- Reklama -

Jak by mohl vypadat nový kontrakt Jordana Binningtona?

- Reklama -

Fanshop týmuJordan Binnington letošní sezonu začínal jako neznámý brankář s několika sezonami v nižší AHL. Až do letoška odchytal půlku třetí třetiny zápasu proti Carolině v lednu 2016. Znovu se zjevil na scéně až o tři roky později a hned vychytal proti Philadelphii čisté konto. A od té doby uchvacuje ligu svými výkony.
Zanedlouho šestadvacetiletému gólmanovi po této mimořádné sezoně, ve které dotáhl svůj tým až do finále konference (článek vznikal v průběhu série se San Jose), skončí jeho dosavadní smlouva a stane se chráněným volným hráčem. Doposud mu na účet chodilo 650 tisíc dolarů ročně. Dá se očekávat, že v létě jeho bankovní konto řádně zbytní . Jak by jeho nový kontrakt mohl vypadat?
Existuje několik cest. Expert časopisu The Hockey News Matt Larkin připodobňuje možnosti Bluesmanů ke třem mladým brankářům, kteří se ocitli v minulých letech ocitli v podobné situaci jako maskovaný muž St. Louis.


První možnost: à la Andrew Hammond
Hammond vyletěl v ročníku 2014-2015 v dresu Ottawy Senators. Vyhrál 20 utkání, jedno prohrál a dvě ztratil v prodloužení. Zaznamenal neskutečných 94,1 % úspěšnosti zákroků. Senátory dotlačil do play-off. Po sezoně podepsal tříletou dohodu za 1,35 milionů dolarů ročně, což znamenalo 1,85 % tehdejšího platového stropu. Kdybychom stejnou metriku uplatnili u současné hvězdičky Blues, došli bychom k číslu 1,54 milionů dolarů.
Nicméně takový kontrakt lze prakticky vyloučit, myslí si Larkin. A to z toho důvodu, že situace u Bluesmanů je jiná. Na rozdíl od Senators v roce 2015 nemají Blues vyřešenou pozici jedničky. Hammond tehdy věděl, že se Craig Anderson v následujícím ročníku vrátí jako hlavní postava. Blues naopak zkušeného veterána Jaka Allena odstavili na druhou kolej. Binnington navíc může v případě nespokojenosti poslat tým k arbitráži.
Druhá možnost: à la Connor Hellebuyck
Brankář Jets vstoupil do NHL vydařenou premiérovou sezonou, když v 26 utkáních zaznamenal výtečnou úspěšnost zákroků 91,8 %. V té druhé (2016-2017), kdy už byl jedničkou Tryskáčů, se o něco málo zhoršil. Americký gólman vám však může potvrdit, že do třetice všeho dobrého. V ročníku 2017-2018 zaznamenal výtečná čísla a dočkal se nominace na Vezina Trophy.
Díky vzorku dvou vydařených sezon ze tří si vyjednal šestiletou smlouvu za 6,17 milionů dolarů ročně. Pokud Binnington pomůže St. Louis postoupit do jejich prvního finále od roku 1970, vylepší to jeho vyjednávací pozici a mohl by se případně přiblížit Hellebuyckovým výdělkům. Proti se však může postavit platový strop, pod kterým nezbývá Blues příliš prostředků. Vše se odvíjí také do toho, jak se vedení rozhodne v případě dvou chráněných volných hráčů Joela Edmundsona a Robbyho Fabriho, kteří budou očekávat vyšší smlouvy než dosud. Otázník je také nad setrváním Patricka Maroona. Scénář dle Hellebuycka tak podle Larkina nevypadá příliš pravděpodobně.
Třetí možnost: à la Matt Murray
Murray hned v premiérové sezoně dokázal dotlačit Penguins ke Stanley Cupu. Po tomto vítězství se stejně jako Binnington stal chráněným volným hráčem. Podobně jako Binnington byl velkou neznámou, usuzovat šlo pouze z jednoho velmi vydařeného ročníku. Stejně jako nyní Blues ani Penguins si nemohli dovolit příliš přetěžovat svůj platový strop. Nakonec se dohodli na přechodném kontraktu na tři roky za 3,75 milionů dolarů ročně. To znamenalo 5,14 % tehdejší hodnoty platového stropu.
Podle Larkina je podobný scénář nejpravděpodobnější v případě letošního finalisty Calder Trophy. Pokud bychom použili stejný poměr jako u Murrayho, znamenalo by to tříletý kontrakt za 4,27 milionů dolarů ročně. Taková dohoda by byla výhodná pro obě strany.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -