- Reklama -

Lundqvist má pořád šanci, myslí si brankářská legenda Rangers Mike Richter

- Reklama -

Henrik Lundqvist je elitním brankářem NHL od sezóny 2005-06. Vyhrál 374 zápasů, dalších 55 vítězství přidal v play off. V roce 2014 dotáhl New York Rangers do finále Stanley Cupu. Na pohár ale stále nedosáhl a čas se čtyřiatřicetiletému muži krátí.
V příští sezóně mu bude už 35 let. Od svého přesunu ze Švédska do NHL nechytal za jiný tým. Stále nastupuje za Rangers, kteří jinak sází na mládí. Jejich hernímu projevu dominuje rychlost. Lundqvist je se svými zkušenostmi v brance spíš věkovou výjimkou.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Loni neprožil zrovna dobrou sezónu. Průměr obdržených branek 2,48 byl jeho nejhorším v kariéře. V prvním kole play off proti Pittsburghu to bylo ještě horší, to inkasoval v průměru dokonce 4,39 gólu na utkání. Někdo možná vidí Švédův výkonnostní pokles, Mike Richter tvrdí, že má Lundqvist pořád šanci.
„Váš čas jako elitního hráče se vždycky začíná zavírat od okamžiku, kdy se stanete top hokejistou, ale on má tohle okno pořád dokořán,“ myslí si bývalá brankářská legenda NY Rangers. „Myslím, že je to ohromný hráč. Můžete to vidět na Martinu Brodeurovi, jak se zkušenostmi zlepšoval. Chápal hru. Důležité také je, jak rozumíte sám sobě, víte, jak se připravit na zápas.“

Brodeur je lídrem NHL v počtu vychytaných vítězství (691) i nul (125). Ve věku od 34 do 42 vychytal v NHL 245 výher. Ve věku 34 a 35 let vyhrál dvakrát po sobě Vezina Trophy. Ve 37 letech byl pořád v hlasování o nejlepšího gólmana sezóny třetí. Ve 39 letech pomohl Devils do finále Stanley Cupu. I v tomto věku se toho dá tedy hodně dokázat.
„Na jakékoli úrovni musíte umět naplnit svůj potenciál,“ pokračuje Richter (na snímku). „Musíte vědět, co vám dělá dobře. A Henrik to ví. Je to absolutní profesionál. Každý zápas chce vyhrát a odvést to nejlepší. Je velmi konzistentní, myslím, že toho má ještě hodně před sebou.“
Přestože byli Jezdci blízko platovému stropu, po vyřazení z play off dokázali posílit. Mezi volnými hráči získali útočníky Michaela Grabnera, Joshe Joorise a Nathana Gerbea, z Colorada přišel obránce Nick Holden.
Všichni by měli pomoct hlavně při hře v oslabení, kterou měli Rangers loni pátou nejhorší v NHL. Na Manhattanu podepsal také univerzitní talent Jimmy Vesey, z Ottawy přišel v rámci výměny Mika Zibanejad.
„Rangers udělali hodně, aby se do příští sezóny vylepšili,“ souhlasí Richter. „To je dobrá zpráva. Špatná zpráva je, že tohle je velmi náročná liga. Hodně týmů posílilo. Jestli si ale myslím, že mají šanci na další útok na Stanley Cup? Rozhodně! Mají dobré jádro, skvělé vůdce. Mohou nadělat spoustu škody… Jde jen o to, aby hráli svůj nejlepší hokej, když to budou nejvíc potřebovat.“
Foto: Bridget Samuels

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -