- Reklama -

Briere se pustil do práce. Provorov se stěhuje do Columbusu

- Reklama -

Do draftu zbývají zhruba tři týdny, do otevření trhu s volnými hráči jen o něco málo víc. Třicítka generálních manažerů, jejichž týmy nepostoupily do finále Stanley Cupu, ale nesedí se založenýma rukama, právě naopak. Jedním z těch, kteří se pustili do práce, je i nový GM Philadelphie Danny Briere, který v trejdu tří klubů vyměnil obránce Ivana Provorova.

Ruský bek se stěhuje do Columbusu a fanoušci Flyers si mnou ruce. Philly za něj totiž získala velmi zajímavou protihodnotu. Třetím týmem zapojeným do výměny jsou Kings, kteří převezmou 30% z platu Provorova, ale zbaví se pětimilionové zátěže brankáře Cala Petersena, jenž míří do Philadelphie.

Všechny kluby zainteresované v tomto trejdu tak uspokojily své potřeby. Los Angeles si uvolnilo místo pod platovým stropem, čehož obratem využilo k podpisu smlouvy s obráncem Gavrikovem. Columbus získal zajímavou posilu do zadních řad, navíc se sníženým platem. No a Flyers nashromáždili vysoké draftové volby a k tomu dostali solidního prospekta.

Všechny tři týmy tedy mohou spokojené. Mnohými je ale za jasného vítěze této výměny považován nováček mezi generálními manažery. Protihodnota, jakou dokázal oblíbenec fanoušků Briere vytřískat za Provorova, je vskutku parádní. Volba v prvním kole draftu (22. pozice), dvě volby ve druhém kole a k tomu navrch mladý zadák Helge Grans, vybraný také ve druhém kole draftu. To je velmi solidní balíček!

- Reklama -

Danny Briere se zkrátka uvedl na scéně, jak se sluší a patří. A fanoušci si mnou ruce. Po letech strádání a přehmatů v podání Chucka Fletchera je tu závan svěžího vzduchu a tolik potřebné omlazení. Pojďme si shrnout tuto poněkud komplikovanou výměnu z pohledu jednotlivých klubů.

COLUMBUS

Blue Jackets získali šestadvacetiletého beka, který je v ideálním hokejovém věku. Protože Králové převzali 30 % z jeho platu, bude stropová zátěž pro Columbus činit jen 4,725 milionu z původních 6,75 milionu.

Navíc je předpoklad, že hráči změna prostředí pomůže a Provorov tak naváže na své lepší sezóny, než byla ta poslední, utrápená. Pořád se jedná o kvalitního beka, sedmičku mimořádně našlapaného draftu 2015.

V Columbusu se tak nyní rýsuje velmi zajímavá a perspektivní obrana se jmény jako Werenski, Provorov, Boqvist, Jiříček, Svozil, Bean, Peeke, Mateychuk nebo Ceulemans.

LOS ANGELES

Kings převzali třicet procent z platu Provorova (2,025 milionu), ale zbavili se pětimilionového gólmana Cala Petersena. Spolu s ním poslali do Philadelphie také obránce Seana Walkera. Ušetřené místo pod platovým stropem ihned využili k podpisu obránce Vladislava Gavrikova (toho má v Columbusu nahradit právě Provorov).

Do Los Angeles se stěhují také zkušený obránce Kevin Connauton (33 let) a křídelník Hayden Hodgson (27 let). Není tajemstvím, že pravorukých obránců, jako je Walker, mají Kings nadbytek (proto také neváhali při zisku Kevina Fialy obětovat skvělého Brocka Fabera).

Mladíci jako Brandt Clarke nebo Jordan Spence byli na žebříčku beků na pravou stranu obrany před Gransem, i proto se švédský bek stěhuje. A Králové se zřejmě budou poohlížet po nějakém dalším gólmanovi.

PHILADELPHIA

Briere získal od Columbusu 22. volbu v letošním, mimořádně kvalitním draftu. To je stěžejní položka této výměny. Jackets také přihodili podmíněnou volbu ve 2. kole (2024 nebo 2025). Z Los Angeles pak Flyers získávají volbu ve 2. kole draftu 2024, gólmana Cala Petersena (28 let), beka Seana Walkera (28 let) a prospekta Helgeho Granse (21 let).

Výměna Provorova je zcela pochopitelná. Philly nemá v tuto chvíli konkurenceschopný tým, který by měl myslet na Stanley Cup, a Briere se tak musí zaměřit hlavně na budoucnost. Nejprve musí uklidit „nepořádek“, který mu zanechal jeho předchůdce.

A nemohl začít lépe. Výrazně posílil draftový kapitál, získal zajímavého prospekta a k tomu solidního beka, kterého s největší pravděpodobností před uzávěrkou přestupů vymění za další draftovou volbu. Dobrá práce, Danny!

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -