- Reklama -

Plodná česká sobota: Jágr hattrick, Hanzal 4 body, další tři střelci

- Reklama -

Takhle radostně čeští hokejoví fanoušci zprávy z NHL už dlouho neotvírali. První sobota nového roku byla požehnaným dnem pro spoustu krajánků. Jaromír Jágr se stal nejstarším hráčem v dějinách soutěže, který dal hattrick, Martin Hanzal zaznamenal dokonce čtyři body a mezi hvězdami zápasů najdeme také Davida Krejčího. A to nemluvíme o takových „drobnostech“ jako góly Patrika Eliáše, Radima Vrbaty a Dmitrije Jaškina.
O Jágrově zápisu píšeme na jiném místě, takže zde jenom stručně: kromě kladenského rodáka se proti Philadelphii střelecky prosadili i další veteráni Eliáš s Gomezem, takže Ďáblové ve 33. minutě vedli už 5:0. Flyers výsledek zkorigovali dvěma trefami, u jedné asistoval Jakub Voráček. A samozřejmě: Jaromír Jágr byl vyhlášen první hvězdou večera.
Stejné pocty se dostalo rovněž Martinu Hanzalovi. Z šesti gólů, které Arizona uštědřila Columbusu, je sice podepsán pouze pod jedním (video: gól Martina Hanzala), jenže to se bavíme o střelecké úloze. Na další tři totiž nahrál, čímž si vyrovnal své osobní bodové maximum. Přestože se před utkáním necítil nejlépe, na svém tradičním místě před soupeřovou klecí odvedl muž s číslem 11 neskutečnou práci.
Všech asistencí Hanzal dosáhl jako člen přesilovkového komanda, gól vstřelil při klasickém počtu hráčů na ledě. Krátce před koncem druhé třetiny mu na něj nahrál Martin Erat. Kojoti zvítězili 6:3.
David Krejčí nahrál na obě branky Medvědů v odpoledním duelu se Senátory, za hlavního hrdinu byl ale označen někdo jiný. Ottawský Bobby Ryan vystřelil hostům bod navíc ve 44. sekundě prodloužení. Napodobil tak svůj čin z 13. prosince, kdy předchozí vzájemné utkání včerejších soupeřů rozhodl při samostatných nájezdech.
Do 33. minuty se souboj šestého a sedmého celku Atlantické divize obešel bez branek, poté na Turrisův gól poměrně rychle odpověděl Torey Krug při přesilovce. Ve třetím dějství se duel vyvíjel inverzně, v jeho polovině šli do vedení Bruins, Senátoři srovnali po pěti minutách.
S brankami se včera v zámoří roztrhl pytel, tři mužstva skórovala dokonce sedmkrát. Jedním z nich byli Bluesmani dirigovaní T.J. Oshiem. Své tři příspěvky si hezky rozvrhl na celou dobu trvání duelu se San Jose. Ve 12. minutě otevřel skóre, na začátku druhé třetiny překonal Niemiho podruhé (jednalo se o jeho stou trefu v NHL) a v 50. minutě při přesilovce účet podtrhl.
Nás ale víc zajímá mladík, který se do střelecké tabulky zapsal krátce předtím. Dmitrij Jaškin v čase 44:58 vyprovodil Niemiho z klece nečekanou střelou z otočky od pravého mantinelu (video: gól Dmitrije Jaškina). Diváci v SAP Center mohli jásat pouze dvakrát, jeden z gólů Sharks připravil Tomáš Hertl.
V Dallasu byl rozdíl ještě výraznější, Hvězdy porazily klub ze svého někdejšího působiště – tedy Minnesotu – 7:1. Jejich nejproduktivnější hráč Tyler Seguin si při tom vylepšil statistiky dvakrát (1+1), takže na vedoucího Jakuba Voráčka ztrácí už jen dva body. Vernon Fiddler dosáhl stejné bilance díky dvěma trefám do černého.
Kariho Lehtonena překonal z 22 střel pouze Thomas Vanek při přesilovce v závěru druhé třetiny. Stars ovládli všechna tři domácí vystoupení na přelomu roku a v tabulce Centrální divize přeskočili včerejšího soupeře, jsou pátí.
V Los Angeles byli brankoví rozhodčí v plné permanenci na obou stranách, za čarou skončilo třináct kotoučů. Hosté z Nashvillu se v úvodním dějství prosadili třikrát v rozmezí pěti minut, v prostřední části hry přidali další dvě branky ještě před uplynutím čtvrté minuty. Jenže kdo by čekal, že vedení 5:1, k němuž nejvíce přispěl Colin Wilson, udrží, velice by se mýlil. Ani z průběžného výsledku 6:3, jenž svítil na ukazateli ještě 122 sekund před koncem základní hrací doby, nedokázali vytěžit maximum.
Dvou bodů se ale nakonec dočkali. Králové sice v hektickém závěru zásluhou Kinga, Gáboríka a Cartera srovnali, jenže hned na začátku prodloužení poskytli Romanu Josimu tolik času a prostoru, že by se musel stydět, kdyby neskóroval.
Před obhájce titulu se na druhé místo Pacifické divize posunul Vancouver, jenž se v zápase s Detroitem mohl spolehnout na své speciální formace. Alexander Edler využil ve 22. minutě hned první nabídnutou početní výhodu, Radim Vrbata přetavil v polovině třetího dějství ve vítězný gól druhou (v ideo: gól Radima Vrbaty). Rudá křídla po Tatarově snížení sáhla ke hře bez gólmana, ale Henrik Sedin jim dvakrát ukázal, že to nebyl dobrý nápad.
Vrbata s Tatarem se se šestnácti zásahy do černého dělí o čtrnácté místo ve střeleckých tabulkách NHL. Sedin zaokrouhlil svůj brankový účet v zámořské soutěži na 200.
Střetnutí dvou nejlepších celků Východní konference mezi Pittsburghem a Montrealem ovládli hosté, pod výsledkem 4:1 jsou podepsáni i oba Češi oblékající dres Habs. Tomáš Plekanec i Jiří Sekáč zaznamenali po asistenci. Tučňáci se můžou těšit alespoň z dobré práce svého generálního manažera Jima Rutherforda. David Perron, kterého přivedl z Edmontonu, skóroval hned při prvním startu v novém dresu.
Canadiens zvítězili pošesté v řadě, což je momentálně nejdelší šňůra v lize, a na čele Atlantické divize mají už 54 bodů. S 89 inkasovanými brankami jsou zároveň nejlépe bránícím mužstvem na východě.
Jen o jedno číslo vyšší mají v této statistice NY Rangers. „Může“ za to buffalský Drew Stafford, jenž v sobotu jako jediný vyzrál na Henrika Lundqvista. Jinak si ale Jezdci neměli nač stěžovat. Právě naopak, z jedné záležitosti měli velkou radost. V první třetině během dvou a půl minuty využili tři přesilovky. Z mužů, kteří u toho byli, sklidil největší ovace Derick Brassard (1+1).
Michala Neuvirtha následně překonal ještě Dan Boyle, takže český gólman už po třinácti minutách s hrozivou bilancí čtyř branek z devíti střel opouštěl scénu. Jhonas Enroth se otáčel pro puk ještě dvakrát.
Do zkompletování souhrnu nám chybí duel Winnipegu s Torontem, tedy dvou celků pohybujících se ve svých konferencích uprostřed startovního pole. Po započtení včerejšího výsledku 5:1 jsou na tom o něco lépe Jets, ale do play off by za současné konstelace postupovaly oba.
Univerzál Dustin Byfuglien momentálně zaujímá v sestavě Tryskáčů místo na modré čáře, ale i odtud se nechá podporovat ofenzíva. Javorovým listům jeden gól dal a na další přihrál. Ještě lépe se vedlo útočníkovi Bryanu Littleovi (1+2).

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -