- Reklama -

Crosby přepisuje klubové dějiny. Už překonal Lemieuxe i Jágra

- Reklama -

Pittsburgh vyhrál v sobotu nad Washingtonem vysoko 6:2, když v jeho řadách zářili hlavně Jake Guentzel (2+1) a Phil Kessel (2+1), velkou pozornost si ale opět vysloužil také Sidney Crosby. Kapitán Penguins přihrál během tří minut a deseti vteřin ve druhé třetině na dva góly a média se kanadskému hokejistovi znovu klaní.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Poprvé se Crosby blýsknul na začátku 34. minuty. Nedbale zahraný puk od obránce Washingtonu zachytil útočník Pittsburghu za tělem, posunul si ho mezi bruslemi před sebe a nahrál Philu Kesselovi. Uvolnit ho nebyl problém, protože hned tři hráči Capitals se věnovali právě Crosbymu a druhá strana tak byla úplně odkrytá.
„Vidíte to celý rok, dělá to tak pořád,“ poděkoval nahrávači Kessel. „Myslím, že je to nejsilnější hrát v lize na bruslích, drží si protihráče od těla. Musíte být pořád ve střehu.“

O pár minut později nastřelil hráče s číslem 87 v obranném pásmu Pens Justin Williams, Crosby v pádu šťouchnul kotouč Guentzelovi, které projel celým hřištěm a zavěsil. Pittsburgh v té chvíli vedl 3:1, v závěrečné třetině vedení po dalších gólech Kessela a Guentzela a jedné trefě Malkina ještě navýšil. Washington se tak přesunul do Pittsburghu se stavem 0:2.
„Viděl jsem, že to zablokoval a věděl jsem, že mi to postrčí,“ řekl Guentzel, se sedmi góly nejlepší střelec probíhajícího play off. „Byla to určitě jeho skvělá akce.“
Po dvou gólech z prvního zápasu má Crosby na kontě po dvou utkáních 4 body (2+2) „Je odhodlaný,“ říká trenér Mike Sullivan. „Vidí příležitost pro svůj tým, vede příkladem. Když to dělá, inspiruje spoluhráče a určitě i trenérský tým.“

Pro Crosbyho to byl druhý vícebodový zápas v sérii a dohromady 52. v kariéře během pohárových bojů. Překonal tím klubovou legendu Maria Lemieuxe, který měl v play off 51 utkání s více než jedním bodem.
Se 148 body (53+95) překonal také Jaromíra Jágra, jenž v dresu Pens nasbíral ve vyřazovací části 147 bodů. Lepší je se 172 body (76+96) už jen Mario Lemieux. Do vyrovnání tohoto hráče v počtu nahrávek chybí Crosbymu jediný gólový pas.
„Odehrál jsem za ty roky hodně zápasů play off,“ řekl aktuální kapitán Pittsburghu. „Takže jsem byl součástí mnoha dobrých týmů. Tohle je část roku, kdy chcete hrát.“
Oproti loňsku už nasbíral Crosby proti Capitals dvakrát tolik bodů. V minulé sezóně měl ve druhém kole proti stejnému soupeři jen dva body za dvě asistence, nyní už jsou to čtyři body (2+2).
„Věděli jsme, že se předvede. Odvedl dnes skvělou práci,“ vyzdvihl Crosbyho sobotní výkon Guentzel.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -