- Reklama -

Winnipeg Jets: Silní jako nikdy dříve

- Reklama -

Generální manažer:
Kevin Cheveldayoff
Hlavní kouč:
Paul Maurice
Kapitán:
Blake Wheeler
Umístění v ročníku 2017-18:
2. místo v Centrální divizi (114 bodů)
Play-off 2017-18:
finále Západní konference
(Minnesota 4:1, Nashville 4:3, Vegas 1:4)
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
91 – Blake Wheeler (23+68)
70 – Patrik Laine (44+26)
60 – Nikolaj Ehlers (29+31)
60 – Mark Scheifele (23+37)
Nejlepší střelec 2017-18:
44 – Patrik Laine
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+19 Mark Scheifele
Nejtrestanější hráč:
Dustin Byfuglien – 112 trestných minut
Příchody:
Laurent Brossoit
Odchody:
Paul Stastny, Tobias Enström, Joel Armia, Matt Hendricks, Steve Mason, Michael Hutchinson




Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Connor Hellebuyck, Laurent Brossoit (Eric Comrie)
Obrana:
Josh Morrissey – Dustin Byfuglien
Jacob Trouba – Ben Chiarot
Dmitrij Kulikov – Tyler Myers
(Joe Morrow, Tucker Poolman)
Útok:
Kyle Connor – Mark Scheifele – Blake Wheeler
Nikolaj Ehlers – Bryan Little – Patrik Laine
Mathieu Perreault – Nic Petan – Jack Roslovic
Brandon Tanev – Adam Lowry – Marko Daňo
(Kristian Vesalainen, Andrew Copp, Brendan Lemieux)
Shrnutí:
Tryskáči za sebou mají vynikající rok. Vyhráli dvaapadesát zápasů a celkem posbírali 114 bodů. V play-off pak došli až do finále Západní konference, když postupně vyřadili v pěti utkáních Minnesotu a v sedmi duelech Nashville, vítěze základní části. Zejména série s Predátory byla doslova dech beroucí a patřila k ozdobám tohoto play-off. Poté ale Jets nestačili na Zlaté rytíře z Vegas a sen o postupu do finále se rozplynul.
Fanshop týmu
Přesto mají být v Manitobě na co hrdí. A to ještě zdaleka nemusí být vše. Loni Winnipeg jasně demonstroval své kvality a mezi favority bude patřit také letos. Prestižní magazín The Hockey News před několika lety na základě analýzy všech týmů a jejich prospektů předpověděl, že šampionem v roce 2019 budou…ano, Winnipeg Jets.
Tehdy se to zdálo jako poměrně odvážný tip, přesto se klidně může stát skutečností. Bez přehánění lze tvrdit, že takhle silný tým ve Winnipegu ještě neměli, a to ani v dobách, kdy za Jets váleli Dale Hawerchuk a Teemu Selänne.
Kouč Paul Maurice má všechno, co je potřeba k úspěchu – vynikající útok, výborného gólmana a velmi solidní obranu. Společně s Nashvillem platí jeho tým za největší favority Centrální divize. Preds mají přece jen o něco kvalitnější obranu, v ofenzivě jsou na tom zase lépe Jets. Vypadá to, že rozdíl mezi oběma kluby by mohli udělat gólmani. Zopakují Hellebuyck, potažmo Rinne, skvělou sezónu?
Právě na Connora Hellebuycka budou ve Winnipegu hodně spoléhat. Loni odchytal poprvé sezónu jako jasná jednička a vedl si natolik dobře, že skončil druhý v hlasování o Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana sezóny.
Po odchodu Steva Masona a Michaela Hutchinsona mu bude letos dělat náhradníka Laurent Brossoit, v záloze je také talentovaný Eric Comrie. Pokud ale mají Jets dojít daleko, potřebují v bráně Hellebuycka, a to v jeho nejlepší formě. Potvrdí jejich jednička, že si zaslouží lukrativní smlouvu?
Jets mají opravdu parádní první útok ve složení Kyle Connor – Mark Scheifele – Blake Wheeler. Kyle Connor byl s devětadvaceti zásahy nejlepším střelcem mezi nováčky, byť mu k tomuto triumfu dopomohlo zranění bezkonkurenčního Brocka Boesera.
Blake Wheeler překonal devadesátibodovou hranici a jako kapitána si jej všichni pochvalují. Stal se z něho opravdu příkladný lídr. Z Marka Scheifeleho pak roste skutečná superhvězda. Opět si udržel průměr bodu na zápas a o ještě lepší čísla ho připravilo zranění, kvůli kterému stihl pouze šedesát zápasů. V play-off ale naprosto dominoval, nasázel čtrnáct gólů. O jediný zásah ho překonal jen Alex Ovečkin, který ale odehrál díky postupu do finále více zápasů.
To Patrik Laine zase dlouho naháněl Ovečkina v základní části a nakonec skončil v tabulce střelců druhý, když nasázel čtyřiačtyřicet gólů, to vše ve věku dvaceti let. Dobře si vedl na druhém křídle také Nikolaj Ehlers.
Tryskáčům se loni povedl příchod Paula Stastnyho, který ještě více pozvedl jejich druhý útok, a hrál opravdu výborně. V létě se ale dohodl na smlouvě ve Vegas, post druhého centra tak opět obsadí Bryan Little. Aby veškerá produktivita neležela pouze na bedrech prvního útoku, popřípadě Laineho, musí se zkušený Little alespoň přiblížit výkonům, jaké předváděl Paul Stastny.
Jets loni postupem do finále konference získali hromadu sebevědomí. Dokázali si, že už nejsou jen talentovaným týmem se světlou budoucností, ale že mohou porážet ty nejlepší a mohou je porážet teď. Mají velice silný a vyvážený tým na všech postech a letos by si měli jít pro pohár, nižší cíle si dávat nemohou. Stojí za nimi neuvěřitelní fanoušci, kteří v MTS Centre vytvářejí dokonalé bílé peklo.
Nebýt pohádkového příběhu Vegas Golden Knights, už by ve finále byli. Teď je řada na nich, aby to dokázali doopravdy.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -