- Reklama -

Luongo překonal Sawchuka, na dohled má další velikány. Odolají mu zřejmě jen Brodeur a Roy

- Reklama -

Gólman Floridy Roberto Luongo sice nikdy nevyhrál Stanley Cup a nezískal ani Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře sezóny, přesto v historii National Hockey League zanechal nesmazatelnou stopu. Včera si připsal výhru s pořadovým číslem 448, čímž se na pátém místě historických statistik definitivně odpoutal od legendárního Terryho Sawchuka.
„Bobby Lu“ se tak připojil do vskutku elitní společnosti, vystoupat přitom může ještě výše.
Překonání Sawchuka je ale velká věc, vždyť slavný „Mr. Zero“ držel nejrůznější ligové rekordy po celá desetiletí. To jen dokazuje, jak výjimečný brankář to byl. V pondělí se před něj dostal Luongo, a to v jedné z nejvíce sledovaných statistik – v počtu výher.
A dokázal to opravdu stylově, když pochytal všech 28 střel New Jersey. Na druhé straně jeho historickému zápisu přihlížel dlouhodobý kamarád a bývalý spoluhráč z Vancouveru Cory Schneider.


Posun historickým pořadím Luonga pochopitelně potěšil, důležitější však byly dva body, které se spoluhráči zoufale potřebují. „Chci přidat ještě další výhry, naším cílem je postup do play-off. Na to se teď stoprocentně soustředím,“ řekl hrdina večera. „Jsme za něj velmi šťastní, je to neuvěřitelný profesionál a tohle vypovídá o jeho dlouhodobé výkonnosti,“ uvedl generální manažer a dočasný kouč Panthers Tom Rowe.
Populární vtipálek má nyní na dohled čtvrtého Curtise Josepha (454), k jehož překonání mu chybí pouze sedm vyhraných zápasů. Posun na čtvrté místo je tak jen otázkou několika týdnů. Pokud bude pokračovat i v další sezóně, měl by Luongo předstihnout také třetího Eda Belfoura (484). Smlouvu má až do roku 2022, ale v sedmatřiceti letech se může kdykoli rozhodnout, že končí. S výkony, jaké podává, je ale velmi pravděpodobné, že minimálně jeden ročník ještě přidá.
Navzdory operaci kyčle, kterou v létě podstoupil, stále dokazuje, že na této úrovni může chytat. Na první dvě místa v historickém pořadí ale nedosáhne. Martin Brodeur je s 691 výhrami nedostižný, v klidu může s největší pravděpodobností být i druhý Patrick Roy (551).


Dvojnásobný olympijský vítěz přidává nejen další výhry, historickým pořadím stoupá i v dalších statistikách. V počtu odchytaných zápasů v základní části je rovněž pátý (953) a pokud zůstane do konce sezóny zdravý, zřejmě se posune na třetí příčku před Belfoura (962) a Sawchuka (971). Zatímco v počtu výher zřejmě Roye nedožene, v odehraných zápasech by se před něj Luongo dostat mohl. „St. Patrick“ se zastavil na čísle 1 029. Šestasedmdesát utkání, to je porce, jakou by Lu do konce příští sezóny nejspíš stihnout měl.
V počtu vychytaných nul mu patří jedenáctá příčka, jeho včerejší shutout měl pořadové číslo 73. Ačkoli nuly nejde předvídat, existuje slušná šance, že by se čtyřka draftu 1997 mohla posunout až na čtvrté místo, které momentálně drží Glenn Hall. Ten se z čistého konta radoval v 84 případech.
Během sedmnácti sezón se Luongo jedenáctkrát dostal přes hranici dvaceti výher, na třicet vítězství pak dosáhl celkem osmkrát. V ročníku 2006-07 prožil v tomto směru nejlepší sezónu, když pro Vancouver vychytal 47 výher.
Zápis do historie okomentoval Luongo s humorem sobě vlastním na Twitteru. „Nejprve vám chci všem poděkovat za krásné zprávy, velmi si jich vážím. A za druhé, když jsem to propočítal, můžu klidně chytat dalších 28 let, a pořád budu 5 nebo 6 výher za Martym!“

- Reklama -


Jak už bylo zmíněno, Luongo nikdy nezvedl nad hlavu Stanley Cup, ani nezískal Vezina Trophy. Přesto toho dokázal dost a jeho postavení v historickém pořadí brankářů mu dává velmi slušnou šanci na to, aby byl jednoho dne uveden do Síně slávy. A jak píše magazín The Hockey News, pokud by se tak stalo, tomuto mimořádně respektovanému a oblíbenému chlapovi by to přál snad každý.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -