- Reklama -

Byli to hrdinové, teď jsou z nich padouši. Hráči Los Angeles, kteří vyměnili hokejová kluziště za soudní síň

- Reklama -

Zklamaní, zklamání a zase zklamání. Takto jednoduše by se dalakings-fbla definovat letošní sezóna v podání Králů z Los Angeles. Coby obhájci titulu a zároveň dvojnásobní ligoví šampióni z předcházejících třech let se hráči kalifornského klubu ani nedokázali kvalifikovat do play off. Generální manažer Dean Lombardi má navíc plnou hlavu starostí nejen s tím, jak přes léto vylepšit chřadnoucí herní projev svého týmu, ale zároveň ho trápí chování některých jeho svěřenců, kteří se dostali do konfliktu se silami zákona.
V polovině dubna byl v Las Vegas zatčen útočník Jarred Stoll. Byl obviněn z držení nezákonných látek kokainu a MDMA (extáze). O sedm dní později – to už byl Stoll opět na svobodě, když složil kauci ve výši 5000 dolarů – si ho Dean Lombardi pozval na kobereček. „Jedno z nejemotivnějších setkání mé kariéry. A to už jsem měl tu čest potkat hezkou řádku hráčů,“ hořce poznamenal manažer Kings.
Útočník Jarret Stoll byl v červnu roku 2008 vyměněn z Edmontonu do Los Angeles, společně s ním se do města andělů stěhovali i obránci Andy Greene a Lubomír Višňovský. O tři měsíce později podepsal kanadský forvard s klubem nový čtyřletý kontrakt.
Přestože nepatřil k mediálně nejsledovanějším hráčům na soupisce Králů, byl důležitým stavebním kamenem mužstva, které v roce 2012 vyhrálo první Stanley Cup v historii kalifornské organizace. O tom ostatně svědčí i fakt, že krátce po vítězném tažení se s Deanem Lombardim dohodl na novém kontraktu a v loňském roce si tak mohl užít další mistrovské oslavy. To letos se dočkal jen želízek a policejního výslechu.

Jarret Stoll se raduje ze svého druhého Stanley Cupu

Jestliže bylo Stollovo zatčení hořkou pilulkou za zpackanou sezónou, tak prvním příznakem budoucích problémů byl (a stále ještě je) případ ruského obránce Vjačeslava Vojnova. Pětadvacetiletý zadák odehrál jen šest úvodních zápasů letošního ročníku, načež byl ligovým vedením suspendován na dobu neurčitou. Rodák z Čeljabinsku čelí obvinění z domácího násilí, soudní proces bude zahájen příští měsíc.
Vinen nebo nevinen, my můžeme konstatovat pouze to, že dvojnásobný držitel Stanley Cupu citelně chyběl defenzívě Kings a Lombardi nespasil svůj tým ani tím, že pomocí výměny přivedl do týmu slovenského beka Andreje Sekeru.
„Všechno je to jen o tom, co jsme mohli udělat, ale neudělali jsme. Proč nikdo nepomyslel na Bilyho Walsche?“ zoufal si Lombardi na úterní tiskové konferenci. Během diskuse s novináři zmínil jméno někdejšího kouče San Francisca 49ers (americký fotbal) ještě několikrát. A ne náhodou. Očividně jej oslovil Walschův přístup k problematice domácího násilí a jeho slova, že hráče je třeba v tomto ohledu vzdělávat. „Předběhl svoji dobu o 35 let,“ řekl Lombardi.
Vedení Králů se v otázce vzdělávání a výchovy hráčů často inspiruje přístupem jiných sportovních organizací, popřípadě příběhy samotných sportovců. Před nedávnem odvysílala televize ESPN dokumentární snímek „Unguarded,“ jehož protagonistou je bývalý basketbalista Chris Herren, který dlouhá léta zápasil se závislostí na drogách. Představitelé Kings by rádi domluvili jeho setkání s hráči.
Lombardi a jeho kolegové už se navíc sešli se zástupci místních podpůrných skupin, sdružující občany, kteří se stali oběťmi domácího násilí, a i v tomto případě usilují o to, aby tito lidé promluvili hráčům Kings do duše.

Vjačeslav Vojnov se svojí rodinou

- Reklama -

„Je třeba si položit základní otázku – mohli jsme těmto dvěma incidentům zabránit? Osobně si myslím, že s hráči pracujeme dobře. Snažíme se s nimi komunikovat a udržovat vztahy nejen v rovině profesní, ale i osobní. I proto vládne v naší organizaci takřka rodinná atmosféra,“ řekl Lombardi.
„Ale určitě jsme mohli udělat víc…viz. Vojnovova kauza. Jakmile jsem se o tom dozvěděl, šel jsem do kanceláře Jeffa Solomona (viceprezident klubu) a bez zbytečného sentimentu mu řekl – ‚Je to moje chyba.‘ Prostě jsme zanedbali vzdělávání našich hráčů. Reprezentují náš klub, naší komunitu, a my tak musíme dbát o rozvoj jejich osobnosti, nejen zdokonalovat jejich hokejové dovednosti. Nemůžete oddělit jedno od druhého,“ dodal Lombardi.
Úvodní foto: Icon Sportswire
Zdroje: LA Times, vlastní

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -