- Reklama -

Bývalí hráči usilují o sesazení šéfa NHL Bettmana

- Reklama -

Skupina bývalých hráčů NHL, včetně Joe Murphyho, Bernieho Nichollse a Garyho Leemana, obvinila vedení NHL, že svým přístupem v minulých letech nedostatečně chránila hokejisty elitní soutěže před úrazy hlavy. Dokonce i po vytvoření výboru pro studium poranění hlavy v roce 1997 se podle nich situace příliš nezměnila.
Žalující strana nyní usiluje o odvolání šéfa soutěže Garyho Bettmana (na snímku) a to k datu 1. července. První část žaloby se hráči rozhodli podat už v listopadu 2013, kdy se stížností vztahující se k úrazům mozku uspělo i sdružení téměř 4 500 hráčů americké Národní fotbalové ligy.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Hokej je tvrdá hra se spoustou fyzických střetů, ale komisariát NHL by měl podle názoru řady hráčů razantněji zasahovat proti viníkům konfliktů, které vedou k vážným zraněním mozku a páteře.
Za pravdu jim dávají alarmující momenty, jakými byly například devastační zákrok na Sidney Crosbyho, po kterém hvězda Pittsburghu utrpěla otřes mozku a na dlouhou dobu byla vyřazena z činnosti nebo v médiích hodně propíraný faul bostonského obra Zdena Cháry.
Při utkání Montrealu s Bostonem (r. 2011) narazil slovenský obránce útočníka Canadiens Maxe Paciorettyho na hranu mantinelu a způsobil mu zlomeninu obratle a těžký otřes mozku. Záběry, ze kterých běhal mráz po zádech, tehdy obletěly celý hokejový svět, ale vedení NHL nedalo Chárovi za tento likvidační zákrok žádný disciplinární trest.
Asi nejsmutnějším případem poslední doby je tragický příběh bývalého kanadského obránce Stevea Montadora, který před dvěma měsíci podlehl depresím způsobeným symptomy otřesu mozku. Pětatřicetiletý hráč po sobě zanechal přítelkyni a syna, jenž se narodil čtyři dny po jeho úmrtí.
Následkům degenerativnímu onemocnění mozku, které má přímou souvislost s tvrdými nárazy do hlavy, v minulosti podlehli např. Bob Probert, Derek Boogaard, Rick Rypien nebo Wade Belak.
Právníci bývalých hráčů NHL se s požadavkem odvolání Garyho Bettmana obrátili na vedení soutěže letos 23. února. O tři dny později jim zástupce NHL odpověděl, že vedení ligy žádost odmítá na základě tzv. „vrcholné doktríny“. Ta podle něj dává lize možnost obrany proti obdobným situacím. Spory daného typu řeší v USA civilní soud. Právníci hráčů s tímto vysvětlením nesouhlasí a jsou přesvědčeni, že „vrcholná doktrína“ se na případ Bettmana nevztahuje.
Nicméně ve hře je i další obvinění vedené proti komisariátu soutěže. Ze soudních dokumentů získaných v lednu letošního roku kanadským serverem TSN vyplývá, že žalující strana viní NHL také z obstrukcí a překážek, které brání právním zástupcům hráčů v získání dostatečného objemu informací.
Ve spisu se uvádí, že za více než třičtvrtě roku obdrželi žalobci od vedení soutěže celkem 7772 stran dokumentů, které se ale skládají pouze z pojistných smluv, nicneříkající knihy záznamů a oficiální příručky NHL.
Gary Bettman je podle žalující strany největším expertem NHL v oblasti problematiky úrazů hlavy a odborníkem s více než dvacetiletou praxí, proto právní zástupce překvapuje, že jim odmítl předložit nejnovější podklady s detailními záznamy a počtem zranění. Jediným vyjádření Bettmana bylo, že vážné úrazy horní části těla nemají v lize vzestupnou tendenci.
Bettman je ve vedení NHL už od roku 1993 a o čtyři roky později založil výbor pro studium poranění hlavy, které dodnes vede. Právníci se ptají, proč byly první výsledky studie, týkající se otřesů mozku, zveřejněny až v roce 2011, tedy celých 14 let od vzniku výboru a také podle jakých kritérií Bettman vybíral výzkumné pracovníky.
Vedení soutěže se za Garyho Bettmana postavilo a poslalo žalobě seznam 21 případných svědků, jejichž výpovědi by mohly vnést do celého případu jasno. Na seznamu je například bývalý vicepresident NHL Brian Burke, komisař Bill Dally nebo trojnásobný vítěz Stanley Cupu a bývalý vicepresident divize HBD NHL (Hockey and Business Development) Brendan Shanahan.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -