- Reklama -

Sedm hráčů Chicaga bojuje o třetí titul. Je to pořád stejně vzrušující, říká Hossa

- Reklama -

Vyhrát Stanley Cup je snem miliónů hráčů a pro většinu z nich zůstane tento sen v životě jen nenaplněnou fantazií. Vyhrát ho dvakrát už je obdivuhodný výkon. Vyhrát ho víc než dvakrát už znamená být členem opravdu exkluzivního klubu. Právě takovou možnost má jádro týmu Blackhawks. Několik z nich útočí už na svůj třetí titul.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Sedmi Jestřábům chybí právě ona čtyři vítězství nad Tampou Bay, aby získali svůj třetí prsten pro vítěze. Jsou to Jonathan Toews, Patrick Kane, Patrick Sharp, Duncan Keith, Marián Hossa, Brent Seabrook a Niklas Hjalmarsson. Jejich cesta za třetím Stanley Cupem začne ve středu v Amalie Areně.
„Cítím se opravdu šťastný, že jsem znovu s touhle partou a že jsme na parketě, kde se bojuje o Stanley Cup,“ řekl Marián Hossa. „Je to výjimečný okamžik, přestože je to už mé páté finále. Máme dva poháry, ale kdykoli se dostanete tak daleko, je to vzrušující. Je to vždycky nové s novými spoluhráči, prostě ohromné být tady znovu.“


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Za 121 let, kdy se o Stanley Cup bojuje, má jen 238 hokejistů vyryto své jméno na prstencích kolem poháru aspoň třikrát. Většina navíc z období před rokem 1990, kdy bojovalo o stříbrný křapáč podstatně méně klubů a kdy bylo jednodušší udržet pohromadě vítěznou dynastii.
Od roku 1990, kdy Edmonton Oilers vyhráli svůj pátý pohár v sedmi letech, tedy v posledních pětadvaceti letech, se zapsalo na prstence kolem Stanley Cupu třikrát jen 24 hokejistů. To je zhruba deset procent trojnásobných vítězů za 25 let, což je ale zhruba dvacet procent doby, kdy se o Stanley Cup bojuje. Vítězit znovu a znovu je čím dál těžší.
Od roku 1990 se to podařilo třikrát jen dvěma týmům – New Jersey Devils a Detroitu Red Wings. Z aktivních hráčů je trojnásobným vítězem pouze Justin Williams. V roce 2006 vyhrál s Carolinou Hurricanes, v letech 2012 a 2014 s Los Angeles Kings. Pokud uspěje sedmička Jestřábů, rozšíří se spolek trojnásobných vítězů z 24 na 31, tedy skoro o třetinu.

„Je to zvláštní, máme tu příležitost před sebou,“ říká Patrick Kane. „Musíme ji využít. Tohle jsou momenty, které si nechcete nechat vyklouznout. Nechcete se ohlížet a říkat, že jste měli udělat tohle tak nebo jinak. Je to ohromná možnost. Jsme dost zkušení, abychom věděli, že taková příležitost nepřichází každý rok.“
Bez ohledu na výsledek letošního tažení dokázali Blackhawks dost. Pět účastí ve finále Západní konference, tři účasti ve finále Stanley Cupu během šesti let, to je vynikající statistika. „Když jsme se před lety formovali, chtěli jsme se prát o Stanley Cup každý rok. To je pokaždé náš cíl. Je v tom ale hodně faktorů. Záleží hlavně na hráčích a trenérech. Snažíme se udržet kontinuitu a to určitě hraje svou roli,“ dodává generální manažer Stan Bowman.
Úvodní duel finále Stanleyova poháru mezi Tampou Bay Lightning a Chicagem Blackhawks začne ve čtvrtek ve 2:00 SELČ a přímým přenosem jej vysílá Nova Sport. Zápas můžete sledovat i na VOYO.
Foto/Photo by: Sarah A.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -