- Reklama -

Iginla se vrací. V Calgary bude radit generálnímu manažerovi

- Reklama -

Návrat velké klubové legendy hlásí Calgary Flames. Klub z provincie Alberta najal na pozici v managementu svého dlouholetého kapitána. Dvojnásobný olympijský vítěz Jarome Iginla bude speciálním poradcem nového generálního manažera Craiga Conroye.

„Už když jsme spolu hrávali v jednom týmu, vždycky jsme si s Jaromem povídali o tom, že by bylo fajn spolu pracovat i po skončení kariéry. Ten den konečně přišel a já jsem moc šťastný, že mohu Jaromea přivítat zpátky v Calgary,“ uvedl Conroy. „Je to velmi chytrý chlap, který o hokeji hodně přemýšlí, je kreativní a má v sobě potřebnou vášeň a touhu vítězit,“ dodal.

„Náš vztah trvá už přes dvacet let. Byli jsme protihráči i spoluhráči, ale hlavně jsme dlouholetí přátelé. Máme podobné názory na hokej, ale vždy jsme spolu rádi diskutovali o stylu hry a různých systémech. Posouvali jsme tím jeden druhého dopředu. Jeho zkušenosti, soutěživost a láska ke hře pro nás budou velkým přínosem,“ řekl dále GM.

Iginlova role bude poradní, a to ve všech aspektech hokejových operací. „Jsem vděčný Flames i Connymu za tuhle příležitost. On si post generálního manažera zasloužil, je to muž na svém místě. Těším se na naši spolupráci. Jsem rád, že jsem zpátky v NHL. Nemohu se dočkat, až začneme,“ prohlásil pětačtyřicetiletý rodák z Edmontonu.

- Reklama -

Byl to právě Craig Conroy, kdo Iginlovi v roce 2003 předal v Calgary kapitánské céčko. Iginla v dresus plamenem nastřílel přes 500 branek a nasbíral přes tisíc bodů (1 095 bodů, 525+570).

V ročníku 2003-04, tedy v první sezóně s kapitánským céčkem na hrudi, dovedl Iginla Plameny do finále Stanley Cupu. Ve sbírce má dvě Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce základní části, jednu Art Ross Trophy pro vítěze bodování, Ted Lindsay Award pro nejlepšího hráče sezóny podle samotných hráčů a také King Clancy Memorial Trophy a NHL Player Foundation Award za charitativní činnost a humanitární přínos. S kanadskou reprezentací vybojoval dvakrát zlato na ZOH (Salt Lake City 2002 a Vancouver 2010).

Po odchodu z Calgary oblékal ještě dres Pittsburghu, Bostonu, Colorada a Los Angeles. Kariéru ukončil v roce 2017. Ve svém posledním zápase zakulatil svou bilanci na 1 300 bodů (625 branek a 675 asistencí). V březnu 2019 Flames vyvěsili jeho číslo 12 pod strop haly Saddledome. V listopadu 2020 byl uveden do Hockey Hall of Fame.

Poslední dva měsíce byly u Plamenů mimořádně zajímavé a plné událostí. V polovině dubna rezignoval dosavadní generální manažer Brad Treliving. O dva týdny později byl propuštěn kouč Darryl Sutter. Za další tři týdny usedl do manažerského křesla Craig Conroy a před pár dny byl novým koučem týmu jmenován Ryan Huska. Nyní přichází Jarome Iginla.

Ten je tak dalším bývalým vynikajícím útočníkem, který dostal práci v některém z klubů NHL. Jen za posledních pár dnů byli najati také Shane Doan (Toronto), Jason Spezza (Pittsburgh), John LeClair (Philadelphia) nebo Patrick Sharp (také Philadelphia).

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -