- Reklama -

Ribeiro vyhrál svůj osobní Stanley Cup, když porazil nejtěžšího soupeře – alkohol

- Reklama -

Zvěsti o jeho životní pouti mimo hokejová kluziště ho provázely od počátku jeho kariéry. Jak se stěhoval z Montrealu do Dallasu, přes Washington až do Phoenixu, tvrdily vždy jedno a to samé. Jako Dr. Jekyll a pan Hyde, měl Mike Ribeiro pověst skvělého hokejisty, ale zároveň člověka, který často obráží po večerech bary a hospody, a jeho choutky mu působí značné problémy jak v profesním, tak v osobním životě.
Ale jen málokdo vlastně ví, kde byly počátky toho všeho. „Tam, kde jsem vyrůstal, to nebylo vůbec jednouché. Spousta násilí a podobných nechutností. Hokej byl pro mě jedinou cestou, jak se vymanit s chudoby a pomoci nejenom sobě, ale i celé mojí rodině,“ řekl Ribeiro v rozhovoru pro TVA Sports.
Ale cesta to nebyla jednoduchá. Ve snaze uniknout realitě života hledal často záchranu ve sklence alkoholu. Už v patnácti začal obrážet bary v rodném Montrealu. „Bylo to vše, co jsem znal. Hokej, hospoda, hokej…a tak pořád dokola.“ I po příchodu do NHL jej temná stránka jeho života nepřestala provázet. A když byl v roce 2006 vyměněn z Montrealu do Dallasu, problémy s alkoholem začaly nabírat vážnější podoby.
Co se do té doby dalo považovat za pouhé společenské chování, z toho se nyní stala bezvýchodná situace. „Místo jedné skleničky jsem si dal tři. Dělal jsem věci, kterých budu ještě dlouho litovat. Byl jsem na vrcholu kariéry, ale na to jsem nedbal. I když jsem měl kolem sebe svojí rodinu, žil jsem osamělým životem,“ řekl Ribeiro.


Toto chování ho v roce 2010 stálo manželství s jeho ženou Tamarou. Nicméně o tři roky později se dali znovu dohromady. „Byla jsem smířená s rozvodem, ale zároveň jsem viděla, že on není připravený na takovou změnu,“ řekla Tamara pro TVA Sports. Ovšem Ribeirovo chování nejevilo přílišné známky zlepšení a tak musel nutně přijít pád až na samotné dno.
Na jaře letošního roku byl kanadský útočník vykoupen ze smlouvy mužstvem Arizona Coyotes, byť z jeho čtyřleté smlouvy neuplynul ještě ani rok. Ale co pro něj bylo daleko horší, generální manažer amerického klubu Don Maloney odhalil světu důvody, které ho vedly k rozvázání tohoto kontraktu. Tato veřejná výpověď, ve světě profesionálního sportu docela neobvyklá, jen potvrdila ty nejhorší zvěsti, které se o Ribeirovi už roky šířily.
Čtyřiatřicetiletý forvard si tehdy procházel svým vlastním osobním peklem. „Začal jsem pít, kouřit cigarety, brát drogy. Nic mi nedávalo smysl. Měl jsem pocit, že jsem na tomhle světě zůstal úplně sám,“ svěřil se Ribeiro.
Nicméně všechno ještě nebylo ztraceno. Na popud svého agenta Bobyho Perna se kanadský útočník zúčastnil odvykacího programu, aby se svých zlozvyků jednou provždy zbavil. „Nechtěl jsem, aby se moje děti vydaly stejnou cestou. Aby přejaly moje slabosti a upadly do stejných problémů.“
Ribeiro zachránil nejen svůj osobní život, ale i ten profesní. Chopil se šance, kterou mu v červenci nabídlo mužstvo Nashvillu Predators, a teď patří k hlavním tahounům tohoto týmu.
https://www.youtube.com/watch?v=8InziQmv1tg
Sám nejvíce děkuje své manželce Tamaře. „Kdyby nebyla po mém boku, tak bych teď seděl někde v baru a už nehrál v NHL. Trvalo to dlouhých 10 let, než jsem si připustil svoje problémy a začal s nimi něco dělat. Dnes stojím znovu na pevné zemi, ale stačí jeden špatný krok a znovu spadnu do té propasti, ze které jsem se dokázal vydrápat zpátky na světlo světa. Jeden špatný den, jeden drink stačí k tomu, aby to všechno začalo znovu. Vyhrál jsem svůj osobní Stanley Cup, ale teď ho musím udržet nad hlavou a nepovolit,“ dodal Ribeiro.
Foto: Icon Sportwire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -