- Reklama -

Atmosféra v Los Angeles se vyčistila, Kopitar věří ve zlepšení

- Reklama -

Mizerný podzim přešel do nestabilní zimy, jara bez play off a nakonec léta, během kterého došlo k velkým změnám. Los Angeles vyměnilo trenéra i generálního manažera a kdo ví, kdyby neměl tak dlouhou smlouvu, možná by se balil i kapitán. Anže Kopitar nepamatuje, že by se během kariéry na ledě trápil tak jako v minulé sezóně. S Kings se podruhé za sebou nepodíval do play off.
„Měl jsem období, kdy se mi fakt nedařilo,“ přiznává třicetiletý hokejista. „Poučil jsem se z toho.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Dokonce ani ve své premiérové sezóně 2006-07 nenasbíral Kopitar tak málo bodů jako loni, kdy si připsal 12 branek a 40 asistencí. Horší byl jenom ve zkráceném ročníku 2012-13.
„Jakmile jdete špatným směrem, je náročné to zastavit a znovu se rozjet. Nemyslím, že můj začátek byl tak špatný. Nebylo to dobré, ale nebyla to úplná katastrofa. Jenomže pak mě puk přestal poslouchat a já o tom začal čím dál víc přemýšlet.“
O všem se rozhovořil den před začátkem tréninkového kempu. Dokonce i dvojnásobný šampion Stanley Cupu (2012 a 2014) a vítěz Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka (2016) může projít krizemi sebevědomí. Loni dal 9. ledna teprve svůj čtvrtý gól v sezóně, takovou krizi nikdy nezažil.
„Musím se zlepšit,“ říká útočník, který loni v létě podepsal osmiletou smlouvu na 80 miliónů dolarů s průměrným příjmem 10 miliónů za rok. „Podívat se sám na sebe, musím mít sebevědomí, že se dokážu vrátit na úroveň, kterou ode mě všichni očekávají.“
Embed from Getty Images
V minulé sezóně dělal poprvé mužstvu kapitána. Poprvé za deset let nevyhrál týmovou produktivitu, kterou ovládl Jeff Carter s 66 body (32+34). V klubu jsou nicméně optimističtí. Dlouholetý generální manažer Dean Lombardi a trenér Darryl Sutter v mužstvu skončili, nahradí je Rob Blake a John Stevens. Drew Doughty potvrdil, že atmosféra se vyčistila, dobrá nálada převažuje.
„Nikdy jsem neviděl tolik nadšení kolem hřiště,“ řekl Doughty. „Každý sem přichází s úsměvem. Vím, že je brzo, teprve probíhá příprava, opravdová práce ještě nezačala, ale je to docela nový pocit.“
Všichni se těší na větší svobodu v ofenzivě. „Vždycky jsme byli hrdí na to, jaký jsme defenzivní tým. To nemíníme měnit. Chceme jen přinést do naší hry víc svobody, kdy se chlapi nebudou bát tvořit hru. Podívejme se na to. V lize je třicet týmů, které jsou docela dobré. Nesmíme se bát zacházet s pukem nebo jinak něco zkusit, protože víme, že v obraně jsme dobří.“
„Máme světového brankáře Jonathana Quicka. Nechceme na to spoléhat, ale mockrát už nám to pomohlo. Nebudeme riskovat, chceme jen být kreativnější a sebevědomější ve schopnostech tvořit hru,“ říká Kopitar.
Loni ho mohla svazovat i nově svěřené funkce kapitána. Tohle už by nemělo hrát roli. „Naučíte se to. Minulý rok bylo nejdůležitější se s tím vyrovnat, naučit se promlouvat a celkově zjistit jak chlapům co nejvíc pomoct,“ dodává Anže Kopitar.
Tenhle rok už by mělo být všechno jednodušší.

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -