- Reklama -

Zemřela legenda Bruins. Milt Schmidt odešel v 98 letech

- Reklama -

V nádherném věku 98 let odešel do hokejového nebe Milt Schmidt, který v Bostonu Bruins, nejstarším americkém mužstvu NHL, postupně působil jako útočník, kapitán, trenér a generální manažer. S Bostonem vyhrál čtyři Stanley Cupy v letech 1939, 1941, 1970 a 1972, v posledních dvou případech z pozice generálního manažera.
„Získal jsem i jiná ocenění, ale výhra ve Stanley Cupu byla největším okamžikem mé kariéry,“ prozradil Schmidt časopisu Sports Illustrated v roce 2011, kdy Boston přidal do své sbírky šestou trofej Lorda Stanleyho. „Existuje spousta skvělých hráčů, kteří Pohár nikdy nezískali. O ničem jiném nesníte.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Schmidt byl v neděli 1. ledna vybrán mezi 100 nejlepších hráčů v dějinách kanadsko-americké ligy v rámci zahájení oslav ke 100. výročí od založení NHL.
„Bylo by velmi obtížné najít někoho, kdo by byl pyšnější na to, že byl členem Bostonu Bruins. Schmidt sloužil klubu, městu a NHL přes 80 let jako hráč, výkonný pracovník a ambasador,“ prohlásil na jeho adresu komisař NHL Gary Bettman. „Miltova úcta ke hře byla spojena s jeho skromností a odrážela se od respektu, který mu po celé ty roky prokazovali jeho soupeři a generace hráčů Bruins,“ dodal nejvyšší představitel ligy.
Schmidt za Boston odehrál 16 sezon v rozmezí let 1936 až 1955, tři ročníky vynechal kvůli druhé světové válce, jelikož ho do služby povolalo Kanadské královské letectvo (RCAF). Následoval tak své spoluhráče z útoku Bobbyho Bauera a Woodyho Dumarta.
Tomuto triu se přezdívalo „Kraut Line“. V sezoně 1939–40 trojice obsadila první tři příčky kanadského bodování (první skončil Schmidt, Art Ross Trophy ale nevyhrál, protože tato cena se začala udělovat od ročníku 1947–48).
Kanadský centr se narodil 5. března 1918 v ontarijském Kitcheneru. Za Medvědy si připsal 229 branek a 346 asistencí, dohromady 575 bodů v 776 zápasech. Dalších 73 bodů (24+49) nasbíral v 86 duelech play-off.
Členové slavné „Kraut Line“, zleva: Bobby Bauer, Woody Dumart a Milt Schmidt

V roce 1962 stál Schmidt jako trenér u podpisu smlouvy s Bobbym Orem, o pět let později přivedl do týmu během velké výměny Phila Esposita. Vybudoval tak vítězný tým, který na počátku 70. let rozšířil historii klubu o další dva prsteny pro vítěze Stanley Cupu.
Schmidt opustil Boston v roce 1973, kdy se stal prvním generálním manažerem nově vzniklého mužstva Washington Capitals. Tým z hlavního města si ve své první sezoně 1974–75 připsal zoufalých osm výher a strašidelných 67 proher. Capitals vytěžili nuzných 21 bodů, žádné jiné mužstvo nenasbíralo ve více než 70 odehraných zápasech méně bodů. Také následující ročník se vyvíjel strašidelně, a proto se Schmidt dočkal vyhazovu.
Nepovedené angažmá u Washingtonu ale navždy zůstane jen pouhou epizodou v jeho jinak nesmírně vzrušujícím životě. „Miltův vliv na Boston, ať už z pozice hráče či kouče, bude navždy mezi hokejovými fanoušky přetrvávat. V organizaci Bruins se stal legendou a ztělesněním Medvěda. Všichni bychom mu měli závidět jeho dlouhověkost a smysluplnost života,“ řekl současný vlastník klubu Jeremy Jacobs.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -