- Reklama -

Voráček Art Ross Trophy nezíská, Ovečkin také ne. Ottawa postupuje

- Reklama -

Tříbodovou ztrátu (vzhledem k počtu vstřelených branek prakticky čtyřbodovou), kterou měl Jakub Voráček před posledním hracím dnem na čelo ligových statistik, se českému útočníkovi vymazat nepodařilo. Nejproduktivnější hokejista Philadelphie vyšel proti Ottawě naprázdno a podobně se (ne)dařilo většině jeho spoluhráčů. Andrewa Hammonda překonal z 35 střel pouze Matt Read, zatímco na opačné straně kluziště se síťka zatřepetala třikrát.
Dvakrát se o to zasloužil Mark Stone. Nejprve v sedmé minutě při přesilovce, poté v půlce závěrečné třetiny po Voráčkově zaváhání ve vlastním obranném pásmu. Zbývající branku Senators vstřelil ve 37. minutě Jean-Gabriel Pageau. Celek z kanadského hlavního města získal minimálně bod ve dvaceti sedmi z posledních 31 utkání základní části a na poslední chvíli si zajistil vstupenku do play off. Pokud večer neuspěje Detroit s Carolinou, může Ottawa dokonce skončit třetí v Atlantické divizi.
Podobně může dopadnout i Washington v Metropolitní divizi, pro Capitals by to byla ovšem ztráta. V závěrečném vystoupení před nadstavbovou části si to svěřenci Barryho Trotze rozdali s NY Rangers, tedy čerstvým držitelem Prezidentovy trofeje, a prohráli 2:4. Washingtonské hokejisty může přeskočit druhý newyorský celek.
Jezdci si během desetiminutového intervalu na přelomu první a druhé třetiny vypracovali tříbrankový náskok, činil se zejména Kevin Hayes (1+1). Teprve poté se prosadili také domácí, konkrétně kapitán Alexandr Ovečkin při přesilovce. 53. gólem v sezóně ruský forvard stvrdil svoji letošní dominanci mezi střelci, ale protože další body už nepřidal, ani on už si nemůže dělat zálusk na Art Ross Trophy.
Při soupeřově power play přidal čtvrtou branku Rangers Jesper Fast, půlminuty před koncem se při svém druhém startu v NHL dočkal premiérové trefy ruský mladík Stanislav Galijev.


Dvojice prvního kola play off


V generálce na play off nechali Jets a Flames odpočívat několik opor, takže z českých hokejistů se objevil na ledě pouze domácí Michael Frolík. A byl to právě kladenský odchovanec, který po přihrávce Marka Scheifeleho ve 41. minutě utkání rozhodl. Winnipeg šel po pohledné akci do vedení 2:1, které v dalším průběhu navýšil ještě třemi brankami. 43. výhra a 99 získaných bodů jsou novými klubovými rekordy Tryskáčů (včetně předchozího působení v Atlantě).
Odpoledním vítězstvím 4:2 nad Minnesotou si Bluesmani udrželi šanci na zisk konferenčního titulu (nakonec ho nezískali, protože večer vyhrál i Anaheim). V St. Louis se dlouho hrálo bez branek, svou třináctou trefou v sezóně to změnil až ve 34. minutě Dmitrij Jaškin. Bývalý slávista po „ťukesu“ s Ollim Jokinenem zakončil přečíslení tří na dva. V závěru třetiny se během půldruhé minuty rozsvítilo červené světlo třikrát, Blues si díky dvougólovému Jorimu Lehterämu udržovali od soupeře patřičný odstup.
Souboj dvou zklamaných mužstev z Kalifornie vyzněl jednoznačně ve prospěch obhájců titulu z Los Angeles. Žraloci sice už ve druhé minutě otevřeli skóre při přesilovce, ale ve druhé půlce zápasu se převaha Králů projevila i na ukazateli skóre. V 50. minutě Marián Gáborík 27. gólem v sezóně upravil na 3:1, v závěru ještě Andy Andreoff poslal puk do opuštěné klece Sharks.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -