- Reklama -

Briere potvrdil ukončení aktivní kariéry

- Reklama -

Očekávané se stalo skutkem. To, o čem Daniel Briere hovořil před třemi týdny – tedy že se chystá pověsit brusle na hřebík – dnes už není pouze jednou z možných životních cest 37letého útočníka, nýbrž realitou. Někdejší hráč pěti klubů NHL sdělil své rozhodnutí světu prostřednictvím článku v listu Le Droit vycházejícím v jeho rodném Gatineau.
„Rozhodování nebylo snadné, přemýšlel jsem o tom týdny,“ prozrazuje Briere. „Poprvé jsem si s tou myšlenkou začal pohrávat loni v zimě, když jsem byl v Coloradu. Cítil jsem se být vzdálený od dětí, které zůstaly ve Philadelphii, nebylo to pro mě snadné. Končím s kariérou, abych mohl být více součástí života svých tří synů. Jsou ve věku, kdy je pro ně důležité mít tátu doma.“
„Čím více času jsem s nimi letos v létě trávil, tím méně jsem si dokázal představit, že bych ještě jednou nastartoval motor kvůli další sezóně. Na rozhodnutí  jsem si nechal delší čas, abych měl jistotu, že nedělám něco špatně,“ dodává hokejista, jehož statistiky naplnilo 307 branek a 389 asistencí z 973 startů v NHL.
Phoenix, Buffalo, Philadelphia, Montreal a Colorado – to jsou města, v nichž Briere obtiskl své stopy. Kojoti ho v roce 1996 draftovali z 24. pozice a podrželi si ho až do přestupové uzávěrky o sedm let později. U Šavlí to během necelých čtyř sezón dotáhl až na kapitána. S Letci, kde strávil šest roků, než ho vyplatili ze smlouvy, se podíval do finále Stanleyova poháru. Dvouletý kontrakt s Canadiens nakonec odsloužil ve dvou klubech, na konci loňského června byl z quebeckého města vytrejdován do Denveru.

„Za posledních osmnáct let jsem prožil mnoho skvělých okamžiků. Udělal jsem si spoustu přátel a zažil jsem věci, na které nikdy nezapomenu. Je pravda, že jsem nikdy nedosáhl nejvyššího cíle – nevyhrál jsem Stanley Cup, ale když se v rychlosti ohlédnu za svojí kariérou, můžu říci, že mám být na co hrdý,“ říká útočník, jemuž neúspěch na klubovém poli vynahrazují alespoň tituly mistrů světa s Kanadou z let 2003 a 2004.
„Můj hokejový život možná ještě není u konce,“ nevylučuje Briere, že by v budoucnu byl svolný přijmout práci v managementu, nejraději ve Philadelphii. „I když mou prioritou pro další měsíce je zůstat co nejblíž domovu, možná bych si mohl najít čas a zapojit se u Flyers. V místním klubu se ke mně vždycky chovali dobře a já bych byl hrdý, kdyby mi přidělili nějakou roli.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -