- Reklama -

Génius Karlsson nahrává jako kouzelník a Senators vítězí

- Reklama -

Poté, co si nechali protéct mezi prsty otevírací zápas série, dokázali Ottawa Senators strhnout další tři duely na svou stranu. Dnes mohou první překážku v cestě za Stanley Cupem před vlastními fanoušky odvalit z cesty. Bostonští Medvědi jim však nedají nic zadarmo. Opět se dá čekat velmi vyrovnaná bitva.
Pod vedením Senátorů v poměru 3:1 na zápasy jsou nejvýrazněji podepsáni jejich klíčoví hráči – spolehlivý Craig Anderson v brance, Bobby Ryan, který rozhodl dva poslední duely, a zejména Erik Karlsson. Nad jeho přihrávkami občas zůstává rozum stát. V každém ze tří vítězných duelů předvedl asistenci, nad kterou příznivci nechápavě kroutili hlavou.
V utkání číslo dvě vyjel od pravého mantinelu, u modré čáry se zbavil dvou soupeřů a parádně nabil Dericku Brassardovi na střelu z voleje do odkryté branky. Byl z toho důležitý vyrovnávací gól, který Sens nasměroval ke srovnání série. V dalším utkání vyslal neuvěřitelným vysokým pasem na útočnou modrou do samostatného úniku Mikea Hoffmana, který celou akci ještě vyšperkoval zakončením ve stylu Petera Forsberga. Naposledy pak Karlsson vymyslel jediný gól zápasu, když místo očekávané střely vypustil střílenou přihrávku na zakončujícího Bobbyho Ryana.
Jedna lahůdková přihrávka za druhou. Však si také dvojnásobný držitel Norris Trophy vysloužil přezdívky jako kouzelník nebo génius. Na ledě tohoto švédského beka zkrátka nepřehlédnete, a není to kvůli jeho postavě. Pokaždé, když má puk na holi, můžete si být jisti, že se budou dít zajímavé věci. Ke všemu přidal Karlsson zlepšenou defenzivní práci, vždyť v počtu zblokovaných střel patřil letos k ligové špičce. Pro svůj tým je naprosto nepostradatelný.
Jeho neskutečný pas na Hoffmana dokonce rozebral univerzitní profesor Alain Haché, autor publikace The Physics of Hockey and Slap Shot Science. Podle něj byla více než sto stop dlouhá přihrávka vzduchem naprosto dokonalá – pro soupeře bylo prakticky nemožné ji zachytit, přesto přistála Hoffmanovi přímo na čepel hole.
„Taková přihrávka se chová podobně jako frisbee. Musíte jí dát rotaci, aby byla ve vzduchu stabilní. Když to neprovedete správně, puk se bude ve vzduchu vrtět a nabere nevyzpytatelnou trajektorii. V tomto případě ale letěl puk naplocho a taky krásně přistál na ledě,“ chválil profesor Karlssonovo provedení.
„Hráč musí brát v úvahu sílu, která dodá přihrávce rychlost, dále úhel, pod kterým puk vyšle, stejně jako směr a rotaci,“ popisuje profesor Haché. Narýsovat takovouhle dokonalost je zkrátka kumšt. Profesor však také vyzdvihl Hoffmanův podíl na celé akci.
„Hoffman byl v pohybu a mohl se tak přizpůsobit. Je to jako v americkém fotbalu. Když hodíte dlouhou přihrávku, její příjemce může běžet rychleji nebo pomaleji, může udělat různé pohyby před tím, než míč chytí. Tohle vypadalo perfektně, protože puk přistál přesně na čepeli, ale zásluhu na tom mají oba aktéři,“ řekl Haché. A má zajisté pravdu. Kdyby zakončující Hoffman neskóroval nebo kdyby třeba vjel do ofsajdu, pravděpodobně by tahle akce nevzbudila takovou pozornost.
„Erik je moc talentovaný a šikovný. Na tréninku si tyto přihrávky vzduchem zkoušíme a on je vždycky posílá takhle vysoko. Je to skutečně elegantní. A Hoffman je taky šikovný, tohle dělá pravidelně. Vidět, jak to tihle dva provedli v zápase, pro mne nebylo překvapení. Každopádně to bylo cool,“ komentoval akci spoluhráčů Kyle Turris.
„Tohle byl geniální pas. Musíte taky pochválit Hoffa za jeho načasování, je neskutečně rychlý. Když máte na ledě Karlssona s Hoffmanem, je to pro soupeře vždy nebezpečné,“ říkal spokojený kouč Sens Guy Boucher. Na dotaz, zda očekával podobný kousek, když viděl Karlssona u své branky s pukem na holi, odpověděl upřímně: „Ne.“
Zámořské komentáře označují Karlssonův skvost za nejkrásnější akci dosavadního průběhu play-off. Co nám předvede švédský kouzelník dnes?
Game 2 – Karlssonova přihrávka Brassardovi

Game 3 – Karlssonův pas na Hoffmana

Game 4 – Karlssonova střílená přihrávka na Ryana

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -