- Reklama -

Musíme se bavit nahlas o otřesech mozku, říká Gabriel Landeskog a připomíná svůj příběh

- Reklama -

Je čas povstat a nahlas se bavit o otřesech mozku a všech jeho důsledcích, volá Gabriel Landeskog. Kapitán Colorada se k tématu vyjádřil v obsáhlém příspěvku serveru Players Tribune krátce po dalším kontroverzním prohlášení Garyho Bettmana, který opět odmítl souvislost mezi otřesy mozku a jeho degenerativním onemocněním.
Landeskog připomněl svou osobní zkušenost z ledna 2013. „Na konci první třetiny utkání se San Jose jsem zavážel puk středním pásmem a zahlédl „Jumbo“ Joe Thorntona. Odbočil jsem k hrazení, abych se vyhnul jeho hokejce. Puk se mi chvilku postavil, tak jsem se jen na moment podíval dolů, abych ho dostal znovu pod kontrolu. Když jsem zvedl hlavu, všechno mi před očima zčernalo…“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Lídr Avalanche se rozhodl utkání dohrát. „Vybavuji si burácející dav, jak jsem se pomalu stavěl na nohy. Při té srážce jsem ztratil hokejku a nemohl jsem ji najít. Odjel jsem rychle na střídačku. Na lavici jsem pochopil, že mě trefil (Brad Stuart) opravdu dobře. Z nosu mi tekla krev a měl jsem ho nakřivo.“
Druhý den to ale bylo mnohem horší. „Letěli jsme po zápase do Edmontonu, a když jsem se další ráno probudil, cítil jsem se, jako by mi někdo naložil na lebku dva pytle cementu. Pak mi začal zvonit budík a ten zvuk mě málem zabil. Sehnul jsem se pro mobil, abych zavolal trenérovi, a jas displeje byl pro mě natolik nesnesitelný, že jsem ho musel zahodit…“
Landeskog nechce, aby se následky otřesu mozku zlehčovaly. Je třeba se o nich bavit, zvyšovat hráčské povědomí, jak otřesům předcházet a jejich následky léčit. Bohužel, podle Landeskogova názoru v NHL stále přetrvává podivný syndrom mužství, podle které jde tak trochu o „neviditelné zranění“, se kterým není nutné dlouho zůstávat mimo hru.
„Když budeme dál mlčet, posílá to signál, že vzít si delší čas na odpočinek je špatné, že je to známka slabosti,“ nelíbí se třiadvacetiletému útočníkovi Colorada. „Musíme povstat a promluvit.“
Prohlášení švédského útočníka reagovalo zejména na slova Garyho Bettmana, který nedávno opět odmítnul souvislost mezi otřesy mozku a CTE (chronické traumatické potíže), což je označení pro degenerativní onemocnění mozku.
Americký senátor Richard Blumenthal kritizoval postoj NHL k otřesům mozku. Bettman reagoval po svém tak, že pozici ligy obhájil a vše rozepsal na 24 stránkách, které senátorovi zaslal jako odpověď.
Kritiku ligy považuje za „neférovou“. NHL prý dělá pro osvětu ohledně otřesů mozku dost. Návdavkem přidal tvrzení, že „žádná medicínská studie zatím nepotvrdila, že by otřesy mozku z ledního hokeje vedly nebo mohly způsobit degenerativní onemocnění mozku“.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -