- Reklama -

Za smlouvu jsem rád, druhá půlka sezóny byla skvělá, raduje se Tomáš Hertl

- Reklama -

Tři sezóny v NHL má za sebou Tomáš Hertl. Ta poslední byla jeho nejlepší. Poprvé v kariéře nasbíral přes 40 bodů a nastřílel přes 20 branek. Klub San Jose si ho proto chtěl co nejdřív pojistit i na další roky, protože Hertlovi akorát vypršela stará smlouva.
Obě strany se nakonec krátce po skončené sezóny dohodly na dvouletém pokračování spolupráce s průměrným ročním výdělkem 3 milióny dolarů, stejná částka se bude Žralokům odečítat z platového stropu. První rok si Hertl vydělá 2,8 mil., další rok pak 3,2 miliónu.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Za tu smlouvu jsem byl rád. Obě strany souhlasily a já se těším na další sezónu u Sharks,“ řekl slávistický odchovanec. „Když jsem o té nabídce poprvé slyšel, byl jsem nadšený. Nejradši bych to hned oslavil se svými rodiči, nicméně musel jsem ještě nějakou dobu zůstat v Kalifornii.“
Smlouva je zřejmě zamýšlena jako přechodná, příště už by se obě strany mohly dohodnout na dlouhodobější spolupráci. Delšímu kontraktu aktuálně mohlo překážet i Hertlovo poraněné koleno, které mu znemožnilo nastupovat v závěru finálové série proti Pittsburghu.
„Samozřejmě, delší smlouva by mi dala větší jistotu, nicméně myslím, že tohle není konec,“ věří v další dohodu Hertl. „Doufám, že příští rok dostanu ještě větší prostor na ledě a budu tak mít větší šanci se prosadit. Po těch dvou letech pak věřím, že můžu podepsat opravdu dlouhodobý kontrakt. Jsem rád, že mám šanci zabojovat o šanci v týmu ještě víc než dosud.“
Hertlova role v mužstvu narostla zhruba od ledna, kdy ho trenér Pete DeBoer přesunul z centra třetího útoku na křídlo první formace vedle Joe Thorntona a Joe Pavelskiho. Všichni tři si hodně rozuměli. Hertlův bodový průměr se zvýšil z 0,38 v prvních 37 utkáních na 0,73 v posledních 44 duelech. Ve 20 zápasech play off pak nasbíral 11 bodů (6+5).
„Byl jsem skutečně šťastný, že mi dal trenér šanci hrát v prvním útoku a přidal mi i hodně času na ledě,“ řekl Hertl. „Začal jsem dávat góly. Když skórujete, všechno je jednodušší. Hned v prvním zápase s Thorntonem a Pavelskim jsem dal dva góly, měl tři body a všechno se obrátilo naruby. Vyhráli jsme pět utkání v řadě. Začal jsem se cítit lépe.“

„O druhé polovině sezóny mohu říkat jen samá pozitiva. Poprvé v historii klubu jsme dosáhli na finále Stanley Cupu. Chyběli nám jen dvě výhry…“ dodal dvaadvacetiletý forvard.
Komplikací bohužel bylo obnovené zranění kolena, které si Hertl poprvé pochroumal v sezóně 2013-14 po srážce s Dustinem Brownem z Los Angeles. Přestože hokejista ještě po návratu do Prahy nosil zpevňující ortézu, podle předpokladů doktorů by měl mít koleno do přípravného kempu v pořádku.
„Není snadné poranit si stejné koleno, které jsem už měl zraněné,“ mrzelo Hertla. „Poprvé to ale bylo mnohem vážnější. Tohle by neměl být problém do budoucna. Ta ortéza je trochu nepohodlná, vadilo mi to při spaní, ale jakmile ji zahodím, začnu naplno cvičit,“ komentoval svůj stav český hráč.
Otazník zůstává viset nad Hertlovou účastí na Světovém poháru. Jelikož reprezentaci odmítl i Jaromír Jágr a ze zraněné kyčle zotavuje také David Krejčí, český trenér Josef Jandač může mít se sestavou starosti. „Rád bych hrál, ale nemíním nic uspěchat, uvidíme za pár týdnů,“ řekl neurčitě Hertl.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -