- Reklama -

Patrik Eliáš ukončil zámořskou kariéru

- Reklama -

Čtyřicetiletý Patrik Eliáš, který celou svou zámořskou kariéru strávil v organizaci New Jersey Devils, se rozhodl definitivně ukončit zámořskou kariéru. Český útočník to oznámil v prohlášení, které v pátek zveřejnil oficiální web National Hockey League.
„Jsem s tím smířený,“ uvedl Eliáš v rozhovoru pro nhl.com. „Jsem skutečně šťastný, že mi majitelé, celá organizace, trenéři i hráči dali čas a možnost, abych došel k rozhodnutí ve svém volném čase. To je nesmírně důležité, nedovedu si totiž představit, jak tvrdé to musí mít kluci, kteří ukončí svoji kariéru ze dne na den. To musí být neuvěřitelně těžké.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Eliáš strávil celou svou dvacetiletou kariéru v NHL v New Jersey, moc si přál ještě pár zápasů přidat. Loni ale oblékl dres jen k 16 utkáním, 11. května 2016 pak absolvoval další chirurgický zákrok v oblasti pravého kolena (během čtyř měsíců absolvoval dvě operace).
Od té doby rehabilitoval a později i usilovně trénoval. Klub, pro který tolik vykonal, mu stále ponechával otevřená dvířka, i když mu po sezóně vypršel tříletý kontrakt na 16,5 milionu dolarů a 1. července 2016 se stal nechráněným volným hráčem.
O tom, že jeho zámořská kariéra už možná nebude pokračovat, se poprvé zmínil na začátku února.
„Je těžké to vysvětlit. Když procházíte zraněními, zanechává vás to v určitých pochybnostech. Současně si začínáte uvědomovat, že po hokeji může přijít něco dalšího. Můžu si užít rodinu a dělat věci, které jsem posledních 25 nebo 30 let dělat nemohl. Mentálně se blížím tomu, že si chci začít tyhle věci užívat,“ řekl před dvěma měsíci.

Definitivní rozhodnutí v něm uzrálo po schůzce s generálním manažerem New Jersey Rayem Sherem. Ta se uskutečnila brzy po uzávěrce přestupů v NHL 1. března 2017. „Začal jsem myslet na jiné věci, které bych chtěl dělat. Takže nastal čas,“ konstatoval Eliáš.
„Důvodem bylo, že jsem si nebyl jistý, že budu fyzicky připravený. Druhým pak i fakt, že bych asi nebyl schopen hrát na takové úrovni, jak bych chtěl,“ vysvětlil Eliáš, jenž poslední zápas v NHL odehrál 9. dubna 2016, kdy jedním gólem a dvěma asistencemi přispěl k výhře Devils 5:1 nad Torontem.
Eliáš byl draftovaný New Jersey ve druhém kole 1994. V letech 2000 a 2003 slavil s Devils triumf v play off. Se svým „mateřským“ klubem se loučí jako jeho nejproduktivnější hráč (1025 bodů), nejlepší střelec (408) i nahrávač (617). V počtu odehraných zápasů je Eliáš (1240) druhý za zadákem Kennem Daneykem (1283).
Bronzový medailista z olympijských her v Turíně (2006) je jediným hráčem klubu, který posbíral minimálně 1000 bodů. V historickém bodování Čechů je druhý za Jaromírem Jágrem (1910 bodů). Rodák z Třebíče je lídrem historických statistik Devils i v play off, v němž odehrál 162 utkání a na kontě má 125 bodů, 45 branek a 80 přihrávek. V počtu startů je na to lépe zase jen Daneyko (175).
„Učinil jsem několik rozhodnutí založených na loajalitě k tomuto místu a jsem na to pyšný. Jsem hrdý na to, že jsem celou kariéru strávil v jednom týmu a v jedné organizaci,“ řekl Eliáš, jenž se oficiálně rozloučí s Devils při jeho posledním domácím utkání v sezóně 8. dubna proti NY Islanders, kdy absolvuje s týmem i předzápasové rozbruslení.
V příští sezóně vyřadí Ďáblové Eliášovo číslo 26 a pověsí ho ke stropu haly Prudential Center. Přesný termín slavnostního ceremoniálu nebyl prozatím stanoven.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -