- Reklama -

Nejsme žádná dynastie, říká Mario Lemieux

- Reklama -

Nevyhráli Stanley Cup čtyřikrát nebo pětkrát v řadě, přesto se o Pittsburghu, stejně jako Chicagu, hovoří jako o novodobé dynastii. Tučňáci během posledních deseti let třikrát triumfovali a jednou si zahráli finále. V éře, kdy je v lize třicet týmů (dnes už tedy jednatřicet) a kdy jsou zavedeny platové stropy, je to vynikající úspěch, o tom není sporu. Současná NHL je nesmírně vyrovnaná a účast ve finále nikomu nezaručí, že se příští rok s jistotou dostane alespoň do play-off.
Spolumajitel Penguins Mario Lemieux takové označení ale odmítá. „Je to neuvěřitelné, ale o dynastii nemůže být ani řeč. K tomu musíte vyhrát čtyřikrát nebo pětkrát za sebou. Tak daleko ještě nejsme,“ říká legendární šestašedesátka, pro kterou je letošní titul už pátým. Jako kapitán dovedl Pens ke Stanley Cupu v letech 1991 a 1992, jako majitel se radoval v letech 2009, 2016 a letos.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Od roku 2005, kdy byly zavedeny platové stropy, dokázaly pouze dva týmy – Pittsburgh a Chicago – vystoupat na úplný vrchol třikrát. „Každý rok znamená velkou výzvu. Generální manažer Jim Rutherford musí brát každý rok ohledy na platový strop, přicházejí mladí hráči, kteří hrají za méně peněz než veteráni, které bychom si třeba rádi nechali, ale nemůžeme,“ vysvětluje Lemieux složitou situaci, o které ví své třeba právě v Chicagu.
„Na draftu jsme v posledních letech odvedli dobrou práci a hráči jako Conor Sheary nebo Bryan Rust nám pomohli ke dvěma Stanley Cupům v řadě,“ pochvaluje si Mario práci svých skautů.
Při setkání s novináři se nevyhnul ani otázkám na kapitána týmu Sidneyho Crosbyho. „Byl schopen vést tento tým ode dne, kdy jsme ho draftovali. Vyrostl ve skvělého lídra a úžasného hráče, jednoho z nejlepších v historii. Tři Stanley Cupy jej řadí mezi velikány,“ říká na adresu dvojnásobného držitele Conn Smythe Trophy.
„Změnil náš klub a to, jak v Pittsburghu děláme byznys. Pochopitelně měl kolem sebe další, jako jsou Malkin, Letang, Fleury a pár ostatních kluků, ale Sidney úplně změnil pohled na naši organizaci. Přeměnil nás v jeden z nejlepších klubů nejen v hokeji, ale ve světě sportu vůbec,“ dodal Lemieux.

„Vyhráli jsme potřetí od roku 2009 a jsme šťastní, že jsme byli schopni pohár obhájit. Je to něco výjimečného. Tyhle vzpomínky si v sobě poneseme celý život,“ říká spokojený Lemieux, který uvítal zavedení platových stropů v roce 2005.
„Dříve jsme nemohli soupeřit s týmy jako New York Rangers, Chicago nebo Detroit. Pro kluby z menších hokejových trhů bylo zavedení platových stropů velmi důležité. Dalo nám to možnost utratit za platy stejně jako ostatní, dostali jsme se na stejné hřiště s těmito týmy,“ pochvaluje si omezení výdajů na platy.
Před dvěma lety si přitom, spolu s druhým spoluvlastníkem Ronem Burklem, pohrával s myšlenkou na prodej klubu. Po dvou triumfech ve Stanley Cupu je jasné, že tyto myšlenky nejsou na pořadu dne. Hala je pravidelně vyprodaná (už 484 zápasů v řadě) a v ulicích města proběhly dva průvody šampionů během dvanácti měsíců, co víc si přát?
„Jsme spokojeni, jak se našemu byznysu v poslední době daří. Všechno je to jen o vyhrávání a my chceme mít šanci na pohár každý rok,“ přiznává Lemieux. „Vyhrát třikrát během poměrně krátké doby, to je pro ty kluky skvělé. Je to neuvěřitelné,“ dodal.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -