- Reklama -

Výsledky NHL z 16. května: Pittsburgh srovnal sérii s Tampou, v prodloužení rozhodl Crosby

- Reklama -

Hokejisté Pittsburghu v pondělním utkání třetího kola play off NHL porazili Tampu Bay 3:2 v prodloužení a srovnali stav série na 1:1 na zápasy. Penguins v zápase ztratili vedení 2:0, nakonec o jejich triumfu rozhodl v 1. minutě nastaveného času kapitán Sidney Crosby.
Vše podstatné na ledě arény Consol Energy Center se událo v první třetině, která se odehrála ve vysokém tempu skoro bez přerušení a padly v ní čtyři branky. Tučňáci měli dobrý nástup do zápasu a po necelých deseti minutách vedli 2:0.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


V čase 4:32 otevřel skóre Matt Cullen. Po rychlém přečíslení se do velké šance dostal Eric Fehr, jehož střelu dokázal Andrej Vasilevskij špičkou svého levého betonu vytěsnit, ale na pohotovou dorážku Cullena – umístěnou do vzdálenějšího horního rohu brány – už nestačil reagovat.
„Chytal fantasticky,“ pochválil ruského gólmana kouč Tampy Jon Cooper. „Nikdy nechcete přijít o svého nejlepšího brankáře (Ben Bishop se zranil v prvním utkání proti Pittsburghu ), ale ‚Visa‘ (Vasilevskij) měl pravděpodobně největší zásluhu na tom, proč dnešní zápas dospěl až do prodloužení.“
V 10. minutě zvýšil vedení domácích Phil Kessel. Člen produktivní třetí lajny Tučňáků se z voleje trefil přesně k bližší tyči poté, co se k němu odrazil puk od brusle obránce Lightning Andreje Šustra. Asistenci si připsali jeho parťáci z útoku Nick Bonino a Carl Hagelin.
„Rozhodně jsme dnes nehráli nejlépe, jak umíme. Inkasovali jsme po našich chybách. Pens dokázali využít své rychlosti. Mají v kádru výborné bruslaře a my jsme až příliš často ztráceli puk. Budeme se v tom muset zlepšit,“ řekl útočník Lightning Tyler Johnson.
Hosté se nevzdávali a ještě do první přestávky srovnali se svým sokem krok. Kontaktní branku se jim podařilo vstřelit v 17. minutě. Nulu na kontě brankáře Matta Murrayho umazal Anton Stralman, který nehrál od konce března, kdy si zlomil kost v levé noze.
Švédský zadák si najel do pravého kruhu pro vhazování, kde ho skvěle načasovanou křížnou přihrávkou našel Jonathan Marchessault a poslal puk pod břevno domácí svatyně.
V závěru úvodní  části přečkali Bolts bez úhony i druhou přesilovku. Navíc krátce po návratu z trestné lavice si Jonathan Drouin nabruslil po pravém křídle do obranného pásma Pens a krásnou střelou švihem poslal puk mezi tělem a vyrážečkou brankáře Murrayho na vzdálenější tyč.
Následující třetiny tolik vzruchu nepřinesly. Oba týmy se snažily hlavně neudělat chybu. Pittsburgh byl ale po celý zápas aktivnější a přestřílel svého soupeře v poměru 41:21.
„Mám pocit, že celou třetí třetinu jsme byli jasně lepším týmem. Tlačili jsme je. Myslím si, že jsme odehráli skvělou třetí třetinu a prodloužení,“ sdělil forvard Penguins Patric Hornqvist.
Na rozhodnutí si diváci museli počkat do čtyřicáté sekundy prodloužení. Jako správný kapitán vzal osud zápasu do svých rukou Sidney Crosby a prudkou střelou nad vyrážečku gólmana Vasilevského zvedl domácí publikum ze sedadel.
Střeleckou parketu mu připravil nový člen první útoku Bryan Rust. „Nevěděl jsem, jestli mě vidí, tak jsem na něj zakřičel. Snažil jsem mu dát o sobě vědět,“ popsal Crosby rozhodující okamžik zápasu. „Ať už jsem se v posledních zápasech střelecky trápil nebo ne, je to skvělý pocit být takto odměněn. Myslím si, že jsme si dnes vítězství zasloužili.“
„Sidney odmakal celý zapas na plno,“ uvedl na Crosbyho adresu ruský centr Jevgenij Malkin. „Hrál dobře a byl to těžký zápas. Je to náš lídr, všichni na něj spoléháme.“

Pittsburgh – Tampa Bay 3:2pp (2:2, 0:0, 0:0 – 1:0) – stav série 1:1

Branky a asistence: 4:32 Matt Cullen (Eric Fehr, Tom Kühnhackl), 9:37 Phil Kessel (Nick Bonino, Carl Hagelin), 60:40 Sidney Crosby (Bryan Rust, Brian Dumoulin) – 16:37 Anton Stralman (Jonathan Marchessault, Victor Hedman), 19:10 Jonathan Drouin (J.T. Brown, Matt Carle).
Střely na branku: Pittsburgh 14-8-16-3=41, Tampa Bay 8-7-6-0=21. Přesilovky: 0/2 – 0/1. Diváci: 18534.
Brankáři: M. Murray 21/19 – A. Vasilevskij 41/38.
Hvězdy utkání: Sidney Crosby, Kris Letang (oba PIT), Jonathan Drouin (TBL).
Česká účast: – Andrej Šustr (16:02, -1, 1 střela, 0+0), Ondřej Palát (21:38, -1, 1 střela, 0+0).
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -