- Reklama -

Sezóna číslo 3. Jaká bude, Tomáši?

- Reklama -

Před dvěma roky byl v centru pozornosti českých cesivnhl-logo-150x150-3fanoušků. Udělal dobře, když už v devatenácti zamířil do NHL, neměl raději ještě zůstat v domácí extralize? ptali se mnozí. Tomáš Hertl dal jednoznačnou odpověď: asistence při premiéře v zámořské soutěži, dvě branky ve druhém utkání, čtyři trefy ve třetím zápase. Do poloviny prosince nasbíral 25 bodů a vedl nováčkovské statistiky, jenže potom přišel zákrok losangeleského Dustina Browna a slávistickému odchovanci se rozplynuly jak sen o olympiádě, tak naděje na zisk Calderovy trofeje. Po operaci kolena nastoupil až k posledním dvěma utkáním základní části a sedmi zápasům play off, jenže pět Hertlových bodů tehdy Žralokům k postupu přes Kings nestačilo.
Loni postihl pražského rodáka, jako už mnoho talentovaných mladíků před ním, syndrom druhé sezóny. Absolvoval sice plný počet 82 startů, jenže z nich dokázal vytěžit pouze 13 branek a 18 asistencí. Přidejte k tomu skutečnost, že Sharks skončili pod čarou oddělující úspěšné týmy od neúspěšných, a bude vám jasné, proč by Hertl tuhle kapitolu ze svého profesního životopisu raději vyškrtl.
Co ale hodlá napsat na další stránku?
„Cítím se dost dobře. Trochu jsem změnil letní přípravu a upravil i své stravování. Cítím se lépe, ubylo mi tělesného tuku. Doufám, že mi to pomůže v průběhu celé sezóny a já budu silnější a rychlejší než dřív“ vysloví své přání.
Příslib naděje potvrdil Hertl hned v zahajovacím utkání nového ročníku proti „osudovým“ Kings, když jednou brankou přispěl k výhře San Jose v poměru 5:1. „Byl to docela povedený zápas, i když naše lajna ho nezačala nejlíp, protože branku nám dal kluk, co jsem ho měl hlídat. Nepřestali jsme ale hrát a všem čtyřem útokům se docela vedlo.“
Hertlovi patřilo místo ve třetí formaci, konkrétně v jejím středu. Předsezónní experiment s přesunem českého útočníka na post centra zatím trenérovi Peteru DeBoerovi vychází perfektně.
„Rád hraju uprostřed, i když je to náročnější než na křídle. Musíte být lepší na buly a stahovat se víc do obranného pásma. Mně se na tom líbí, že centr je pořád v pohybu. Jsem teď rychlejší a svoji rychlost proti soupeřům využívám,“ říká Tomáš Hertl.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -