- Reklama -

Hříšník Bortuzzo si nezahraje dva zápasy, Jágr by měl být v pořádku

- Reklama -

Nepříjemný hit, který ve středu rozhněval nejen české hokejové fanoušky, nakonec nezůstal bez odezvy disciplinární komise NHL. Robert Bortuzzo, který v úterním utkání New Jersey v Pittsburghu tvrdě atakoval po odehrání kotouče Jaromír Jágra, si nezahraje dva zápasy.
Disciplinární oddělení National Hockey League shledalo zákrok nedovoleným proto, že přišel dlouho po odehrání puku a ještě směroval na nepovolené místo. Zpráva doslova říká: „Bortuzzo vlétl do Jágrova hrudníku a brady, šlo o tvrdý zákrok s významným kontaktem na hlavu“.
K Incidentu došlo v čase 17:57 druhé třetiny. Devils nakonec prohráli s Penguins 0:1 po gólu Malkina, Jágr po srážce s pomocí trenérů vstal, odešel do kabiny a do hry už se víc nevrátil. Na základě kolektivní smlouvy mezi NHL a NHLPA odvede Bortuzzo do Hráčského fondu během suspendace ze svého platu 6 451 dolarů.
Zákrok vzbudil v hokejovém světě velké vášně. Fanoušci i novináři především řeší, zda se neměl někdo z tábora Devils ujmout role mstitele. Jágr sice nevypadal vážně zraněný, nicméně samotný fakt, že leží na ledě nejlepší hráč mužstva, musel všechny přítomné na ledě i v hledišti zasáhnout.
„První reakce je, že máte vztek, že si někdo něco takového dovolí,“ popsal své pocity trenér New Jersey Pete DeBoer. „Pak máte starost. Tohle není pětadvacetiletý kluk. Naštěstí je to vysoký, silný chlap. A taky je to tvrdý chlap. Bylo příjemné vidět ho vstát.“
Potěšující je, že Jaromír Jágr nemá významnější protíže a zranění by ho nemělo vážněji omezit. „Dnes jsem s ním hovořil a vypadá dobře,“ uklidnil všechny kouč. Obavy o hlavu ale pochopitelně přetrvávají, sebemenší otřesy mozku bývají nevyzpytatelné.
Pokud jde o odplatu, jediný, kdo se o ni pokusil, byl Jordan Tootoo. Bortuzzo ale pokaždé odmítl, a tak z pomsty sešlo. „Toots ho vyzýval,“ potvrdil spoluhráč Dainius Zubrus. „Chlapi se pak aspoň snažili hrát víc fyzicky, přitvrdili jsme na Malkina i Crosbyho. Pořád tam byly dva body, o které se dalo zabojovat. Věděli jsme, jak jsou důležité.“

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -