- Reklama -

V univerzitním hokeji se přepisovala historie

- Reklama -

Sportovní ligy a turnaje mají na amerických vysokých školách dlouholetou tradici a hokej není výjimkou. Závěrečný turnaj univerzitního šampionátu NCAA nazvaný Frozen Four včera vyvrcholil finálovým zápasem mezi University of Massachusetts (UMass) a St. Cloud State University.

Po přesvědčivé výhře v poměru 5:0 se z titulu poprvé v historii raduje UMass. Kouč Greg Carvel, s nímž má mimochodem velmi vřelý vztah obránce Colorada Cale Makar, dokázal z hokejového programu v Massachusetts udělat vítěze.


To, co se před dvěma lety při premiérové účasti ve finále nepovedlo (i s Makarem v sestavě tehdy nestačili na tým Minnesota-Duluth), se tentokrát podařilo. Ve třetí třetině už nebylo pochyb o tom, že UMass se definitivně zapsali na americkou univerzitní hokejovou mapu. Nikdy dříve se o této univerzitě v souvislosti s hokejem nepsalo tolik jako nyní.

Ve čtvrtečním semifinále oplatili týmu Minnesota-Duluth dva roky finálovou porážku a už se neohlíželi zpět. Radost z titulu pochopitelně neskrýval ani šťastný Cale Makar, který má v týmu stále spoustu přátel. Na Twitter umístil příspěvek s výstižným textem: „národní šampioni!“

- Reklama -

V roce 2019, krátce po finálové porážce, podepsal smlouvu s Coloradem a celý tým měl přitom po svém boku. To jen ukazuje, jak semknutou partu kouč Carvel stvořil. O tři dny později už byl Makar na ledě v play-off NHL proti Calgary a hned při debutu vstřelil svou první branku.

Loni se závěrečný turnaj kvůli pandemii neuskutečnil a nyní jsou „Minutemen“ mistry. „Jsem na každého z těch kluků moc pyšný. Když si uvědomíte, kde tato škola byla před pěti lety a že jsme dnes národními šampiony, je to neuvěřitelné. Ti kluci do toho dali všechno a já jsem jim moc vděčný,“ říkal po utkání kouč Carvel.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -