- Reklama -

Zajímavé momenty z historie Utkání hvězd – I. díl

- Reklama -

V souvislosti s blížícím se setkáním nejlepších hokejistů planety v Columbusu zveřejnil oficiální server soutěže nhl.com několik zajímavých momentů z historie Utkání hvězd.

Usmíření Baileyho a Shorea

12. prosince 1933 při zápase NHL fauloval zadák Bostonu Eddie Shore útočníka Toronta Ace Baileyho. Ten jeho brutální atak odnesl frakturou lebky. Život mu lékaři zachránili, kariéru však nikoli. Bailey už si hokej nikdy nezahrál.
O dva měsíce později 14. února 1934 se v torontské hale Maple Leaf Gardens konal benefiční zápas na jeho počest, veškerý zisk putoval na Baileyho fond. Domácí tým nastoupil v dresech s velkým nápisem „Ace“ na hrudi proti výběru hvězd zbývajících mužstev NHL.
Pozvánky dostali nejlepší hráči ligy, mezi nimi nechyběl ani Eddie Shore. Když si před prvním All-Star Game historie NHL rozesmátý Bailey podával ruku se Shorem, vybuchly v hledišti nekonečné ovace. Ti dva se potkali poprvé od osudného incidentu. Okamžik usmíření všechny dojal.

Zdeno Chára: Rekord v tvrdosti střelby

V lednu 2009 v Montrealu při dovednostních soutěžích překonal slovenský zadák Zdeno Chára šestnáct let starý výkon Ala Iafratea, když při druhém pokusu vyslal puk na bránu rychlostí 105,4 míle za hodinu (169,6 km/hod). Čtyřiatřicetiletý Slovák tehdy překonal Iafratea o dvě desetiny. O dva roky později rodák z Trenčína svůj výkon zase o něco vylepšil, když poslal puk na branku rychlostí 105,9 mph (170,4 km/h).

- Reklama -

32. All-Star Game NHL: Rozlučka Gordieho Howea

V pátek 5. února 1980 se v americkém Detroitu sešli nejlepší hokejisté zámořské National Hockey League, aby změřili síly v exhibičním utkání mezi týmy Wales Conference (Norrisova a Adamsova divize) a Campbell Conference (Patrickova a Smytheova divize).
Utkání mělo zvlášť sváteční příchuť pro Gordieho Howea, který se po sezóně rozloučil s NHL. Sotva se Mr. Hockey objevil při slavnostním představování na ledě, hala začala vřít. Všech 21 002 diváků v ochozech arény Joe Louise se zvedlo ze sedadel a dlouhé minuty nepřetržitě tleskalo. V utkání pak Howe přispěl jednou asistencí k výhře Wales Conference nad Campbell Conference v poměru 6:3.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -