- Reklama -

Člen slavného klanu Brock Nelson má úspěch v genech

- Reklama -

Kdepak, tenhle hoch se od stromu neodkutálel daleko. Brock Nelson má hokej v genech, pochází z jednoho z nejslavnějších amerických klanů. Dávno předtím, než se dnes třiadvacetiletý útočník New York Islanders vůbec narodil, sbírali jeho předkové medaile na olympiádách. A tři z nich vybojovali dokonce zlato.
Prastrýc Gordy Christian získal bronz v Cortině 1956. O čtyři roky později jeho bratři Roger Christian a Billy Christian pomohli ve Squaw Valley k prvnímu triumfu na zimních hrách týmu USA, který turnajem prošel bez jediné ztráty. Oba si na olympiádě zahráli ještě na další olympiádě v Innsbrucku. Billyho syn Dave Christian se pak v roce 1980 podílel v Lake Placid na tom, čemu se dodnes říká Zázrak na ledě. S partičkou amerických studentů vyřídil vysoce favorizované Sověty a urval taky zlato.
Brock Nelson tohle samozřejmě nezažil, je ročník 1991. Všechno se odehrálo dlouho předtím, než mohl hrát první zápas nebo dát první gól. „Ale pamatuju se, jak jsem si coby kluk prohlížel staré fotky, které jsme měli doma schované. Byly senzační, strašně rád jsem se na ně díval a taky jsem si uvědomil, co můj děda a strýcové dokázali,“ vzpomínal.
Nelsonova matka Jeri Christian Nelsonová byla krasobruslařka a je dcerou Billa Christiana, který se onehdy ve Squaw Valley trefil dvakrát ve slavném zápase proti SSSR, v němž Američané otočili na 3:2. Nejslavnější z rodiny je však matčin bratr a Nelsonův strýc Dave. Ten ihned po zlaté olympiádě v Lake Placid naskočil coby devatenáctiletý do NHL a v sedmé vteřině svého prvního zápasu dal gól. Zamířil tehdy do Winnipegu, po čtyřech letech odešel do Washingtonu a strávil tam dalších téměř sedm sezon. Na sklonku kariéry vystřídal Boston, Chicago a St. Louis.
Většinu mládí prožil Nelson ve Warroadu v Minnesotě, na jih od kanadských hranic. Je to země hokeji zaslíbená. Jeho otec Roc sice hrál basketbal, ale hned bylo jasné, že matka měla v rodině větší slovo: v zimě byl Brock od rána do večera na bruslích a hokejku držel v ruce dřív než koloběžku.
První zápas za New York Islanders si zahrál v play off 2013. V další sezoně se propracoval mezi stálice mužstva a teď už patří k hnacím motorům podceňovaného celku, který všechny zaskočil skvělým nástupem. „Je velký a dokáže se prosadit v prostoru před brankou,“ ocenil Nelsona spoluhráč Ryan Strome. S ním a Michailem Grabovským vytvořili velmi údernou jednotku.
Tuhle formaci složenou výhradně z pravověrných centrů sestavil kouč Jack Capuano v posledním týdnu přípravy. Během kempu se snažil experimentovat, každého z nich zkoušel na křídle i ve středu útoku. Nelson byl nakonec tím, kdo zůstal uprostřed.
„Jsou to podobné, šikovné typy hráčů, mají slušný tah na branku,“ uvedl trenér Islanders. „Umíme tvořit hru, zaútočit, mým úkolem je pracovat taky hodně ve vlastním pásmu. Docela rychle jsme si porozuměli a dokážeme si vyhovět,“ dodal Brock Nelson.
Ve čtyřech zápasech nasázel čtyři góly, se sedmi body byl druhým nejproduktivnějším hráčem týmu za Johnem Tavaresem a čtvrtý celkově. Islanders první čtyři utkání vyhráli. V sobotu je čekal výlet do Pittsburghu. Otázka opět zní, jak jim to dlouho vydrží. Ale pokud jde o Nelsona, ten ví, ten má nejen hokej, ale i úspěch zakódovaný v genech.

Příští zápas v TV: New Jersey – San Jose, so/ne 18. říjen, 01:05, Nova Sport/Voyo. Kompletní program zde.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -