- Reklama -

Conn Smythe Trophy získal Marchessault

- Reklama -

Říkali mu, že je příliš malý. Nikdy nebyl do NHL draftovaný. Když už do nejslavnější ligy světa nakoukl, nevedl si vůbec špatně, ale Tampa ho stejně nechala jít. Později jej při rozšiřovacím draftu odložila také Florida. Dokonce jej přihodila Zlatým rytířům zadarmo, aby si pojistila, že si klub z Las Vegas vybere Reillyho Smithe (Panthers nechtěli, aby byl vybrán obránce Alex Petrovic, který poslední čtyři sezóny působil v AHL). To vše po sezóně, kdy Marchessault zaznamenal 30 branek a 51 bodů.

Dnes je to dvaatřicetiletý forvard, kdo se může smát. Nejen, že se z něj stal velmi nadprůměrný hráč NHL. Právě získal tolik vytoužený Stanley Cup. A co víc, ve finále překazil sen o poháru právě klubu, který se ho zbavil. No a aby toho nebylo málo, stal se nejlepším střelcem (13 branek) a druhým nejproduktivnějším hráčem (25 bodů) letošního play-off!

Pod triumfem Cassidyho party je výrazně podepsán. Za svůj významný příspěvek týmu na jeho cestě ke Stanley Cupu byl odměněn trofejí, která patří mezi těmi individuálními k nejcennějším. Získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off.

Patří mezi „original misfits“, tedy hráče, kteří jsou v klubu z Nevady od samého začátku. Je jedním ze šesti pamětníků inaugurační sezóny 2017-18. Jak už bylo zmíněno, v play-off nasbíral 25 bodů ve 22 utkáních, z toho ve finále 8 bodů (4+4) v pěti duelech. Sezónu zakončil desetizápasovou bodovou šňůrou. Tak dlouhou bodovou sérii neměl v šestileté historii klubu žádný hráč, a to ani v základní části.

- Reklama -

„Neměl jsem dobré první kolo, ale nakonec jde o to, aby tým dokázal vyhrávat zápasy. Vzali to za mě jiní kluci a zvládli jsme to,“ ohlíží se za pomalejším rozjezdem do vyřazovací části.

Spolu s Williamem Karlssonem a Reillym Smithem jsou jedinou trojicí, která za Golden Knights odehrála všech 88 dosavadních zápasů play-off. Rodák z Quebeku také vévodí všem ofenzivním klubovým tabulkám. Má nejvíce bodů (348), gólů (150), asistencí (198), vítězných tref (27), bodů v play-off (71) i gólů v play-off (34).

„Byla to neuvěřitelná jízda, už od té první sezóny. Fanoušci byli neskuteční. Dnes jsme dominovali a já jsem na náš tým i fanoušky hrdý. Tyhle momenty si budu pamatovat do konce života,“ řekl nejužitečnější hráč letošního play-off. Tuto cenu získal jako první nedraftovaný hráč od Waynea Gretzkyho.

Titulní foto: Vegas Golden Knights

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -