- Reklama -

Arizona s Doanem nepočítá. Chci jim ukázat, že se spletli, říká bývalý kapitán

- Reklama -

Podle slov Shanea Doana z rozhovoru pro rádio Arizona Sports 98,7, se vlastník Arizony Andrew Barroway rozhodl neprodlužovat se zkušeným čtyřicetiletým útočníkem spolupráci. Doanova kariéra byla unikátní v tom, že ji strávil celou v jednom klubu. Za Winnipeg, později Phoenix a nakonec Arizonu odehrál 22 sezón.
„Ano, bylo to rozhodnutí vlastníka,“ řekl Doan. „Když převzal klub, vybral si, že bude chtít pracovat s mladší skupinou hráčů a moje přítomnost by zřejmě některé věci zdržovala. Někdy se musíte od určitých věcí odstřihnout a já myslím, že právě tímhle způsobem uvažovali. Fakt, že hned potom vyměnili Mikea Smithe, tomu dává smysl. Potřebovali se ujistit, že se zbavují určitých stop minulosti.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Andrew Barroway se stal nedávno majoritním vlastníkem celé organizace. Krátce potom, co prosákla zpráva, že s Arizona nebude s Doanem nadále spolupracovat, vydal majitel klubu oficiální prohlášení, kde potvrdil, že nejstaršímu hráči v týmu nenabídne nový kontrakt.
„Je čas jít dál a soustředit se na mládí. Bylo to těžké rozhodnutí, protože Shane toho pro Coyotes udělal hrozně moc a jeho význam pro klub je jedinečný,“ vysvětlil majitel klubu z Glendale své nekompromisní rozhodnutí.
Doan byl draftován v roce 1995 jako sedmý v prvním kole Winnipegem. Do NHL nastoupil hned, v první sezóně nasbíral 17 bodů (7+10) v 74 zápasech. Po roce se klub přestěhoval do Phoenixu, jenž v roce 2014 změnil název na Arizona Coyotes. Za jednu organizaci tedy odehrál 1540 utkání, ve kterých dal 402 gólů a přidal 570 asistencí, což je 972 bodů. Od roku 2003 dělal kapitána.
Coyotes se ale poslední roky zmítají v ekonomických problémech, nedaří se jim ani po sportovní stránce. Play off nehráli od roku 2012. Sázejí proto na přestavbu kádru, který hodně omladil. Odmítnutí další spolupráce s Doanem toto směrování jen potvrzuje.

Zkušený harcovník odmítl hořkost nebo pocity smutku. Neříkal ani, že by něco takového nečekal. Naopak vyjádřil se ve smyslu, že byl poctěn možností hrát takovou dobu pro jediný klub. Zůstal mu věrný, přestože klub dosud nedokázal vyřešit problémy s novou arénou. Neodešel ani proto, že už pěknou řádku let patřil spíš do ligového suterénu bez šance na Stanley Cup.
Doan se nevzdává možnosti na pokračování kariéry. Na začátku července se stane nechráněným volným hráčem. Bohužel jeho produktivity poklesla. V sezóně 2015-16 ještě nasbíral 47 bodů (28+19), v uplynulém ročníku už to bylo jen 27 bodů (6+21). Hráčův agent Terry Bross sice mluví o tom, že je čas, aby jeho klient zabojoval o Stanley Cup, těžko se chce ale uvěřit tomu, že by některý ze silných týmů dal příležitost čtyřicátníkovi, který loni vykázal velký pokles formy.
„Musím si utřídit myšlenky,“ řekl Doan. „Moje osobní a prvotní reakce byla: ‚Dobře, zachovali jste se ke mně takhle, dokážu vám, že jste se spletli.‘ Není žádných pochyb o tom, že jim chci dokázat, že stále umím být efektivní a můžu pomoct,“ věří muž, kterému bude 10. října 41 let.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -