- Reklama -

Opožděný dárek k narozeninám: Jágr dal dva góly a už je třetím nejlepším střelcem historie NHL

- Reklama -

Když slavil 15. února 44. narozeniny, hodně fanoušků mu přálo, aby se proti Pittsburghu střelecky prosadil. Jaromír Jágr nakonec vyšel proti svému bývalému týmu naprázdno, ala mohl se radovat aspoň z výhry po samostatných nájezdech (2:1).
O tři dny později dal jeden gól San Jose a do překonání Bretta Hulla mu scházel jediný přesný zásah. V sobotním utkání s Winnipegem dosáhl nejen kýžené branky, ale rovnou přidal i další, aby se od Hulla odpoutal. Jaromír Jágr si dal trochu opožděný, ale přesto velmi milý dárek k narozeninám. Z upřímné radosti po 741. a 742. trefě v kariéře bylo vidět, jak se mu ulevilo.
„Když jsem dostal narozeninový dort, přál jsem si, aby se ze mě stal střelec,“ smál se Jágr. „Zatím to funguje. Možná doženu i Gordieho Howea a Waynea Gretzkyho, kdo ví?“ zavtipkoval hráč s číslem 68 na adresu posledních dvou mužů, kteří zbyli v historické tabulce střelců před ním.


Nejstarší hráč ligy byl hlavním tahounem zraněními decimované Floridy. Winnipeg se ujal vedení v první třetině gólem v přesilovce. V prostředním dějství Jágr vyrovnal podařenou tečí Kulikovovy přihrávky, ve třetí třetině dal rozdílový gól Reilly Smith a v 54. minutě pojistil vítězství domácích střelou z přebrankového prostoru opět Jágr.
Ruský obránce Kulikov si svůj podíl na historické trefě hodně užíval. „Bylo to ohromné. Ani jsem o tom nesnil. Zaprvé jsem hrál s Jágrem v jedné pětce a pak se mi povedlo asistovat u gólu, který psal historii. Opravdu něco výjimečného,“ radoval se pětadvacetileté Rus.
Český forvard se po nezbytných vtípcích vyjádřil i ve vážnějším duchu. „Je to skvělé, ale abych byl upřímný, zase tolik jsem na to nemyslel. Necítil jsem, že bych v posledních zápasech hrál moc dobře, takže jsem se chtěl hlavně ujistit, že budu hrát lépe. Nakonec to bylo docela dobré.“


Jágr je s dvaceti přesnými zásahy nejlepším střelcem Floridy a s náskokem i nejlepším českým kanonýrem v NHL.  Ve 22. sezoně v NHL dosáhl bývalý hráč Pittsburghu, Washingtonu, NY Rangers, Philadelphie, Dallasu, Bostonu a New Jersey na hranici 20 tref podevatenácté.
„Potřebujete dobré spoluhráče, aby vám nahrávali, a oni to dělají,“ pochválil kamarády z týmu nestor NHL. „Dal jsem dvacet gólů ve 44 letech hlavně kvůli jim. Díky chlapi.“
Pokud jde o eventuální odchod do hokejového důchodu, vyjádřil se jasně. „Miluju tuhle hru. Není důvod odcházet. Milión lidí by chtělo být na mém místě. Když pořád můžu hrát NHL, proč bych končil?“
Jágr je v tuto chvíli pro Floridu důležitý také z toho důvodu, že Pantery trápí velká marodka. Už před utkáním s Winnipegem byli mimo hru obránci Willie Mitchell a Eric Gudbranson, z důležitých útočníků chyběli Alexandr Barkov, Brandon Pirri, zraněný je i pracant Quinton Howden.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Duel s Winnipegem pak nedohrál ani Jonathan Huberdeau. Šikovný hračička se zranil už v první třetině, kdy v 6. minutě zůstal ležet na ledě poté, co ho přišpendlil na mantinel hostující obránce Jacob Trouba. Huberdeau byl nakonec odveden do šatny a do utkání už nenastoupil.
„Nebyl to nečistý zákrok,“ nehledal v incidentu záměr trenér domácích Gerard Gallant. „Přimáčkl ho na mantinel a on se praštil do hlavy. Doufám, že bude v pořádku. Nemyslím, že je to moc vážné. Je to hokej, něco takového se stává každému týmu. Během příštího týdne bychom snad měli mít pár chlapů zpátky v sestavě.“
Foto: Icon Sportswire

Nejlepší střelci v historii NHL

PořadíJménoPostZápasyBranky
1.Wayne GretzkyC1487894
2.Gordie HowePK1767801
5.Jaromír JágrPK1606742
3.Brett HullPK1269741
4.Marcel DionneC1348731
6.Phil EspositoC1282717
- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -