- Reklama -

Z Cama Fowlera se stala klubová legenda. Nyní je nejproduktivnějším obráncem v historii Ducks

- Reklama -

Fanshop týmuKoncem minulého týdne se sedmadvacetiletý bek Anaheimu Ducks Cam Fowler nesmazatelně zapsal do historie kalifornského klubu. Překonal někdejší klubovou ikonu a kapitána Scotta Niedermayera a vydrápal se na vrchol historického bodování obránců týmu s kačerem na dresu.
Ano, Anaheim Ducks (do roku 2006 Mighty Ducks) nemají oproti jiným klubům tak velkou historii. V NHL tento mančaft působí teprve od roku 1993, přesto se po ledě v jeho dresu prohánělo pár výjimečných osobností zadních řad. Namátkou lze kromě Niedermayera jmenovat též Chrise Prongera, jenž s Ducks získal svůj jediný Stanley Cup, Keitha Carneyho nebo Dimitrije Mironova.
Kalifornský Stanley Cup
Niedermayer přišel do Anaheimu jako prověřený veterán a vítěz tří Stanley Cupů s New Jersey před sezonou 2005-2006. Jeho cílem bylo vyhrát NHL po boku svého bratra Roba, který dva roky předtím prohrál s Anaheimem finále proti Scottovým Ďáblům.
Stačily pouhé dva roky a už mohli oba křepčit se stříbrným pohárem společně. Scott prožil nejlepší základní část v kariéře, když získal v 79 utkáních 69 bodů. V play-off přidal dalších 11 bodů. Jeho bratr společně s parťáky Travisem Moenem a Samim Pahlssonem vytvořil obávanou checking line, která výraznou měrou pomohla k prvnímu poháru pro klub z Kalifornie.
Scott vydržel v Anaheimu do konce své kariéry, který nastal v roce 2010. V poslední sezoně ještě získal olympijské zlato ve Vancouveru, Ducks ale pokračovali v sestupné tendenci a zůstali před branami vyřazovacích bojů. Veteráni museli (až na pár výjimek) pryč.
Začínala nová doba, do rolí lídrů dorostli Correy Perry a Ryan Getzlaf. V draftu 2010 využili Kačeři svoji první volbu na dynamického obránce, jenž v OHL sbíral v průměru bod na zápas. Ani je asi nenapadlo, že tenhle klučina s dvojím občanstvím, jenž se rozhodl reprezentovat Spojené státy, se nakonec dostane před legendu Niedermayera.
Nové pořádky
Fowler hned po draftu zaujal a vybojoval si místo v prvním týmu. A od začátku na sebe poutal pozornost. Základní část zakončil na vynikajících 40 bodech ze 76 utkáních. Doposud je to nejvíc, kolik za sezonu nasbíral. V hlasování o Calder Trophy skončil osmý. Po brzkém konci Kačerů v play-off vyrazil do Bratislavy pomoci týmu USA na mistrovství světa.
V následujících sezónách si pro sebe uzmul roli jednoho z lídrů defenzivy Ducks. Pravidelně bodoval, ale občas jej brzdily zdravotní problémy. Plnou porci 82 utkání zatím odehrál pouze jednou z devíti ročníků. Přesto se dalo spolehnout, že téměř pokaždé posbírá přes 30 kanadských bodů.
I díky této vyrovnanosti Fowler v pátečním utkání proti Montrealu překonal v klubové tabulce Niedermayera a s 265 body je nyní na jejím vrcholu. Pouhé čtyři branky mu chybí i k tomu, aby se stal i nejlepším střelcem mezi obránci Ducks.



„Strávil jsem zde celou dosavadní kariéru, což pro mě znamená mnoho. A doufám, že to tak i zůstane,“ řekl po překonání milníku muž, jehož kontrakt s Anaheimem vyprší po sezoně 2025-2026.
„Nedávno jsem překonal Paula (Karyiu, pozn. red.) v počtu odehraných utkání, nyní jsem překonal Scottyho v počtu bodů. Oba dva pro tuto organizaci znamenali mnoho. Obrovsky pomohli rozvoji hokeje v Kalifornii. Bez nich bych tady nehrál,“ sdělil novinářům viditelně dojatý obránce.
V současnosti však musí Fowler se svými spoluhráči kousat nepříjemnou sezonu. Vyřazovací boje se jim s každým zápasem vzdalují, byť v posledních zápasech je vidět progres. Od mužstva byl během sezony odvolán dlouholetý kouč Randy Carlyle, jeho místo dočasně převzal Bob Murray, který je zároveň generálním manažerem.
„V první polovině roku jsme nasbírali příliš mnoho porážek. Dostali jsme se na špatné místo. Jediné, na co se teď soustředíme je současnost a myslím si, že hrajeme dobře v poslední době,“ našel trochu optimismu ve zpackané sezoně šikovný bek.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -