- Reklama -

Chyběl mu jen Stanley Cup, jinak byla Iginlova kariéra labutí písní

- Reklama -

Fanshop týmuV jedenačtyřiceti letech a  po více než 1 500 odehraných utkáních v nejprestižnější hokejové lize světa se rozhodl pro ukončení své profesionální kariéry. Jarome Iginila je majitelem mnoha trofejí, jenom Stanley Cup jako hráč už nikdy nezíská.
Iginla musí na všechny své trofeje mít doma vyhrazenou minimálně jednu menší místnost. Posuďte sami: dvojnásobný šampion WHL, zlatá medaile z juniorského i seniorského mistrovství světa, je vítězem Světového poháru a hned dvě zlaté si odvezl ze zimních olympiád. I individuální trofeje sbíral po hrstech. Jednou se stal nejproduktivnějším hráčem celé soutěže, dvakrát byl nejlepším střelcem.


Kšiltovky a čepice NHL, které musíš mít? Klikni ZDE


Jeho pouť NHL začala v dresu Calgary v sezoně 1995-1996, byť jej předtím draftoval Dallas. Do Flames přišel jako součást výměny za Joea Nieuwendyka. Nastoupil netypicky až do play-off, ve kterém odehrál dva zápasy a připsal si v nich stejný počet bodů za gól a nahrávku.


Vrcholu dosáhl v sezoně 2001-2002. V mužstvu Flames se postupně propracovával do role lídra, ve zmíněném ročníku nabrala křivka jeho výkonů strmý vzestup. Za 52 gólů a 96 bodů získal jak Maurice Richard Trophy, tak Art Ross Trophy.
Ve své první sezoně s kapitánským „C“ na dresu (2003-2004) dotlačil společně se skvělým gólmanem Mikkou Kiprusoffem Plameny až do finále Stanleyova poháru. Poslední ročník před zavedením platových stropů ale ovládla Tampa, Flames padli v sedmém rozhodujícím zápase. Útěchou mu mohla být alespoň druhá trofej pro nejlepšího střelce základní části.
Po zavedení platových stropů už s Calgary nikdy nevyhrál jedinou sérii ve vyřazovacích bojích. Věk byl neúprosný. Iginla cítil, že hokejový grál v dresu týmu z provincie Alberta nikdy nezíská. Tak požádal o výměnu.

Po dlouhých 16 letech v Calgary se změnil v nomáda, který střídal domovy kvůli své neukojené touze po Stanley Cupu. Postupně prošel Pittsburghem, Bostonem, Coloradem a nakonec Los Angeles. Jenže nejdále se dostal do konferenčního finále v dresu Penguins. Poslední tři ročníky skončil před branami play-off.
Do uplynulé sezony již nezasáhnul. Vlastní Kamloop Blazers z juniorské WHL, takže se rozhodně nenudil. Nyní se rozhodl, že ke svým 625 brankám už žádnou nepřidá. Konec své kariéry ohlásí oficiálně v pondělí ve městě, kde strávil největší část svého hokejového života. Další Iginlova zastávka? Hokejová síň slávy.

VELKÁ LETNÍ SOUTĚŽ PRO NAŠE ČTENÁŘE: OTÁZKA ZDE

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -