace své přátele a podporovatele, a taky máme Kluka Puka, ten mě hravě zastane,“ směje se Voráček a odkazuje na maskota nadace, který byl dnes slavnostně odhalen.
Jaký byl o třináct let mladší Jakub vlastně sourozenec? „Byl trošku rozmazlovaný, takový bobánek rodiny. Prošly mu třeba věci, které by mi nikdy neprošly. Ale jinak byl naprosto v pohodě, všechno bylo v pořádku,“ směje se Petra Klausová. Ta se o malého Jakuba starala, teď nastal čas, aby jí „malý“ bráška svou péči vrátil. Jakmile byla myšlenka na založení nadace na světě, hokejista neváhal ani vteřinu.

„Každý hlas, který veřejně upozorňuje na problémy pacientů s RS, je důležitý, stejně jako finanční prostředky. Tato nemoc zatím není vyléčitelná, ale včasná diagnóza s včasnou a kvalitní léčbou jsou naprosto zásadní. Pacienti by to neměli vzdávat,“ říká profesorka Eva Havrdová, která je odborným garantem nadace, a odkazuje přitom na slogan nadace „nenechte se vyřadit ze hry“.
Prvním přispěvatelem nadace se stala agentura Česká sportovní (Jakub Voráček patří do jejího Star Teamu), na konto nadace věnovala padesát tisíc korun. Sám hráč se zavázal přispět tisíci dolary za každý svůj bod v nadcházející sezóně NHL. Proč právě tahle částka?
„Přemýšlel jsem o tom, jestli to je moc nebo málo, a nakonec jsem zvolil tuhle částku. Myslím, že to může k hokeji přitáhnout i lidi, kteří mají nějakou zkušenost s roztroušenou sklerózou, ale hokej moc nesledují. Tak by mohli začít,“ doufá pátý nejproduktivnější hokejista NHL v sezóně 2014-2015.
Jen dodejme, že loni sympatický „Jake“ zakončil ročník NHL s jednaosmdesáti body na pátém místě ligového bodování.
Foto/Photo by: Nadace Jakuba Voráčka

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -