- Reklama -

Konečně! McAvoy se letos poprvé trefil a vystřelil Bruins do čela NHL

- Reklama -

Musel mu spadnout velký balvan ze srdce. Bostonský zadák Charlie McAvoy se v letošním ročníku stále nemohl trefit. Ještě včera svítila na jeho střeleckém účtu velká nula. Sociální sítě se jen hemžily vtipy, že má na kontě méně branek než nashvillský gólman Pekka Rinne. Naposledy skóroval v loňském play-off, to bylo v dubnu.



Ne že by McAvoy hrál vyloženě špatně. Na kontě má devatenáct asistencí, v bilanci plus/mínus se pohybuje, stejně jako po celou kariéru, výrazně v plusu, a v defenzivě si uhraje své. Rozdává hity, blokuje střely, k tomu je nejvytěžovanějším bekem Bruins. Vytknout se mu dalo jen to zakončení. Několikrát měl i smůlu, na pohodě mu to ale určitě nepřidalo. Sebevědomí v koncovce se ztratilo, často raději v nadějné pozici ještě přihrál, než aby to vzal na sebe. V médiích se pořád dokola probíralo, proč ještě nedal gól a kdy to konečně zlomí.
Fanshop týmu
O konzistentních výkonech nemohla být řeč. Často to v jeho podání bylo jako na houpačce. Někdy odehrál naprosto dominantní zápas, kdy byl na ledě přes pětadvacet minut, ubránil nejlepší hráče soupeře, byl ho plný led a vypadal jako budoucí kandidát na Norris Trophy. Nejednou si vysloužil srovnání s mladým Drewem Doughtym.
Pak ale přišel zápas, kdy byl na ledě u tří inkasovaných gólů, hloupě se nechal vyloučit nebo nebezpečně natlačil soupeře na svého vlastního gólmana. K tomu ten slabý příspěvek v ofenzivě a křehké zdraví. Pro mnoho lidí byly jeho letošní výkony zkrátka za očekáváním.
Nutno ale dodat, že v poslední době se dostal do velmi dobré formy. Včera se konečně dočkal, a to velice stylově. V prodloužení mu Jake DeBrusk naservíroval puk do pozice, z jaké se nemohl mýlit. Rozhodl tak o výhře Bruins nad Chicagem v poměru 2:1. Tahle výhra vystřelila Medvědy do čela celé NHL.


A zdálo se, že mnohem větší radost z tohoto gólu, než jeho autor, mají jeho spoluhráči. Jake DeBrusk jej samým nadšením povalil na led, až fanouškům Bruins na chvíli zatrnulo. Vždyť mladý zadák už si užil své s otřesy mozku.
„Říkal jsem si, že budu bruslit tak rychle, jak jen dovedu, abych dojel na zadní tyč, s tím, že uvidím, co se stane,“ popisoval šťastný střelec vítězný zásah. A nezapomněl ocenit parádní přihrávku. „JD to udělal skvěle a já už jsem to měl potom jednoduché, stačilo mít hokejku na ledě,“ řekl.
Zajímavostí je, že právě DeBrusk se s McAvoyem vsadil, kdo z nic vstřelí dřív gól. A pak mu takhle nezištně naservíroval gólovou lahůdku. „Kdyby mi nenahrál, ten gól bych nedal. Tu vyhranou sázku neuplatním,“ smál se dobře naložený střelec.
„Jsme si jako tým velice blízcí. Když se někomu něco podaří, všichni se z toho radují. Je hezké vidět, jakou z toho mají kluci radost,“ dodal McAvoy. Jeho slova dokonale podtrhla scéna, která se udála po utkání. Kapitán týmu a jeho spoluhráč z obrany, Zdeno Chára, počkal na ledě, dokud si jeho mladší parťák neodbyde pozápasový rozhovor, pak jej dlouze objal a vyrazil spolu s ním tunelem do kabiny.

- Reklama -


McAvoy už nebude muset pořád dokola poslouchat řeči o tom, že letos ještě nedal gól. Ačkoli před pár dny v rozhovoru s novináři tvrdil, že na to nemyslí a soustředí se jen na svou hru a na to, aby tým vítězil, v hlavě to mít musel. Nyní si může oddechnout. „Snad mi to dodá trochu sebevědomí,“ přeje si.
„Bylo to pro nás důležité vítězství. Kluci odvedli výbornou práci,“ prohlásil McAvoy, pro něhož to byl šestý vítězný gól v kariéře. Jen dva zadáci Bostonu jich dokázali dát během prvních tří sezón v lize víc – Ray Bourque (9) a Eddie Shore (8). A to jsou nějaké ikony.
A co je nejdůležitější – Bruins si přece jen malinko napravili tristní bilanci, jakou letos v zápasech, které dojdou do prodloužení, mají. Představa, že by opět měli podstoupit nájezdy, je musela děsit. Tahle disciplína jim totiž letos vůbec nejde. Teď ale mohou být spokojeni. Celá NHL se jim dívá na záda a jejich klíčový zadák shodil ze zad velké závaží.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -