- Reklama -

Dnešní den v historii NHL: Lemieuxův návrat a Selänneho rekord

- Reklama -

Druhý březen se v dějinách NHL pojí s několika významnými událostmi. V roce 1969 Phil Esposito jako první hráč v historii ligy překonal stobodovou hranici. O 22 let později se Bretu Hullovi povedlo podruhé za sebou nastřílet přes 70 branek v jedné sezoně. Tento článek se ale zaměří na jiné dvě legendy kanadsko-americké soutěže: Maria Lemieuxa a Teema Selänneho.
Dvanáctého ledna 1993 Lemieux oznámil, že mu lékaři diagnostikovali Hodgkinovu nemoc. O necelé dva měsíce později, 2. března 1993, dokončil v Pittsburghu poslední dvaadvacátou radiaci, a večer nastoupil v dresu Tučňáků do zápasu na ledě Philadelphie.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Kapitán Pens si připsal gól a asistenci, ale prohře 4:5 nezabránil. „Le Magnifique“ svým návratem překvapil samotné spoluhráče. Večer se ale zapsal do kronik NHL tím, že obvykle nepřátelsky naladění fanoušci Flyers ocenili návrat Lemieuxa ovacemi vestoje.
„Když máte nějaké zranění nebo vám zjistí rakovinu, musíme mít hodně odvahy, protože pokud ji nemáte, tu bitvu nevyhrajete. Bojovnost mám v povaze,“ prohlásil Lemieux.
Přestože Lemieux v ročníku 1992-1993 vynechal 24 zápasů, i tak zvítězil v souboji o trofej Arta Rosse pro nejproduktivnějšího hráče, když v 60 utkáních posbíral neuvěřitelných 160 bodů. Z udílení cen si navíc odnesl Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče pro svůj tým a Lester B. Pearson Award (dnes Ted Lindsay Award), obdobu Hartovy trofeje, o níž rozhoduje Hráčská asociace NHL.
Návrat „Super Maria“

Na druhé straně Teemu Selänne v dresu původních Winnipeg Jets 2. března 1993 překonal rekord Mikea Bossyho v počtu branek dosažených nováčkem. „Finský blesk“ o dva dny dříve nastřílel do sítě Minnesoty North Stars (předchůdci dnešních Dallas Stars) čtyři branky, kterými překonal padesátigólovou hranici.
Selänne se nezastavil ani v následujícím souboji proti Quebecu Nordiques a trefami číslo 53 a 54 pokořil milník útočníka Islanders z ročníku 1977-1978. Tehdy dvaadvacetiletý Fin byl jako utržený ze řetězu – v 84 zápasech základní části nastřílel 76 branek (!) a celkově zaznamenal 132 bodů. Díky tomu získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka roku.
„První rok byl magický. Získal jsem sebevědomí a střílel jsem víc a víc branek,“ vzpomíná Selänne.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -