- Reklama -

Ovečkin sklízí chválu na všech frontách. Nejlepší střelec od Gretzkyho, říká Brett Hull

- Reklama -

Mašina na góly. Ani po deseti letech v NHL neubírá Alexandr Ovečkin ze svého střeleckého apetitu a střílí branky jako na běžícím páse. Před jedenácti dny překonal Sergeje Fjodorova a stal se historicky nejlepším ruským střelcem v National Hockey Leagu.
Do zdolání magické hranice 500 gólů v NHL mu schází jen 13 zásahů. Tuto metu překonalo v historii ligy 42 hokejistů. Jediný aktivní hráč, který je kulaté metě blíž, je Marián Hossa z Chicaga (490). Pokud Ovečkin překoná 50 branek v této sezóně, dokáže to jako pátý nejrychlejší hráč v dějinách. Rychlejší byli jen Wayne Gretzky (575 zápasů), Mario Lemieux (605), Mike Bossy (647) a Brett Hull (693).


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Blíží se střelecké úrovni, kde už se dá mluvit o výjimečném střelci,“ pochválil svého snajpra trenér Barry Trotz. „Kdysi to byl Brett Hull, jeho generace mluvila hlavně o něm, teď se mluví o Ovečkinovi. Není žádných pochyb o tom, že jednou bude v hokejové Síni slávy a není žádných pochyb o tom, že je jedním z hráčů, který může pokořit určité Gretzkyho rekordy.“
Gretzky nastřílel v NHL 894 branek. Ovečkin by musel dávat kolem padesáti gólů v každé z nadcházejících osmi sezón, aby se dostal na hranici 900 zásahů. Letos stihnul 12 branek ve dvaadvaceti odehraných duelech. Šanci mu dává i sám Brett Hull. „Myslím, že může být nejlepším střelcem od Gretzkyho, pokud ho rovnou nepřekoná,“ říká autor 741 zásahů v NHL.
Brett Hull je určitě mužem, který dokáže Ovečkinovy střelecké dispozice kvalitně posoudit. „Je to úchvatné,“ říká k jeho střele. „Loni hráli v St. Louis a on vystřelil v přesilovce tak, že se Brian Elliott v bráně ani nepohnul, sotva se stihnul ohlédnout. Ta přesnost i rychlost jsou děsivé.“
Třicetiletý Ovečkin byl už pětkrát nejlepším střelcem ligy, včetně tří titulů z posledních tří sezón. Osobní rekord má 65 branek ze sezóny 2007-08. „Góly v dnešní době nepadají z nebe,“ hájí kvality kanonýra Washingtonu Hull.
„Nikdo dnes nedá 80 nebo 90 branek za sezónu, on dosahuje 50 branek a možná někdo další ještě 40. Přitom hraje svou hru. Není jako já. Já se snažil být hlavně neviditelný, on protihráče přehrává, což na mě velmi působí.“

Slova chvály mělo pro Ovečkina i několik dalších hokejových legend. Například Martin Brodeur, který proti němu odchytal spoustu zápasů. Uznává, že Ovečkina střela se velmi těžko předvídá. „Puk jako by prošel skrz vás. Ruku máte před tělem, ale puk místo aby puk letěl přímo, jde pod trochu jiných úhlem a tím je schopen přes vás projít.“
Může za to speciální zakřivení hole, které prý používají i další ruští hráči. „Je to zakřivením, které mají, puk se při střele vrtí. Proto se těmhle klukům daří brankáře často obelstít. Když jsem hrál proti němu, bylo to o tom, zmáčknout se hodně natěsno, aby mi střela neprošla,“ dodal Brodeur.
Trenér Trotz nezapomíná vyzdvihnout, že Ovečkin není jen skvělý střelec, ale že ohromně zlepšil i hru dozadu. „Předvedl jeden z největších obratů v plus minus bodech,“ připomíná, že v sezóně 2013-14 měl -35 bodů v tabulce pravdy a loni už byl na hodnotě +10 (letos zatím +12). „To je neslýchané… Především bych chtěl ale s Alexem vyhrát šampionát. Je to skvělá individualita, ale taky výborný týmový hráč,“ vyzdvihuje kouč Capitals.
Foto: Icon Sportswire

Ovečkinova branka s pořadovým číslem 484, čímž se stal nejlepším ruským střelcem v NHL

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -