- Reklama -

Rekordní Burns. Vousatý zadák přepisuje historické tabulky Sharks

- Reklama -

Prožívá asi nejlepší sezónu v kariéře. Střelecky to tedy platí určitě, 26 letošních tref je jeho kariérním maximem, k tomu přidal 39 asistencí. Jeho nedělní nahrávka na gól Joea Pavelskiho do prázdné branky v duelu s Arizonou znamenala bod číslo 65, čímž Brent Burns překonal klubový rekord Sandise Ozolinše. Žádný jiný obránce San Jose nedokázal být během jediné sezóny takhle produktivní.
V deseti zbývajících zápasech základní části navíc může populární vousáč svůj rekord ještě vylepšit. Šestadvaceti brankami vyrovnal také Ozolinšův klubový rekord v počtu gólů obránce za sezónu. Lotyšská legenda stanovila oba rekordní zápisy před dvaadvaceti lety. V ročníku 1993-94 zaznamenal Ozolinš v dresu San Jose 26 gólů a 64 bodů.
Jedenatřicetiletý ofenzivní bek je letos suverénně nejlepším střelcem mezi zadáky NHL, druhý Oliver Ekman-Larsson na něj ztrácí propastných sedm branek. V kanadském bodování je před ním pouze nedostižný Erik Karlsson.
Hráč, jehož v roce 2003 draftovala Minnesota v prvním kole jako celkově 20. hráče v pořadí, má prozatím na kontě 787 utkání, ve kterých zaznamenal 140 branek a celkem 413 bodů. Jeho dosavadní sezónní maximum z loňského roku činilo 60 bodů.


„Mám štěstí, že jsem vždy hrál se skvělými hráči. Jakmile dostane Paul Martin puk, vždycky se mne snaží najít. Já se jen pokouším střílet a chodit do míst, kde mohu být odměněn. Když hrajete s výbornými hráči, vždycky od nich dostanete puk,“ připisuje zásluhy svým spoluhráčům.
Uznání si ovšem zaslouží především on sám. Je evidentní, že svou hru letos pozvedl na ještě vyšší úroveň. Zlepšil se ve vytváření šancí i při jejich proměňování. Také mnohem více střílí. Je nejen nejlepším, ale také nejpilnějším střelcem mezi všemi ligovými obránci. Jako jediný vyslal na branku soupeřů přes tři stovky střel, v tomto směru se mu žádný jiný bek ani nepřibližuje. Výrazně lepší oproti loňsku je i jeho úspěšnost střelby.
Od roku 2000 dokázala pouze čtveřice obránců nasázet za sezónu pětadvacet gólů, naposledy se to povedlo Mikeu Greenovi v ročníku 2008-09. Tehdy se washingtonský bek trefil dokonce jednatřicetkrát.
„Výborně dokáže vybalancovat, kdy má vyrazit dopředu a kdy ne. Má skvělý výběr místa. Taky má výbornou střelu. Není divu, že sbírá tolik bodů,“ chválí svého svěřence kouč Peter DeBoer. „Já však oceňuji zejména fakt, že to dokáže, aniž by přespříliš riskoval v defenzivě,“ dodal spokojený kouč.
Už dříve patřil Burns mezi elitní ofenzivní beky NHL a letos jen potvrzuje, že je ve společnosti hráčů, jako jsou Erik Karlsson, Drew Doughty, P.K. Subban, Roman Josi, Shea Weber, Ryan Suter, Oliver Ekman-Larsson, Duncan Keith či Dustin Byfuglien naprosto právem. Na Norris Trophy to zřejmě stačit nebude, pro Žraloky ale představuje „Burnzie“ hotový poklad. Na tom, že si Sharks letos zahrají play-off, má tenhle veselý vousáč zcela zásadní podíl.
Foto/Photo by: Icon Sportswire
 
 

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -